Cerveza con limon / Cerveza con naranja

hiszpański drinkHiszpanie tworząc Sangrię czy Tinto de verano udowodnili, że mieszanie wina z różnymi rzeczami wychodzi im całkiem nieźle. Z racji, że mieszanie lubią, to nie dziwi popularność mieszanek piwa z gazowanymi napojami. Cerveza, czyli po hiszpańsku piwo, jest zazwyczaj mieszane z cytrynową Fantą lub innym podobnym napojem. Powstały w ten sposób drink określany jest jako cerveza con limon i jest bardzo orzeźwiającym połączeniem, przypominającym trochę Radlera.

Samo nazewnictwo drinków w zależności od baru czy regionu może się różnić. W wielu miejscach takie połączenia nie występują nawet w menu. Dziś zapraszamy do przepisu na lekkiego drinka, którego podstawą jest jasne piwo!

Artykuł jest częścią serii kuchnie świata. W dziale kuchnia hiszpańska znajdziesz inne przepisy na potrawy oraz drinki z Hiszpanii np. tortillę de patatas czy paellę. Zachęcamy do zapoznania się również z działami dotyczącymi kuchni włoskiej kuchni amerykańskiej oraz kuchnią pozostałych krajów.

Cerveza con limon

Połączenie piwa i gazowanego cytrynowego napoju

Czas przygotowania 2 minutes
Łączny czas 2 minutes
Porcje 2 porcje
Kalorie 200 kcal

Składniki

  • 330 ml jasnego lekkiego piwa
  • 330 ml Fanty cytrynowej
  • kilka kostek lodu

Instrukcja

  1. Do kieliszka, szklanki lub kufla wrzucamy kilka kostek lodu.

  2. Wlewamy jedną część zimnego piwa (połowa puszki).

    Najlepiej użyć jasnego lekkiego pilsnera, taki rodzaj piwa jest najpopularniejszy w Hiszpanii.

  3. Wlewamy jedną część cytrynowego napoju gazowanego. W Hiszpanii najpopularniejsza jest cytrynowa Fanta.

    Zachęcam was również do spróbowania mniej popularnego połączenia z Fantą pomarańczową.

  4. Drink jest gotowy do picia.

    Możemy ozdobić go plasterkiem cytryny.

Komentarze

Komentarzy

Treść we wpisie przeznaczona jest dla użytkowników pełnoletnich. Klikając tak oświadczasz, że masz powyżej 18 lat.

Czy masz 18 lat?