Chaczapuri Adżarskie
chaczapuri przepis

Chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Bardzo sycąca potrawa w formie łódki z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło, obok chinkali (pierogów) podawane jest niemal w każdej gruzińskiej knajpie.

Oprócz chaczapuri adżaruli popularne są również inne regionalne warianty tego dania, chaczapuri imeruli (imeretyńskie) składające się z okrągłego placka z serem w środku, megruli (megrelskie), które dodatkowo ma jeszcze ser na zewnątrz czy osuri (osetyńskie), do którego przygotowania używa się ziemniaków. Według mnie najlepsze chaczapuri to zdecydowanie to w wersji adżarskiej. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie, a wszystkie składniki do przygotowania tego dania kupicie w większości marketów w Polsce. Sprawdźcie nasz przepis na chaczapuri adżarskie!

Przepis na Chaczapuri Adżarskie w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej, takie jak ciasto na pizzę czy spaghetti carbonara, kuchni amerykańskiej takie jak pulled pork. Na stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią gruzińską, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne ciekawe przepisy np. na – bałkańskiego hamburgera – pljeskavicę.

Chaczapuri Adżarskie

Przepis na jedną z najpopularniejszych gruzińskich potraw.
Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania 1 hour
Łączny czas 1 hour 25 minutes
Porcje 4 łódki
Kalorie 4000kcal

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej typu 500
  • 200 mililitrów ciepłego mleka (około 4/5 szklanki)
  • 150 mililitrów wody (około 3/5 szklanki)
  • 25 gramów świeżych drożdży (z kostki)
  • 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
  • 1 łyżeczka cukru (ok. 5 gramów)
  • 4 łyżki oleju roślinnego/oliwy (ok. 50 ml)
  • 5 jajek
  • 200 gramów sera feta
  • 200 gramów mozzarelli (świeżej, w kulce)
  • 200 gramów sera żółtego
  • 40 gramów masła

Instrukcje

  • Do miski wsypujemy 500 gramów mąki typu 500.
    mąka w misce
  • Podgrzewamy osobno 150 mililitrów wody oraz 200 mililitrów mleka. Ja używam mleka 3,2%.

    Zarówno woda, jak i mleko powinny mieć temperaturę około 40 stopni. Jeśli włożymy rękę do szklanki powinniśmy czuć ciepło, ale woda nie powinna parzyć.
  • W szklance wody rozpuszczamy 25 gramów świeżych drożdży z kostki.
    rozpuszczone drożdże
  • Wlewamy wodę z drożdżami do mąki oraz dodajemy jedną łyżeczkę cukru.
    woda z drożdżami
  • Wlewamy około 150 mililitrów mleka (nie całość) i rozpoczynamy ugniatanie ciasta.
    Jeśli ciasto będzie zbyt suche dolewamy jeszcze trochę mleka i ugniatamy przez 4-5 minut.
  • Do ciasta dodajemy łyżeczkę soli.
  • Dodajemy około 50 mililitrów oleju roślinnego (może to być olej rzepakowy lub oliwa).
  • Ponownie zagniatamy ciasto przez około 5-7 minut.
  • Odkładamy ciasto do miski lub jakiegoś innego naczynia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 45-50 minut.
    ciasto na chaczapuri
  • Czas na przygotowanie sera, który jest ważnym punktem naszego dania.
    W Gruzji wykorzystuje się do tego domowy kruszony ser, którego niestety nie kupicie w Polsce.

    Nic straconego, wykorzystamy mieszankę, która wykorzystywana jest wśród diaspory gruzińskiej rozsianej po świecie i niemal nie różni się w smaku.
  • Drobno kruszymy 200 gramów sera feta.
    pokruszony ser feta
  • Dodajemy 200 gramów mozzarelli startej na grubych oczkach tarki.
  • Wsypujemy jedną łyżkę mąki oraz 5 łyżek mleka (około 50 mililitrów – możemy użyć mleka, które zostało z przygotowania ciasta).
  • Całość dokładnie mieszamy.
    ser na chaczapuri
  • W osobnym naczyniu trzemy 200 gramów twardszego, żółtego sera.

    Oba naczynia odkładamy do lodówki.
  • Po 45 minutach ciasto powinno znacząco powiększyć swoją objętość.
  • Wyciągamy je na stolnicę lub stół podsypane mąką i formujemy 4 kulki mniej więcej równych rozmiarów. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kolejne 15 minut.
  • Po 15 minutach przystępujemy do finału naszych przygotowań.
    kulki ciasta po wyrosnieciu
  • Kulki rozwałkowujemy na okrągłe lub trochę owalne placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra.
  • Na placek kładziemy 1/4 żółtego sera, tak aby jego większość znalazła się przy brzegach.
  • Brzegi z dwóch stron zawijamy w rulon.
    zawijanie brzegow
  • Następnie łączymy ze sobą tworząc tym samym kształt łódki.

    Zwróćcie uwagę na to, aby dobrze połączyć ze sobą obie „burty”.
    uformowana lodka
  • Teraz do łódki wrzucamy 1/4 przygotowanej przez nas mieszanki serów.
    lodka z serem
  • W misce rozbijamy jedno jajko, które następnie mieszamy.
  • Przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy boki jajkiem aby były ładnie spieczone.
    Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy przez 12 minut, ja robię to zazwyczaj partiami po dwie „łódki”.
  • Po 12 minutach wyciągamy nasze chaczapuri z piekarnika. 
  • Ser możemy lekko zruszyć widelcem.
  • Na każdą z łódek wbijamy jedno jajko i wkładamy do piekarnika na około 2 minuty.
  • Teraz powinniśmy cały czas obserwować naszą potrawę, nie możemy dopuścić do tego, aby żółto się ścięło, stan białka zależy od Waszych preferencji, też może pozostać częściowo płynne.
  • Po wyjęciu z piekarnika dodajemy jeszcze dwie niewielkie kostki masła (razem około 10 gramów na jedną łódkę), które szybko rozpuści się pod wpływem temperatury.
    khachapuri
  • Nasze chaczapuri adżarskie jest już gotowe! Smacznego!
    chaczapuri andzaruli
  • Jedzenie rozpoczynamy od „dziobu”, który odrywamy i maczamy w zawartości, odrywając następnie kolejne części ciasta. W późniejszym etapie pomagamy sobie nożem i widelcem.
    chaczapuri andżarskie

Komentarze

Komentarzy