Pizza Africana to pochodząca ze Szwecji pizza, w której znajdziemy niezwykłe połączenie składników. Jej głównym składnikiem jest banan, którego słodki smak przełamywany jest przez przyprawę curry. Całość dopełnia ser mozzarella z szynką. W niektórych wariantach tej pizzy możemy spotkać się również z ananasem, według mnie zaburza on jednak całą kompozycję. Pizza, wbrew pozorom jest bardzo dobra. Mimo iż pizza z bananem i curry może przyprawić niejednego miłośnika pizzy o ból głowy, to polecamy wypróbować nasz przepis. Na prawdę warto!
Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Jest to nasza pierwsza potrawa z kuchni szwedzkiej, nie mamy więc jeszcze takiego działu. Może jednak zainteresuje Cię kuchnia włoska lub kuchnia amerykańska? Więcej przepisów i pomysłów na pizzę, zarówno tę w wersji włoskiej, jak i w wersjach międzynarodowych, możesz znaleźć w dziale Pizza.
Pizza Africana
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
- połowa banana pokrojona w cienkie plasterki
- 30 gramów szynki pokrojonej w cienkie plasterki
- szczypta przyprawy curry
- 125 gramów sera mozarella (w kulce lub tarta)
Instrukcje
- Obieramy banana, którego połowę kroimy na drobne plasterki.
- Jedną kulkę ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
- Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znaleźć można tutaj.
- Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozkładamy na niej mozzarellę. Można użyć zarówno świeżej w kulce, jak i startej wersji osuszonej.
- Dodajemy szynkę. W tej pizzy dobrze sprawdza się również boczek.
- Rozkładamy równomiernie pokrojone wcześniej plasterki banana.
- Posypujemy dość obficie przyprawą curry i wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut, aż mozzarella zacznie "bąbelkować".
- Po kilku minutach nasza Pizza Africana jest już gotowa!
Smacznego!