Pizza Hot Bacon

pizza hot bacon przepisPizza Hot Bacon to klasyka amerykańskiej pizzy. Połączenie chrupiącego bekonu, czerwonej cebuli, ostrej papryki, sosu habanero oraz dużej ilości sera mozzarella, to po prostu coś wspaniałego. Jest to jedna z moich ulubionych pizzy. Jeśli lubisz ostrą pizzę to koniecznie musisz spróbować tego przepisu!

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę, zarówno tę w wersji włoskiej, jak i w wersji międzynarodowej, możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast interesuje Cię kuchnia USA koniecznie zajrzyj do działu kuchnia amerykańska.

Pizza Hot Bacon

Pizza będąca klasykiem amerykańskiej kuchni, wyśmienita dla każdego miłośnika ostrych smaków.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 950kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 130 gramów tartego sera mozzarella
  • 70 gramów wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 10 gramów papryczek piri-piri pociętej na drobne kawałki wraz z pestkami
  • 20 gramów papryczki halapeno pociętej na drobne kawałki
  • kilka kropel sosu Tabasco Habanero

Instrukcje

  • Około 2-3 papryczki piri-piri lub inne ostre papryczki chilli kroimy razem z pestkami na mniejsze kawałki (jedną papryczkę kroimy na 3-4 kawałki).

    Około 20 gramów papryczki halapeno (może być marynowana ze słoika) kroimy na mniejsze kawałki.
  • Jedną kulkę ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.
    Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 
  • Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym (np. z tego przepisu). Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów.

    Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy.
  • Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
    Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znajdziecie możecie w tym artykule.
  • Kiedy pizza jest w piekarniku, na patelni podsmażamy z dwóch stron kilka plastrów boczku.
  • Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą rozkładamy tartą mozzarellę. Sera powinno być około 130 gramów, czyli tyle, że pozwoli nam przykryć całą pizzę.
  • Rozrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
  • Dodajemy pokrojone wcześniej papryczki piri-piri.
  • Dorzucamy papryczki halapeno.
  • Przekładamy z patelni boczek. Dzięki wcześniejszemu smażeniu wytopiło się  z niego trochę z tłuszczu i będzie bardziej chrupiący.
  • Wkładamy do piekarnika na około 5 minut.
    Po wyjęciu polewamy kilkoma kroplami sosu habanero. Smacznego!
    pizza hot bacon

Komentarze

Komentarzy