Podane w przepisie proporcje, używane są przeze mnie do przygotowania tortilli de patatas na patelni o średnicy 27 centymetrów. Tortilla może być nieco wyższa, więc możecie zrobić ją również na trochę mniejszej patelni (24-25 cm).Podana w przepisie ilość składników pozwala na przygotowanie tortilli, która będzie stanowiła świetne śniadanie lub inny posiłek dla 2-3 osób.
Jeśli tortilla będzie stanowiła dodatek do posiłku lub będzie podawana jako tapas, podane proporcje wystarczą na większą ilość osób. Obieramy i myjemy ziemniaki.
Jeśli mamy większe ziemniaki to kroimy je wzdłuż na pół.
Wszystkie ziemniaki kroimy na około 2 mm plasterki.
Cebulę obieramy ze skórki i kroimy na cienkie piórka lub półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy około 100 mililitrów oliwy z oliwek. Ja używam największego palnika i jego średniej mocy.
Kiedy oliwa będzie już ciepła* wrzucamy ziemniaki i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
* - nie należy rozgrzewać oliwy zbyt mocno, ponieważ ma niski punkt dymienia (ok. 120 stopni). Jeśli rozgrzejemy ją za bardzo, może wyzwolić niezdrowe substancje.
Po 5 minutach dodajemy pokrojoną cebulę i zmniejszamy ogień na minimum.
Posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Jeśli nie lubicie słonych potraw, soli może być nieco mniej.
Przykrywamy i dusimy przez następne 7-10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po około 7-10 minutach ziemniaki i cebula powinny już być gotowe.
Ziemniaki powinny być łatwe do przepołowienia za pomocą łopatki, nie powinny się jednak rozpadać.
Ziemniaki wraz z cebulą odsączamy z oliwy za pomocą sitka.Oliwy, która została nam ze smażenia, możemy użyć do przygotowania smażonych paluszków chlebowych jak w tym przepisie. W tym przypadku zamiast ciemnego chleba lepiej użyć jasnego pieczywa. Do miski rozbijamy 6 jajek, które następnie intensywnie mieszamy. Możemy zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera.
Dobrze ubite jajka powinny zwiększyć swoją objętość.
Do jajek dodajemy cebulę oraz ziemniaki.
Za pomocą łopatki mieszamy.
Patelnię polewamy niewielką ilością oliwy, która pozostała z poprzedniego smażenia i rozgrzewamy (duży palnik, średnia moc lub średni palnik duża moc).
Jak wspomniałem wcześniej, na podane proporcje używam patelni o średnicy 27 cm. Tortilla de patatas może być jednak nieco wyższa, więc można użyć trochę mniejszej patelni.
Wlewamy jajka z ziemniakami i cebulą.
Za pomocą łopatki powinniśmy odrywać boki, tak aby nie przywierały do patelni.
Po około minucie zmniejszamy moc palnika do minimum.
Używamy łopatki, aby sprawdzić czy nic nie przywarło, bardziej wprawieni mogą zrobić to intensywnym ruchem w przód i w tył (tortilla powinna się poruszać).
Smażymy przez następne 5 minut pilnując, aby boki oraz spód nie przywarły.Pilnujemy też, aby nie spalić naszej tortilli. Po 5-6 minutach powinna być złocista i przypieczona, ale nie spalona. Po kilku minutach nadszedł czas na obrócenie naszej tortilli. Dla osób niemających wprawy będzie to najtrudniejszy element w tym przepisie.
W Hiszpanii zazwyczaj kładzie się na patelnię obrócony talerz, a następnie obraca ją tak, że tortilla znajduje się na nim przypieczoną stroną do góry. Następnie zsuwana jest znów na patelnię. Aby obrócić tortillę w ten sposób, talerz, który posiadamy musi być przynajmniej 1-2 cm większy od średnicy patelni.Drugi, mniej popularny, ale częściej stosowany przeze mnie sposób jest taki, że tortillę zsuwamy z patelni na talerz tak, że przypieczona strona znajduje się na dole. Następnie, od góry przykładamy patelnię (sprawdźcie czy nie ma na niej jeszcze oliwy) i obracamy.
Tortillę z drugiej strony smażymy na najmniejszym ogniu przez kolejne 5-6 minut.
Po usmażeniu nasza tortilla jest już gotowa!
Możemy podać ją na śniadanie np. z pieczywem, jako dodatek do obiadu czy kolacji.
Tortilla świetnie sprawdzi się jako tapas, pokrojona na mniejsze kawałki podawana po wystygnięciu.
Smacznego!