Pizza
Pizza to jedno z najwspanialszych i najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie dań. Wywodząca się z kuchni włoskiej potrawa występuje w tysiącach różnych wariacji, czasem przyprawiając tym o ból głowy miłośników jej klasycznych wersji.
To właśnie pizzą będziemy mocno zajmować się w ramach serii kuchnie świata. Mamy zamiar przedstawić wam nie tylko klasyczne przepisy włoskie, ale również wiele międzynarodowych wariacji tego dania.
Przepisy podstawowe:
Klasyczna Włoska Pizza:
We Włoszech znane jest kilka typów pizzy, które bardzo się od siebie różnią. Najpopularniejsza jest bez wątpienia pizza neapolitańska wywodząca się, jak wskazuje jej nazwa, z Neapolu. Dziś można zjeść ją na terenie całych Włoch i to właśnie ona kojarzona jest najbardziej, kiedy mowa o włoskiej pizzy. Pizza taka charakteryzuje się cienkim ciastem i wyrośniętymi brzegami. Do przygotowania takiej pizzy niezbędne jest posiadanie opalanego drewnem pieca, którego temperatura osiąga prawie 500 stopni.
Inny typ występującej we Włoszech pizzy to pizza al taglio pieczona w elektrycznych piecach w formie prostokątów i sprzedawana na kawałki. Charakteryzuje się dość grubym (około 1,5 centymetra) ciastem. Pizza ta jest wiązana z Rzymem i określana również jako lazio.
Sycylia bardzo różni się od pozostałych części Włoch, nic więc dziwnego, że również tam mają inny styl przygotowywania swego narodowego dania. Pizza sycylijska robiona na puszystym cieście zawiera sos, który zawsze znajduje się na górze.
Reklama
Pizza w wersji międzynarodowej
W dzisiejszych czasach pizza przyrządzana jest na wiele różnych sposobów. W wielu krajach wykształciły się nowe, odmienne od klasycznych style. Najwięcej wkładu w tej kwestii mają oczywiście Stany Zjednoczone, gdzie powstało wiele różnych wariantów i lokalnych odmian. Wśród najważniejszych stylów należy wymienić przede wszystkim pizzę nowojorską, deep dish– pizzę z Chicago czy pizzę kalifornijską. Amerykanie pozwalają sobie na dużą dowolność, dlatego amerykańskie pizze są bardzo różnorodne i znajdziemy na nich takie składniki, których włoski kucharz nie śmiałby umieścić na pizzy. Sprzedawane w Polsce pizze najczęściej podobne są właśnie do pizzy amerykańskich, a nie do tych włoskich.