Pizza Africana

pizza africana przepisPizza Africana to pochodząca ze Szwecji pizza, w której znajdziemy niezwykłe połączenie składników. Jej głównym składnikiem jest banan, którego słodki smak przełamywany jest przez przyprawę curry. Całość dopełnia ser mozzarella z szynką. W niektórych wariantach tej pizzy możemy spotkać się również z ananasem, według mnie zaburza on jednak całą kompozycję. Pizza, wbrew pozorom jest bardzo dobra. Mimo iż pizza z bananem i curry może przyprawić niejednego miłośnika pizzy o ból głowy, to polecamy wypróbować nasz przepis. Na prawdę warto!

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Jest to nasza pierwsza potrawa z kuchni szwedzkiej, nie mamy więc jeszcze takiego działu. Może jednak zainteresuje Cię kuchnia włoska lub kuchnia amerykańska? Więcej przepisów i pomysłów na pizzę, zarówno tę w wersji włoskiej, jak i w wersjach międzynarodowych, możesz znaleźć w dziale Pizza.

Pizza Africana

Pizza będąca połączeniem szynki, banana i przyprawy curry.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 850kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • połowa banana pokrojona w cienkie plasterki
  • 30 gramów szynki pokrojonej w cienkie plasterki
  • szczypta przyprawy curry
  • 125 gramów sera mozarella (w kulce lub tarta)

Instrukcje

  • Obieramy banana, którego połowę kroimy na drobne plasterki.
  • Jedną kulkę ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.
    Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 
  • Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.
    Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
  • Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
    Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znaleźć można tutaj.
  • Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozkładamy na niej mozzarellę. Można użyć zarówno świeżej w kulce, jak i startej wersji osuszonej.
  • Dodajemy szynkę. W tej pizzy dobrze sprawdza się również boczek.
  • Rozkładamy równomiernie pokrojone wcześniej plasterki banana.
    pizza z bananem
  • Posypujemy dość obficie przyprawą curry i wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut, aż mozzarella zacznie "bąbelkować".
    pizza banan curry
  • Po kilku minutach nasza Pizza Africana jest już gotowa!

    Smacznego!
    pizza africana

Komentarze

Komentarzy