Kuchnia Hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to termin bardzo szeroki obejmujący kuchnie wszystkich regionów Hiszpanii. Kuchnia hiszpańska to pojęcie, które obejmuje w sobie zarówno potrawy regionów wybrzeża śródziemnomorskiego – ta kuchnia zbliżona jest nieco do kuchni włoskiej jak i północnej Hiszpanii na czele z kuchnią galisyjską czy różniącą się od niej kuchnia kraju basków.

Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna i ciekawa, coś dla siebie znajdą tu przede wszystkim miłośnicy owoców morza, nie zabraknie też popularnych na całym półwyspie iberyjskim potraw, których podstawę stanowi kiełbasa chorizo. W dziale tym na razie znajdziecie przepisy na sztandarowe potrawy takie jak tortilla de espana oraz paella, w przyszłości pojawią się tu jednak przepisy na potrawy bardziej związane z poszczególnymi regionami oraz przede wszystkim pomysły na słynne na całym świecie hiszpańskie tapas.

Kuchnia hiszpańska:

paella mixta przepistortilla de patatas przepischurros

Hiszpania to zdecydowanie kraj winem płynący. Wino to ulubiony trunek Hiszpanów, w przeciwieństwie do Włochów czy Francuzów pozwalają sobie oni na eksperymenty z nim – często rozcieńczone stanowi bazę wielu popularnych na półwyspie drinków, z których najpopularniejszym wśród turystów jest Sangria, a wśród mieszkańców tinto de verano.

Hiszpańskie drinki:

przepis na sangriętinto de veranokalimotxo przepishiszpański drink