Ciasto na pizzę włoską

ciasto na pizzęCiasto na pizzę to chyba jedna z największych tajemnic dobrej włoskiej pizzy. Pizza to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań i jedno z pierwszych, które nauczyłem się samodzielnie przygotowywać. Jako nastolatek, w trakcie jednych wakacji pracowałem w pizzerii jako kierowca. Pizzeria przez słaby marketing nie należała do najpopularniejszych, nie było w niej presji czasu, więc często kucharz pozwalał mi testować różne sposoby i samodzielnie przygotowywać pizzę.

Od tego czasu bardzo polubiłem pizzę, cały czas eksperymentując i ulepszając swoje przepisy. Zrobić pizzę we Włoszech znalazło się nawet na naszej liście marzeń. To właśnie podczas wizyty we Włoszech nauczyłem się robić ciasto na pizzę według nowego sposobu, który diametralnie różni się od wcześniej stosowanego przeze mnie przepisu. Dziś przedstawiam Wam właśnie ten przepis na ciasto na prawdziwą włoską pizzę w stylu neapolitańskim.

Jest to pierwszy wpis z naszej kulinarnej serii Kuchnie Świata. Inne włoskie przepisy znajdziesz w zakładce kuchnia włoska. Więcej na temat pizzy, między innymi porady dotyczące sposobu pieczenia, przepis na klasyczny sos oraz przepisy na włoskie wersje tego dania znajdziesz w dziale Pizza. Jeśli natomiast interesuje Cię wyjazd do słonecznej Italii koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie umieściliśmy wiele ciekawych informacji dla odwiedzających.

składniki na ciasto na pizzę

Przepis niektórym może wydać się dość kontrowersyjny, szczególnie ze względu na niewielką ilość użytych drożdży, rozpuszczanych w wodzie z solą czy brak użycia cukru. Sam początkowo byłem do niego nieco sceptycznie nastawiony, jeśli jednak dacie mu szansę z pewnością nie będziecie zawiedzeni. Z przepisu, oprócz pizzy można wykonać między innymi panuozzo, na które przepis również wkrótce pojawi się na naszej stronie.

Ciasto na włoską pizzę

Przepis na ciasto na klasyczną włoską pizzę

Czas przygotowania 9 hours
Czas gotowania 30 minutes
Łączny czas 9 hours 30 minutes
Porcje 2 pizze o średnicy 36 cm
Kalorie 1500 kcal

Składniki

  • trzy szklanki mąki typu 0 lub 00 (po około 4/5 wysokości, razem około 360 gramów)
  • 200 mililitrów wody o temperaturze około 40 stopnii (temperaturę wyczuć można palcem, jeśli włożymy go do szklanki i woda będzie ciepła, ale nie będzie nas parzyć jest okej)
  • 2 łyżeczki soli (razem około 11-12 gram)
  • 3 gramy świeżych drożdży z kostki (nie mogą być wcześniej mrożone)
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek

Instrukcja

  1. Do miski lub innego naczynia wlewamy prawie szklankę wody (4/5 wysokości szklanki).

  2. Do wody wsypujemy 2 płaskie łyżeczki soli i rozpuszczamy.

  3. Do wody z solą dodajemy 1,5 łyżeczki oliwy.

    woda z solą i oliwą
  4. Do całości roztworu dodajemy około 3 gramów świeżych drożdży (takich z kostki) mieszając całość ręką. Drożdże powinniśmy wyjąć z lodówki wcześniej, aby miały wyższą temperaturę. Drożdże nie mogą być zamrożone.

  5. Wsypujemy delikatnie dwie i pół szklanki mąki, całość delikatnie mieszając i lekko ugniatając w misce. Początkowo może wydawać nam się, że ilość mąki jest zbyt duża, jest to jednak złudne wrażenie.

    Pozostałe pół szklanki mąki pozostawiamy w szklance.

  6. Po 2-3 minutach, kiedy ciasto nabierze zwartej konsystencji, możemy przełożyć je na stolnicę lub inne miejsce, gdzie będzie nam łatwo je ugniatać.

  7. Stolnicę podsypujemy lekko mąką i przekładamy na nią ciasto. Ciasto ugniatamy około 20 minut, tak aby wtłoczyć do niego dużą ilość powietrza. Dzięki temu brzegi będą chrupiące i wypełnione powietrzem. Długie ugniatanie sprawi też, że ciasto będzie plastyczne.

    Podczas ugniatania możemy co jakiś czas lekko podsypywać mąką miejsce pracy (ciasto nie powinno przyklejać się do stolnicy) mąką, która nam pozostała. Kiedy będziemy kończyć ten proces, ciasto będzie już bardzo plastyczne i z łatwością będzie odchodzić od dłoni.

    ugniatanie ciasta
  8. Ciasto odstawiamy do naczynia, np. do miski, lekko podsypanej mąką. 

  9. Całość przykrywamy wilgotną szmatką. Możemy też przykryć je suchą szmatką, a samo ciasto "pogłaskać" dłonią, którą wcześniej włożymy pod bieżącą wodę. Taki zabieg sprawi, że ciasto nie wyschnie i nie zrobi się na nim skorupa.

  10. Pozostawiamy ciasto na 60 minut, aby trochę podrosło. Ciasto powinno znajdować się w temperaturze pokojowej. Nie ma jednak konieczności stawiać go na kaloryferze.

  11. Po 60 minutach wyciągamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i formujemy kulki. Kulki powinny mieć po około 250-280 gramów. Kulki mogą mieć inny rozmiar, jeśli chcecie, aby wasza pizza miała większą lub mniejszą średnicę lub jeśli chcecie wykorzystać ciasto np. do panuozzo.

    idealna kulka ciasta na pizzę
  12. Kulki ciasta na pizzę przekładamy do blaszki do pieczenia lub np. pojemnika na żywność.

    Jeśli używacie niskiej blaszki lub pojemnika, pamiętajcie, aby zostawić po kilka centymetrów odstępu pomiędzy kulkami, aby nie skleiły się ze sobą podczas rośnięcia.

  13. Całość owijamy szczelnie folią spożywczą.

  14. Ciasto zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 6-8 godzin do wyrośnięcia. Możemy też zastosować inne metody rośnięcia opisane dokładniej w tym artykule.

  15. Po kilku godzinach ciasto powinno już być wyrośnięte.

    Jeśli pozostawiliście je w niskiej blaszce, kulki będą już nieco spłaszczone, co szczególnie osobom mniej doświadczonym może ułatwić późniejsze rozgniatanie.

  16. Przekładamy kawałek naszego ciasta na pizzę na stolnicę, uprzednio posypując je z obu stron mąką.

  17. Ciasto bardzo delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, próbując wtłoczyć powietrze ze środka w brzegi. 

    Po chwili możemy zacząć rozciągać ciasto, które powinno być bardzo plastyczne. Formowanie kończymy, kiedy osiągniemy pożądaną wielkość (średnica ponad 30 centymetrów).

    formowanie pizzy
  18. Ciasto na pizzę jest gotowe! Możemy włożyć je na blaszkę i po ułożeniu ulubionych składników i włożeniu na kilka minut* do piekarnika rozgrzanego na maksymalną temperaturę delektować się wspaniałą pizzą. Więcej na temat pieczenia znajdziesz w poradniku jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym.

    * czas pieczenia uzależniony jest od maksymalnej mocy, jaką osiąga Wasz piekarnik. Nasz piekarnik nagrzewa się do około 230 stopni, co pozwala zrobić pizzę w około 7 minut. Polecamy piec pizzę na najniższej półce.

Proces formowania pizzy, szczególnie dla osób, które nigdy tego nie robiły może wydawać się trudny. Warto jednak spróbować, bo po kilku razach będzie to szło szybko, a dodatkowo będziecie mieli dużo większą satysfakcję z własnoręcznie zrobionej pizzy bez użycia wałka.

Po przetestowaniu naszego przepisu koniecznie dajcie nam znać w komentarzach, mailach lub wiadomościach prywatnych na Facebooku jak się udało! Smacznego!

włoska pizza napoletana

Pizza z ciasta na pizzę według przepisu z artykułu.

panuozzo

Panuozzo z ciasta na pizzę według przepisu z artykułu.

 

Komentarze

Komentarzy