Panuozzo z karczochami i kaparami

panuozzo z karczochami i kaparami przepisPanuozzo to włoska kanapka podawana na ciepło, w bułce wykonanej z tego samego ciasta, co ciasto do pizzy. Ta pochodząca z Gragnano (Kampania) potrawa, to klasyka ulicznego street food’u w Neapolu. Jest to też jedno z moich ulubionych włoskich dań.

To wspaniałe danie można jeść z różnymi dodatkami, dziś prezentujemy wam panuozzo con carciofi e capperi, czyli panuozzo z karczochami i kaparami. Oprócz tytułowych warzyw, w kanapce nie może oczywiście zabraknąć sera – w tym przypadku mozzarelli oraz wędliny – prosciutto cotto. Oprócz nich, znajdują się tu używane przeze mnie do każdego panuozzo pomidor oraz rukola. Całość wzbogacona została smakiem ostrego sosu z papryczek chilli.

Ten wpis jest częścią naszej kulinarnej serii Kuchnie Świata. Inne włoskie przepisy znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, jeśli natomiast interesuje Cię wyjazd na półwysep apeniński, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie umieściliśmy wiele ciekawych informacji dla odwiedzających.

Panuozzo con carciofi e capperi

Przepis na pyszną włoską kanapkę panuozzo con carciofi e capperi, czyli panuozzo z karczochami i kaparami

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Łączny czas 15 minutes
Porcje 2 kanapki
Kalorie 700 kcal

Składniki

  • 500 gramów ciasta na pizzę
  • kilka plastrów prosciutto cotto lub innej szynki
  • kilka sztuk kaparów ze słoika
  • kilka fragmentów karczocha marynowanego ze słoika
  • 1 kulka mozarelli 120 gramów
  • 5 sztuk pomidorów koktajlowych lub pół dużego pomidora
  • jedna garść liści rukoli

Instrukcja

  1. Do przyrządzenia dwóch panuozzo potrzebujemy połowy ciasta na pizzę z tego przepisu. Jeśli ktoś, tak jak ja, preferuje większe kanapki to całość ciasta podzielić można na 3 części.

    Ciasto najlepiej podzielić przed wyrastaniem, ale jeśli np. planowaliśmy zrobić pizzę i w ostatniej chwili zmieniliśmy zdanie też możemy to zrobić.

  2. Ciasto delikatnie spłaszczamy dłonią i rozgniatamy palcami. Następnie nieco rozciągamy obiema dłońmi tak, aby stworzyć owalne placki po około 1,5 centymetra grubości.

    Na tym etapie warto być delikatnym, aby nie stracić powietrza, które znajduje się w cieście.

  3. Placki układamy na blaszce i wkładamy na dolną półkę do nagrzanego na maksymalną temperaturę (u mnie jest to około 230 stopni) piekarnika, z ustawionym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem.

  4. Po 5 minutach wyciągamy ciasto, które powinno w piekarniku powiększyć swoją objętość.

    Bułki rozcinamy. Uwaga, w środku będą bardzo gorące.

  5. Górę naszych kanapek smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek.

  6. Na dolnych częściach układamy składniki zaczynając od niewielkiej ilości mozzarelli, karczochów i kaparów.

    Można na tym etapie dodać dwie, trzy połówki pomidorów koktajlowych.

    Na całość kładziemy kilka plastrów cienko pokrojonej szynki. Najlepiej jeśli będzie to włoska prosciutto cotto, ale jeśli chcecie możecie użyć też innej szynki. Ważne, aby była delikatna i pokrojona w cienkie plastry. 

    Na szynkę układamy resztę mozzarelli.

  7. Całość wkładamy jeszcze raz na blaszkę ustawiając obie części obok siebie (tak, że dół jest odkryty i składniki mogą się zapiec).

    Blachę wkładamy na środkowy poziom w piekarniku (nie ten najwyższy pod samą grzałką, tylko ten nieco niżej) i pieczemy około 3 minuty w maksymalnej temperaturze z ustawionym grillem i termoobiegiem, aż góra naszej kanapki ładnie się zarumieni, a mozzarella rozpuści.

    Uwaga; Na tym etapie bardzo łatwo spalić górę bułki. Dlatego warto cały czas obserwować jak wyglądają nasze kanapki - w przypadku jednych piekarników będzie wystarczyć 2,5 minuty, inne na odpowiednie zapieczenie całości potrzebować będą 4 minut.

  8. Kanapki wyciągamy. Na dolnej części układamy resztę pomidorów* i rukolę oraz polewamy sosem z papryczek chilli lub innym sosem według własnego uznania . 

    * - dwie połówki, które przez to, że nie zostały poddane obróbce termicznej powinny nadać kanapce świeżości.

  9. Przykrywamy górną częścią i nasze panuozzo z karczochami i kaparami jest gotowe do jedzenia!

Komentarze

Komentarzy