Pizza Hot Bacon to klasyka amerykańskiej pizzy. Połączenie chrupiącego bekonu, czerwonej cebuli, ostrej papryki, sosu habanero oraz dużej ilości sera mozzarella, to po prostu coś wspaniałego. Jest to jedna z moich ulubionych pizzy. Jeśli lubisz ostrą pizzę to koniecznie musisz spróbować tego przepisu!
Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę, zarówno tę w wersji włoskiej, jak i w wersji międzynarodowej, możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast interesuje Cię kuchnia USA koniecznie zajrzyj do działu kuchnia amerykańska.
Pizza Hot Bacon
Pizza będąca klasykiem amerykańskiej kuchni, wyśmienita dla każdego miłośnika ostrych smaków.
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 950kcal
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 130 gramów tartego sera mozzarella
- 70 gramów wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
- 10 gramów papryczek piri-piri pociętej na drobne kawałki wraz z pestkami
- 20 gramów papryczki halapeno pociętej na drobne kawałki
- kilka kropel sosu Tabasco Habanero
Instrukcje
- Około 2-3 papryczki piri-piri lub inne ostre papryczki chilli kroimy razem z pestkami na mniejsze kawałki (jedną papryczkę kroimy na 3-4 kawałki).
Około 20 gramów papryczki halapeno (może być marynowana ze słoika) kroimy na mniejsze kawałki. - Jedną kulkę ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym (np. z tego przepisu). Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów.
Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. - Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znajdziecie możecie w tym artykule.
- Kiedy pizza jest w piekarniku, na patelni podsmażamy z dwóch stron kilka plastrów boczku.
- Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą rozkładamy tartą mozzarellę. Sera powinno być około 130 gramów, czyli tyle, że pozwoli nam przykryć całą pizzę.
- Rozrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
- Dodajemy pokrojone wcześniej papryczki piri-piri.
- Dorzucamy papryczki halapeno.
- Przekładamy z patelni boczek. Dzięki wcześniejszemu smażeniu wytopiło się z niego trochę z tłuszczu i będzie bardziej chrupiący.
- Wkładamy do piekarnika na około 5 minut.Po wyjęciu polewamy kilkoma kroplami sosu habanero. Smacznego!