Co kupić we Włoszech? Najpopularniejsze włoskie produkty

co kupić we WłoszechWłochy to kraj wyjątkowy, pełen interesujących zabytków, kultury, sztuki oraz niezwykle ciekawych produktów. To jeden z niewielu krajów, gdzie występuje tak dużo regionalnych produktów, a niemal każde większe miasto w czymś się specjalizuje. Co przywieźć z Włoch? W artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie. Tekst został napisany na podstawie naszych kilku wizyt we Włoszech.

Ceny opisywanych przez nas w tym artykule produktów znajdziecie wkrótce we wpisie Ceny we Włoszech (publikacja w styczniu 2018). Jeśli wybieracie się na Półwysep Apeniński koniecznie zajrzyjcie do naszego działu Włochy, gdzie znajdziecie między innymi informacje o Bergamo i innych ciekawych włoskich miastach. Jeśli natomiast chcielibyście spróbować smaku Włoch, to zapraszamy do działu Kuchnia Włoska, gdzie od połowy grudnia raz w tygodniu zamieszczamy przepisy.

Przejdźmy jednak do sedna. Co kupić we Włoszech?

1. Oliwa z oliwek

oliwa z oliwekZ pewnością nikogo nie zdziwi umieszczenie przez nas na liście oliwy z oliwek. We Włoszech nawet w zwykłych marketach jest dużo większy wybór oliwy z oliwek niż w Polsce, co z pewnością ucieszy wszystkich koneserów. Z Włoch do Polski warto przywieźć zarówno oliwy droższe, które są u nas trudno dostępne, jak i te tańsze, które we Włoszech są w niższych cenach. Przy zakupie oliwy z oliwek warto pamiętać, że oliwy z pierwszego tłoczenia zawsze będą na etykiecie posiadały dopisek extra vergine. Pozostałe oliwy są tańsze i też świetnie sprawdzają się w kuchni – np. do smażenia.

Reklama

2. Sery (Gran Padano, Parmezan, Gorgonzola i inne)

włoskie seryWłochy to królestwo serów, będące ojczyzną wielu z tych mlecznych przetworów. Podobnie jak z oliwą z oliwek, tak i w przypadku serów panuje ogromny wybór. Miłośnikom serów polecamy wybrać raczej twarde odmiany, które łatwiej będzie przetransportować – Gran Padano, Parmezan czy Pecorino. Wśród miękkich serów warto zakupić gorgonzolę, mascarpone czy mozzarella di bufala, która produkowana jest z mleka bawolic (sprzedawana w Polsce mozzarella zazwyczaj pochodzi z mleka krowiego). Ogromny wybór serów jest niemal w każdym włoskim markecie. Sery w zależności od jakości i rodzaju są zarówno tańsze, jak i droższe niż w Polsce (parmezan kupimy już od 10 euro za kilogram).

3. Słodycze firmy Ferrero (Nutella, Kinder)

słodycze kinderWe Włoszech znajdziemy ogromny wybór słodyczy firmy Ferrero. Ferrero jest właścicielem i producentem takich marek jak Kinder czy Nutella. We Włoszech dostępna jest duża liczba wyrobów tych marek, których nie znajdziemy w Polsce. Takie słodycze będą z pewnością świetnym prezentem dla dzieci.

4. Produkty z pomidorów (pomidory w puszce, suszone pomidory, passata)

przetwory z pomidorówJeśli lubicie gotować, to z pewnością we Włoszech zainteresuje Was bardzo duży wybór produktów pomidorowych. We Włoszech z łatwością kupimy wiele rodzajów pomidorów w puszce czy suszonych pomidorów, które często będą nie tylko lepszej jakości, ale będą też dużo tańsze. We Włoskich sklepach z łatwością znajdziemy dobrą pomidorową passatę za 50-60 eurocentów (2,10 – 2,50 zł) podczas gdy passata podobnej klasy w Polsce kosztuje 4,5 – 10 zł.

5. Chipsy

włoskie chipsyChipsy we Włoszech bardzo różnią się od tych sprzedawanych w Polsce. Po pierwsze, zazwyczaj są dużo lepszej jakości i nawet najtańsze chipsy mają dość naturalny smak. Po drugie, gama smaków chipsów dostępnych we Włoszech jest zupełnie inna niż w Polsce. Znajdziemy tu dużo chipsów o smaku oliwy z oliwek, chipsy pomidorowe, imbirowe czy limonkowe. Te ostatnie należą do naszych ulubionych i kiedy tylko mamy okazję przywozimy do Polski kilka paczek. Ceny chipsów są nieco wyższe od tych w Polsce – paczka naszych ulubionych San Carlo Piu Gusto o wadze 150 gramów kosztuje w Lidlu 1,19 euro (ok. 5 zł). We Włoszech chipsy często sprzedawane są w dużych, nawet pół kilogramowych paczkach.

6. Wina i wina musujące

włoskie winaWłochy to kraj wyśmienitego jedzenia oraz wspaniałego wina. Z podróży do Włoch zdecydowanie warto przywieźć ze sobą co najmniej kilka butelek. Wybór jest ogromny, a do zakupów zachęcają też zdecydowanie niższe niż w Polsce ceny. Oprócz zwykłych win, warto również zwrócić uwagę na wina musujące, wśród których na uwagę zasługuje lekkie i orzeźwiające Asti Spumante. Wypić Asti w Asti było jednym z naszych 100 podróżniczych marzeń, które zrealizowaliśmy w 2015 roku. Polecamy zwrócić uwagę na Asti Spumante Gancia – marki o międzynarodowym prestiżu, która jest prekursorem włoskiego winiarstwa i w 1865 roku wypuściła na rynek pierwsze włoskie wino musujące. We Włoszech butelka wina musującego Gancia kosztuje około 4 euro (ok. 16 zł), podczas gdy taka sama butelka w Polsce sprzedawana jest za 35-40 zł.

7. Ocet balsamiczny

ocet balsamicznyKolejny włoski produkt, który znajdzie wszechstronne zastosowanie w kuchni to ocet balsamiczny. Można używać go jako dodatek do sałatek, sosów, marynat, różnych dań, a nawet jako składnik deserów. Produkt ten jest produkowany we Włoszech od czasów średniowiecza. Znajdziemy tu wiele rodzajów octów balsamicznych, często posiadających własne chronione oznaczenie geograficzne. Oprócz octów balsamicznych warto również zakupić octy jabłkowe. Będąc we Włoszech zawsze przywozimy ze sobą kilka butelek różnych octów.

8. Mąka do pizzy

mąka do pizzyWszyscy miłośnicy pizzy, podczas wizyty we Włoszech, powinni zaopatrzyć się w duże ilości mąki, którą dostaniemy w każdym sklepie, a która jest sporo tańsza niż w Polsce. Testowaliśmy różne rodzaje mąki, zarówno te tańsze za 40 eurocentów (ok. 1,7 zł), jak i te droższe za 1 euro (ok. 4,2 zł) i wszystkie sprawdzały się zdecydowanie lepiej od polskiej mąki. Oprócz mąki, będąc we Włoszech, warto pomyśleć o zakupie specjalnych drożdży do pizzy (których również znajdziemy kilka rodzajów). Jeśli będziecie chcieli zrobić pizzę w domu, polecamy skorzystać z naszego przepisu na ciasto na włoską pizzę.

9. Kawa

kawaKawa to jedna z tych rzeczy, które Włosi po prostu kochają. Odwiedzając Włochy, wszyscy miłośnicy kawy z pewnością powinni zrobić zapasy. Na półwyspie Apenińskim nie tylko znajdziecie dużo więcej rodzajów kawy, ale będzie ona też zazwyczaj tańsza niż w Polsce. Do najpopularniejszych włoskich marek sprzedających kawę bez wątpienia należą LavAzza oraz Illy. Tańsze niż w Polsce są nie tylko kawy producentów włoskich, ale również tych zagranicznych. Kawa we Włoszech to w końcu produkt pierwszej potrzeby.

10. Likiery (Limoncello, Amaretto i inne)

limoncelloWłochy to kraj, gdzie pije i produkuje się nie tylko wspaniałe wina, ale również bardzo dobre likiery. Do najpopularniejszych tradycyjnych włoskich likierów należą zdecydowanie migdałowe Amaretto, wykorzystywane między innymi do Tiramisu czy cytrynowe Limoncello, które (szczególnie w okolicach Neapolu) bardzo często wytwarzane jest również w wersji domowej.

11. Panettone i Pandoro

pandoroPanettone i Pandoro to włoskie ciasta, szczególnie popularne w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. Właśnie w tym okresie najbardziej rzucają się w oczy, bo w sklepach znajdziemy wielkie konstrukcje zbudowane z położonych na sobie ciast. Pandoro to kanciasta i wysoka oraz bardzo lekka i puszysta babka bez dodatków. Panettone ma zazwyczaj kształt bardziej przypominający kopułę, a w wariancie podstawowym posiada w sobie dodatki takie jak rodzynki czy kandyzowana skórka pomarańczy. Oba ciasta znajdują się na stołach w większości włoskich domów. Rywalizacja pomiędzy nimi jest jednak bardzo zacięta i oba mają swoich przeciwników i zwolenników, niczym sernik z rodzynkami lub bez w Polsce.

12. Makarony

makaronyMakaron to jeden z produktów, na których opiera się włoska kuchnia. Nic dziwnego, że wybór makaronów we Włoszech jest dużo większy niż w Polsce – zarówno jeśli chodzi o smaki, jak i kształty i kolory. W większości marketów kupimy dość egzotyczne dla nas makarony, jak np. czarny makaron barwiony tuszem z kałamarnicy.

13. Wędliny (prosciutto cotto, mortadela i inne)

mortadela i prosciutto

Jednym z naszych ulubionych włoskich produktów jest szynka (wł. prosciutto). Niezwykle popularne we Włoszech prosciutto cottoto szynka gotowana, krojona na bardzo cienkie plasterki, zaś prosciutto crudo to szynka surowa. Prosciutto di Parma (szynka parmeńska) jest szynką surową, podsuszaną. Szynki te można jeść np. owijając je na grissini (włoskie pieczywo mające postać wąskich paluszków). Kolejną wędliną zasługującą na uwagę jest kiełbasa mortadela (mortadella), która znacząco różni się od tej znanej nam w Polsce, często zwiera dodatki takie jak pistacje, czarny pieprz czy oliwki. Z Włoch pochodzi inna, bardzo dobra kiełbasa – salami (salame), sucha, długo dojrzewająca, z dodatkiem słoniny i różnymi przyprawami, którą warto kupić.

14. Tuńczyk

tuńczykTuńczyk to kolejny produkt, który we Włoszech jest dużo bardziej popularny przez co jego wybór jest naprawdę ogromny. Ceniony jest nie tylko za smak, ale również za bardzo dobre wartości odżywcze. Najpopularniejszą marką tuńczyka jest znana i dostępna w Polsce Rio Mare. My przywozimy do Polski zawsze kilka puszek trochę droższego, ale według nas dużo lepszego tuńczyka firmy As do Mar, którego niestety nie spotkaliśmy jeszcze nigdy w Polskim sklepie.

Komentarze

Komentarzy