Sos pomidorowy to najpopularniejszy rodzaj sosu używanego do przygotowania pizzy oraz innych włoskich dań takich jak np. panzerotti. Używa się go do większości klasycznych włoskich pizzy oraz w różnych międzynarodowych wariacjach tego dania. Jeśli chcecie, aby przygotowana przez was w domu pizza była dobra – warto wiedzieć jak przygotować dobry sos.
Tradycyjny sos pomidorowy wykorzystywany we włoskich pizzeriach jest bardzo prosty, aby go zrobić używa się jedynie pomidorów, bazylii oraz soli. Wraz z rozpowszechnianiem się pizzy na świecie, klasyczny sos w wielu krajach uległ wyparciu i zastąpiony został różnymi wariantami pełnymi składników, często wielokrotnie gotowanymi. Miłośnicy pizzy podzieleni są na dwa obozy – zwolenników klasycznego sosu, którzy nie dopuszczają jego gotowania czy używania do przygotowania go innych składników oraz tych, którzy sos robią niemal ze wszystkiego. Osobiście jestem zwolennikiem klasycznego sosu, ale uważam, że w niektórych przypadkach sosy modyfikowane również mogą dobrze się sprawdzić, więc nie należy ich z góry skreślać. Dziś przedstawiamy wam jak zrobić klasyczny sos do pizzy. Wielu z pewnością zdziwi prostota jego wykonania.
Przepis Pizzę w formie wideo:Artykuł jest częścią kulinarnej serii kuchnie świata. Polecamy zajrzeć do działu kuchnia włoska, gdzie zamieściliśmy wiele ciekawych przepisów między innymi na ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim, panuozzo z karczochami i kaparami i inne włoskie dania. Jeśli natomiast myślisz o wyjeździe do Włoch, koniecznie zajrzyj do artykułu co kupić we Włoszech, powinny też zainteresować Cię inne wpisy z działu Włochy.
Sos pomidorowy do pizzy
Składniki
- 400 gramów pomidorów pelati (całe pomidory bez skórki) (jedna puszka)
- 6 listków bazylii (świeżej)
- 1 szczypta soli
Instrukcje
- Otwieramy puszkę z pomidorami pelati.Na tym etapie można dodać szczyptę morskiej soli. Ja osobiście nie lubię kiedy sos jest zbyt słony, więc pomijam ten etap.
- Wrzucamy kilka (6-8) listków świeżej bazylii.
- Całość krótko blendujemy tak, aby pomidory zostały pocięte.Jeśli będziecie blendować zbyt długo – sos będzie miał zbyt rzadką konsystencję i będzie się rozlewał.
- 400 gramowa puszka pomidorów wystarczy na 4-6 pizzy o średnicy około 36 centymetrów w zależności od ich rodzaju.
- Sos jest gotowy i możecie smarować nim już swoją pizzę! Smacznego!
Alternatywą dla sosu z powyższego przepisu jest użycie jako sosu do pizzy passaty pomidorowej. Kupując passatę warto zwrócić uwagę na jej konsystencję, często passaty w Polsce są dość rzadkie i słabej jakości. Z naszych obserwacji wynika, że passaty pomidorowe sprzedawane we Włoszech mają mniej wodnistą konsystencję i lepszą jakość, dlatego to jeden z produktów, które polecamy kupić będąc na wycieczce we Włoszech.