Tortilla de patatas (hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą)

tortilla de patatas przepisTortilla de patatas, czyli tortilla z ziemniaków, to niezwykle popularne na Półwyspie Iberyjskim danie. Omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli, w Hiszpanii podawany jest na ciepło na śniadania, obiady i kolacje lub na zimno jako tapas. W krajach Ameryki Południowej, dla odróżnienia od tortilli kukurydzianych i pszennych, używana jest nazwa tortilla esponola lub tortilla de papas.

Tortilla de patatas zyskała popularność w XIX wieku, podczas wojen karlitowskich (ruch mający na celu odtworzenie mocarstwowej Hiszpanii przez konserwatywne, antyliberalne zmiany). Według jednej z legend, wymyślił ją w 1835 roku podczas oblężenia Bilbao, generał Tomás de Zumalacárregui y de Imaz, który podczas wizyty na farmie, gdzie znajdowało się tylko kilka jaj, ziemniaki i cebula, połączył wszystkie składniki.

Hiszpańska tortilla ziemniaczana jest potrawą prostą i uniwersalną, a przy tym bardzo smaczną. Na szczęście nie trzeba przebywać na Półwyspie Iberyjskim, aby jej spróbować, bo wszystkie niezbędne do przygotowania dania składniki kupimy w polskich sklepach. Tortilla ta podawana jest w wielu wariantach, dziś jednak zapraszamy Was do przetestowania klasycznego przepisu na tortillę de patatas.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej kuchni amerykańskiej. Na stronie nie ma jeszcze działu prezentującego kuchnię hiszpańską, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne przepisy kuchni hiszpańskiej, np. przepis na paellę mixta z kurczakiem i krewetkami. Jeśli wybieracie się do Hiszpanii, warto zajrzeć również do naszych artykułów Ceny w Hiszpanii oraz Co kupić w Hiszpanii? Najpopularniejsze hiszpańskie produkty.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas to popularny w Hiszpanii omlet z ziemniakami i cebulą.

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Łączny czas 1 hour
Porcje 2 osoby
Kalorie 1260 kcal

Składniki

  • 500 gramów ziemniaków (ok. 5 średnich sztuk)
  • 150 gramów cebuli (ok. 1 duża sztuka)
  • 6 jajek (w rozmiarze L lub XL)
  • 3 gramy soli (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 100 mililitrów oliwy z oliwek

Instrukcja

  1. Podane w przepisie proporcje, używane są przeze mnie do przygotowania tortilli de patatas na patelni o średnicy 27 centymetrów. Tortilla może być nieco wyższa, więc możecie zrobić ją również na trochę mniejszej patelni (24-25 cm).

    Podana w przepisie ilość składników pozwala na przygotowanie tortilli, która będzie stanowiła świetne śniadanie lub inny posiłek dla 2-3 osób.

    Jeśli tortilla będzie stanowiła dodatek do posiłku lub będzie podawana jako tapas, podane proporcje wystarczą na większą ilość osób.

  2. Obieramy i myjemy ziemniaki.

    obieramy ziemniaki
  3. Jeśli mamy większe ziemniaki to kroimy je wzdłuż na pół.

    kroimy ziemniaki na pół
  4. Wszystkie ziemniaki kroimy na około 2 mm plasterki.

    kroimy ziemniaki na plasterki
  5. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy na cienkie piórka lub półplasterki.

    kroimy cebulę
  6. Na patelni rozgrzewamy około 100 mililitrów oliwy z oliwek. Ja używam największego palnika i jego średniej mocy.

  7. Kiedy oliwa będzie już ciepła* wrzucamy ziemniaki i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

    * - nie należy rozgrzewać oliwy zbyt mocno, ponieważ ma niski punkt dymienia (ok. 120 stopni). Jeśli rozgrzejemy ją za bardzo, może wyzwolić niezdrowe substancje. 

    wrzucamy ziemniaki na patelnię
  8. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną cebulę i zmniejszamy ogień na minimum.

    dodajemy cebulę
  9. Posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Jeśli nie lubicie słonych potraw, soli może być nieco mniej. 

    dodajemy sól
  10. Przykrywamy i dusimy przez następne 7-10 minut, co jakiś czas mieszając.

    przykrywamy patelnię
  11. Po około 7-10 minutach ziemniaki i cebula powinny już być gotowe.

    Ziemniaki powinny być łatwe do przepołowienia za pomocą łopatki, nie powinny się jednak rozpadać.

    gotowe ziemniaki
  12. Ziemniaki wraz z cebulą odsączamy z oliwy za pomocą sitka.

    Oliwy, która została nam ze smażenia, możemy użyć do przygotowania smażonych paluszków chlebowych jak w tym przepisie. W tym przypadku zamiast ciemnego chleba lepiej użyć jasnego pieczywa.

    odsączamy z oliwy
  13. Ziemniaki wraz z cebulą pozostawiamy do ostygnięcia na sitku, na około pół godziny.

  14. Do miski rozbijamy 6 jajek, które następnie intensywnie mieszamy. Możemy zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera.

    miksujemy jajka
  15. Dobrze ubite jajka powinny zwiększyć swoją objętość.

    ubite jajka
  16. Kiedy ziemniaki i cebula wystygną, dodajemy je do jajek i za pomocą łopatki mieszamy.

  17. Patelnię polewamy niewielką ilością oliwy, która pozostała z poprzedniego smażenia i rozgrzewamy (duży palnik, średnia moc).

    Jak wspomniałem wcześniej, na podane proporcje używam patelni o średnicy 27 cm. Tortilla de patatas może być jednak nieco wyższa, więc można użyć trochę mniejszej patelni.

  18. Wlewamy jajka z ziemniakami i cebulą.

    Za pomocą łopatki powinniśmy odrywać boki, tak aby nie przywierały do patelni. 

    wlewamy jajka z ziemniakami
  19. Po około minucie zmniejszamy moc palnika do minimum. 

    Używamy łopatki, aby sprawdzić czy nic nie przywarło, bardziej wprawieni mogą zrobić to intensywnym ruchem w przód i w tył (tortilla powinna się poruszać).

  20. Smażymy przez następne 5 minut pilnując, aby boki oraz spód nie przywarły.

    Pilnujemy też, aby nie spalić naszej tortilli. Po 5 minutach powinna być złocista i przypieczona, ale nie spalona.

    usmażona tortilla de patatas
  21. Po kilku minutach nadszedł czas na obrócenie naszej tortilli. Dla osób niemających wprawy będzie to najtrudniejszy element w tym przepisie.

    W Hiszpanii zazwyczaj kładzie się na patelnię obrócony talerz, a następnie obraca ją tak, że tortilla znajduje się na nim przypieczoną stroną do góry. Następnie zsuwana jest znów na patelnię. Aby obrócić tortillę w ten sposób, talerz, który posiadamy musi być przynajmniej 1-2 cm większy od średnicy patelni.

    Drugi, mniej popularny, ale częściej stosowany przeze mnie sposób jest taki, że tortillę zsuwamy z patelni na talerz  tak, że przypieczona strona znajduje się na dole. Następnie, od góry przykładamy patelnię (sprawdźcie czy nie ma na niej jeszcze oliwy) i obracamy.

  22. Tortillę z drugiej strony smażymy na najmniejszym ogniu przez kolejne 5-6 minut.

  23. Po usmażeniu nasza tortilla jest już gotowa!

    Możemy podać ją na śniadanie np. z pieczywem, jako dodatek do obiadu czy kolacji.

    tortilla de patatas
  24. Tortilla świetnie sprawdzi się jako tapas, pokrojona na mniejsze kawałki podawana po wystygnięciu.

    Smacznego!

    gotowa tortilla de patatas

Komentarze

Komentarzy