
Sangria to hiszpański poncz przygotowywany tradycyjnie z czerwonego wina, posiekanych owoców oraz mocniejszego alkoholu. Pochodzi prawdopodobnie ze wschodniego wybrzeża, ale popularność zdobył w XIX wieku na całym Półwyspie Iberyjskim. Pity jest również w Peru, Urugwaju i innych krajach Ameryki Południowej. Tradycyjnie do przygotowywania Sangrii używa się czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), a napój swoją nazwę zawdzięcza jego kolorowi (sangría w języku hiszpańskim oznacza dosłownie krwawienie).
Sangria występuje w wielu różnych wersjach. Do jej przygotowania wykorzystywane są różne rodzaje owoców, w zależności od baru, regionu czy pory roku. Najczęściej w Sangrii znajdziemy pomarańcze oraz jabłka, popularne są również brzoskwinie, limonki, winogrona, truskawki, a nawet banany. Sangria przygotowywana jest na tak wiele sposobów, że jej smak w dwóch sąsiednich lokalach może bardzo się różnić – z pewnością będzie jednak dość słodka i orzeźwiająca. Oprócz wersji tradycyjnej znanych jest wiele jej wariantów np. z winem musującym lub winem białym. Dziś zapraszamy Was do przetestowania tradycyjnego przepisu na Sangrię.
Sangria w formie wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej i kuchni amerykańskiej. Na stronie nie ma jeszcze działu prezentującego kuchnię hiszpańską, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne przepisy tej kuchni, np. przepis na paellę mixta z kurczakiem i krewetkami. Jeśli wybieracie się do Hiszpanii, warto zajrzeć również do naszych artykułów Ceny w Hiszpanii oraz Co kupić w Hiszpanii? Najpopularniejsze hiszpańskie produkty.
Sangria
Składniki
- 1,5 litra czerwonego wytrawnego wina (2 butelki)
- 1 jabłko zielone (ok. 200 gramów)
- 1 jabłko czerwone (ok. 200 gramów)
- 2 średnie pomarańcze (ok. 200 gramów)
- 2 brzoskwinie (ok. 180 gramów)
- 1 cytryna (ok. 100 gramów)
- 500 ml soku pomarańczowego
- 4 łyżki cukru (ok. 60 gramów)
- 200 ml brandy (lub inny alkohol)
- 660 ml Fanty, Sprite’a lub innego napoju gazowanego
Instrukcje
- Na początek musimy znaleźć naczynie, w którym będziemy przygotowywać Sangrię. Może być to garnek, duża miska lub dzbanek.Ważne, aby rozmiar pozwolił zmieścić wszystkie składniki oraz mieścił się gabarytowo do naszej lodówki.
Jeśli chcecie przygotować Sangrię dla mniejszej ilości osób (z jednej butelki wina), podzielcie wszystkie składniki na pół. - Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody (120 mililitrów), do którego następnie wsypujemy 4 łyżki cukru. Można użyć cukru białego lub brązowego.
Całość podgrzewamy na niewielkim gazie i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy to nastąpi wyłączamy gaz i odstawiamy powstały syrop do ostygnięcia. - Pomarańcze, jabłka, brzoskwinie oraz cytryny myjemy.
Opcjonalnie można użyć również truskawek, bananów oraz limonek w rozsądnej ilości. - Do miski wlewamy pół litra soku pomarańczowego.
Najlepiej użyć soku nie z koncentratu. Soki takie można teraz kupić w większości polskich marketów. Świetnie sprawdzi się również sok świeżo wyciskany. - Zielone oraz czerwone jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, a następnie kroimy w kostkę.
- A następnie wrzucamy do miski.
- Brzoskwinie pozbawiamy pestek, najlepiej zrobić to przez przekrojenie ich na pół i lekkie przekręcenie obu połówek.
- Zrywamy skórkę z brzoskwiń, a następnie kroimy je w niewielką kostkę.
Niektórzy do przygotowania Sangrii używają brzoskwiń ze skórką. Ja zdecydowanie wolę bez. - Brzoskwinie dorzucamy do miski.
- Pomarańcze kroimy w plasterki i wrzucamy je do pozostałych owoców.
- Cytrynę kroimy na połówki i wyciskamy z niej sok do miski z naszymi owocami i sokiem pomarańczowym.
- Do miski dolewamy, rozpuszczony wcześniej w wodzie, cukier.
- Wlewamy dwie butelki wytrawnego czerwonego wina.Do Sangrii nie trzeba kupować drogiego wina. W Hiszpanii najczęściej do przygotowania tego niezwykle popularnego napoju wybierane są te tańsze.
- Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Większa liczba godzin w lodówce wpłynie na napój pozytywnie, jeśli możecie przygotować i odstawić go do lodówki 5 czy 6 godzin wcześniej – zróbcie to. - Po 2-3 godzinach owoce powinny już dobrze przejść winem, a my możemy przystąpić do ostatnich etapów przygotowania Sangrii, które należy wykonać tuż przed podaniem.
- Jeśli Sangrię będziemy podawać w innym naczyniu, to przelewamy do niego napój wraz z kawałkami owoców, pozostawiając jednak trochę miejsca na dodatkowe składniki.
- Do napoju wlewamy brandy, koniak lub inny wysokoprocentowy alkohol, który lubimy – np. whisky.
Ja użyłem 200 mililitrów aromatyzowanego wanilią burbonu.
Alkohol w Sangrii powinien dodawać jedynie aromatu, nie powinien być bardzo wyczuwalny.
Jego ilość jest sprawą bardzo indywidualną i zależną od Waszych osobistych preferencji. Jeśli chcecie, aby Wasza Sangria była mocniejsza, możecie użyć nawet 500 mililitrów wysokoprocentowego alkoholu. Proponuję jednak zacząć od mniejszej ilości, ponieważ w razie potrzeby możecie wzmocnić Sangrię już po podaniu. - Do napoju dodajemy dwie puszki gaseosa, czyli słodkiego gazowanego napoju bezalkoholowego i mieszamy.
W Hiszpanii najczęściej zamiast niego używana jest Gaseosa (niedostępna w Polsce), Fanta, Sprite lub inne cytrynowe i pomarańczowe napoje. Czasem stosuje się również gazowaną wodę mineralną.
Osobiście preferuję Sangrię z klasyczną pomarańczową Fantą i to właśnie jej dwie puszki dodaje. - Do napoju dorzucamy sporą ilość kostek lodu.
- Sangria świetnie sprawdza się w letnie, upalne dni oraz wieczory. W Hiszpanii podawana jest zazwyczaj jako napój do obiadu lub kolacji.Salud! (Na zdrowie!)