Kalimotxo

kalimotxo przepisKalimotxo (Calimocho) to jedna z hiszpańskich odmian wina mieszanego ze słodkimi napojami. Pochodzący z kraju Basków drink, nazywany czasem pogardliwie cuba libre dla ubogich, jest odmianą Tinto de Verano, w którym bezalkoholowy składnik stanowi Coca-cola. Do przygotowania drinka stosuje się zazwyczaj najtańsze wytrawne wino.  Ze względu na prostotę i dostępność składników, znany jest również w innych częściach świata. W Czechach taka mieszanka nazywana jest houba, w Mozambiku catamba, a na Węgrzech vörösbor kola.

Kalimotxo (nazwa pochodzi z baskijskiego) określana jest jako mieszanka złego wina i dobrej coli. Zapraszamy do przetestowania przepisu na Calimocho, które z pewnością sprawdzi się jako urozmaicenie na różnego rodzaju imprezach.

Artykuł jest częścią serii kuchnie świata. W dziale kuchnia hiszpańska znajdziesz inne przepisy na potrawy oraz drinki z Hiszpanii np. tortillę de patatas czy paellę. Zachęcamy do zapoznania się również z działami dotyczącymi kuchni włoskiej kuchni amerykańskiej oraz kuchnią pozostałych krajów.

Kalimotxo

Pochodzący z kraju Basków drink nazywany cuba libre dla ubogich

Czas przygotowania 10 minutes
Łączny czas 10 minutes
Porcje 8 porcji
Kalorie 1000 kcal

Składniki

  • 1 litr czerwonego wytrawnego wina
  • 1 litr Coca-Coli lub Pepsi
  • 20 kostek lodu

Instrukcja

  1. Kalimotxo możemy podać w dowolnym szkle, ze względu na swoją specyfikę często np. na festynach bywa pite również z plastikowych kubków.

  2. Do kubka lub kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu.

  3. Dodajemy jedną część (ok. 100 ml) taniego czerwonego wytrawnego wina.

    Oczywiście można użyć również wina droższego, mija się to jednak z celem, bo nie będzie miało to wpływu na smak. Pamiętajcie jednak, że tanie hiszpańskie wina są lepsze od tych dostępnych w Polsce.

    Myślę, że minimalna cena butelki wina do takiego drinka powinna wynosić w Polsce przynajmniej 10 zł. Wino powinno być czerwone i wytrawne. W sklepie warto zwrócić się więc w kierunku np. win mołdawskich, które zazwyczaj mają dość dobrą jakość i są tanie.

  4. Dodajemy jedną część (ok. 100 ml) Coca-Colu lub Pepsi i nasze Kalimotxo jest gotowe!

    W przypadku tego drugiego składnika radzę nie zamieniać go na jakieś tańsze odpowiedniki, bo z pewnością odbije się to na efekcie końcowym.

Komentarze

Komentarzy

Treść we wpisie przeznaczona jest dla użytkowników pełnoletnich. Klikając tak oświadczasz, że masz powyżej 18 lat.

Czy masz 18 lat?