Pizza Chicago Deep Dish
pizza chicago deep dish

Chicago Deep Dish Pizza to danie, które bardzo różni się nie tylko od swojego włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. Pizza w stylu chicagowskim pieczona jest w piekarniku na głębokiej patelni (deep dish oznacza głębokie naczynie) i bardziej niż pizzę, przypomina ciasto. Na dość grubym, mocno drożdżowym cieście znajdują się składniki ułożone w odwrotnej kolejności, niż w większości pizz. Na spodzie takiej pizzy znajduje się pokaźna ilość sera mozzarella, na którym układana jest duża ilość składników, które zostają przykryte sosem.

Chicago Deep Dish Pizza, jak wskazuje jej nazwa, została stworzona w Chicago, prawdopodobnie w latach 40. XX wieku. Jak to bywa w takich przypadkach, wiele restauracji rości sobie prawo do miana twórcy pizzy chicagowskiej. Najbliżej tego miana jest Ike Sewell, właściciel i założyciel powstałej w 1943 roku, na skrzyżowaniu Ohio Street i Wabash Avenue, Pizzeria Uno. Pizza w tym stylu szybko zaczęła zyskiwać na popularności i dziś serwowana jest przez wiele lokali w Chicago.

W połowie lat 70. XX w. w wyniku eksperymentów z pizzą deep dish, dwie sieci serwujące pizzę w stylu chicagowskim – Nancy’s Pizza i Giordano’s Pizzeria, opracowały wspólnie przepis na pizzę nadziewaną (stuffed pizza), która zawiera jeszcze większą ilość składników oraz dodatkową warstwę ciasta na nich, tworząc tym samym pełny placek pokryty sosem pomidorowym. Stuffed pizza od klasycznej deep dish różni się jeszcze kilkoma elementami, przepis na nią pojawi się na naszej stronie za jakiś czas. Tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem na Deep dish pizza w stylu chicagowskim.

Chciago deep dish pizza przepis wideo:

Ten wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam ciekawe przepisy z różnych zakątków świata. W ramach serii znajdziecie przepisy kuchni amerykańskiej, kuchni włoskiej oraz kuchni innych krajów. W ramach serii pisaliśmy sporo o pizzy, zarówno w wersji włoskiej, jak i w wersjach międzynarodowych. Przepis na ciasto na włoską pizzę, sposoby pieczenia w pizzy w piekarniku elektrycznym, przepis na Pizzę Africana, Pizzę Kurczak BBQ oraz wiele innych rodzajów pizzy znajdziecie w dziale Pizza.

Pizza Chicago Deep Dish

Przepis na Chicago Style Pizza, czyli pizzę w głębokim naczyniu.
Czas przygotowania 1 hour 30 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Łączny czas 1 hour 55 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 24-26 cm
Kalorie 2100kcal

Składniki

  • 90 mililitrów wody o temperaturze około 40 stopni (jeśli do wody włożymy palec i będzie ciepła, ale nie będzie nas parzyć, to temperatura jest odpowiednia)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (może być oliwa) (ok. 30 mililitrów)
  • 180 gramów mąki typu 500 (ok. dwie szklanki po 3/4)
  • 8 gramów drożdży świeżych lub 3 g drożdży suszonych
  • 3/4 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 15 gramów cebuli
  • 1 ząbek czosnku (ok. 3 gramy)
  • 300 gramów suchego sera mozzarella pokrojonego w plastry
  • 15 gramów parmezanu
  • 40 gramów chorizo (opcjonalnie)
  • 35 gramów pieczarek (opcjonalnie)
  • 40 gramów boczku (opcjonalnie)

Instrukcje

  • Do przygotowania ciasta na jedną pizzę o średnicy około 10 cali (24-25 cm) potrzebne będą mąka, olej roślinny oraz drożdże. Pizza o takiej średnicy będzie odpowiednia dla 2 głodnych lub 3 mniej głodnych osób.

    W Chicago do przygotowania pizzy deep dish wykorzystuje się stalowe patelnie, jeśli takiej nie macie, możecie zastąpić ją np. tortownicą.
    mąka drożdże woda
  • W wodzie o temperaturze około 40 stopni Celsjusza rozpuszczamy 8 gramów drożdży świeżych lub 4 gramy drożdży suszonych, które są bardziej popularne w USA.
    Aby sprawdzić temperaturę wody należy włożyć do niej palec, jeśli woda jest ciepła, ale nas nie parzy to temperatura jest odpowiednia. Zbyt wysoka temperatura mogłaby zabić drożdże.
    rozpuszczamy drożdże
  • Rozpuszczone drożdże przelewamy do miski lub większego naczynia. Dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego (najczęściej stosowany jest olej kukurydziany) i mieszamy.
  • Dodajemy trochę mąki i mieszamy, stopniowo dodając całą.
    dodajemy mąkę
  • Kiedy wszystko się połączy, ugniatamy ciasto.

    Ciasto nie powinno być ugniatane zbyt długo, maksymalnie 5-6 minut ręcznie lub 2 minuty mikserem z końcówką do ugniatania ciasta (możemy ustawić go na wyższą prędkość 4/5).
    ugniatanie ciasta
  • Miskę lub inne naczynie lekko naoliwiamy i wkładamy do niego kulkę naszego ciasta.
    ciasto przed wyrośnięciem
  • Za pomocą folii szczelnie zamykamy dostęp powietrza i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Kiedy ciasto rośnie, możemy rozpocząć przygotowywanie sosu. Na jedną pizzę potrzebna będzie 3/4 puszki pomidorów w całości (pelati). Smak pomidorów bardzo wpływa na odbiór tego dania, dlatego będąc w sklepie lepiej nie wybierać tych najtańszych.
  • Bardzo małą cebulę lub niewielki fragment średniej, drobno siekamy.
    siekamy cebulę
  • Puszkę otwieramy, wyciągamy jednego pomidora, aby było w niej trochę więcej miejsca na wsypanie reszty składników i włożenie blendera.
    puszka pomidorów pelati
  • Ząbek czosnku kroimy na małe kawałki.
  • Do puszki wsypujemy po łyżeczce suszonej bazylii oraz oregano i dodajemy pokrojone wcześniej cebulę oraz czosnek.
    przyprawy cebula czosnek
  • Całość krótko blendujemy, podobnie jak w przypadku klasycznego sosu pomidorowego do pizzy, aby pomidory zostały pocięte.
    Jeśli będziemy blendować zbyt długo – sos będzie miał zbyt rzadką konsystencję, więc należy przy tym uważać.
    blendujemy składniki
  • Teraz czas na przygotowanie pozostałych składników.
    Składniki w pizzy w stylu chicagowskim są dość dowolne, możecie wybrać więc te, które lubicie najbardziej. Najczęściej stosowane są: włoska kiełbasa (Italian sausage – niedostępna w Polsce), pepperoni, słodka i ostra papryka, grzyby, szpinak.
  • Po godzinie rośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    wyrośnięte ciasto
  • Spód naczynia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i rozprowadzamy. Oliwą nacieramy tylko spód, nie smarujemy boków tortownicy.
  • Przekładamy ciasto i za pomocą dłoni rozgniatamy tak aby było mniej więcej równomiernie rozmieszczone.
    formowanie pizzy
  • Boki obcinamy na wysokości około 2 centymetrów. Następnie dociskamy je do blachy, nieco zwiększając ich wysokość (mogą być cieńsze, niż ciasto na spodzie)
  • Spód wykładamy plastrami sera mozzarella. Należy stosować mozzarellę suchą (taką sprzedawaną w blokach lub plastrach, a nie świeżą w kulce).
    Sera powinno być około 300 gramów, musi dokładnie przykryć cały spód.
  • Układamy wybrane przez siebie dodatki, u mnie jest to pokrojona w cienkie plastry pepperoni.
    układanie składników na chicago deep dish pizza
  • Na składniki wylewamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy, tak aby wszystko dokładnie przykrył.
    wylewanie sosu
  • Posypujemy parmezanem i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni i włączamy grzanie góra-dół.
    Wkładamy na najniższą półkę. Nie należy używać funkcji grilla oraz termoobiegu.
    posypywanie pizzy serem
  • Pieczemy przez około 25 minut. Czas pieczenia może być uzależniony od Waszego piekarnika oraz grubości ciasta jakie wyjdzie, dlatego już po 20 minutach warto być w kuchni i kontrolować proces, aby pizza nam się nie przypaliła. 
  • Po około 25 minutach nasza pizza powinna być gotowa. Wyciągamy ją z piekarnika i znów posypujemy parmezanem.
    upieczona chicago deep dish pizza
  • Pizza po pokrojeniu jest gotowa do jedzenia. Ser powinien się bardzo ciągnąć, pizza jest też dość mokra, dlatego podczas jej jedzenia dobrze jest wspomagać się nożem i widelcem.

    Smacznego!
    pizza chicago deep dish

Komentarze

Komentarzy