
Chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Bardzo sycąca potrawa w formie łódki z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło, obok chinkali (pierogów) podawane jest niemal w każdej gruzińskiej knajpie.
Oprócz chaczapuri adżaruli popularne są również inne regionalne warianty tego dania, chaczapuri imeruli (imeretyńskie) składające się z okrągłego placka z serem w środku, megruli (megrelskie), które dodatkowo ma jeszcze ser na zewnątrz czy osuri (osetyńskie), do którego przygotowania używa się ziemniaków. Według mnie najlepsze chaczapuri to zdecydowanie to w wersji adżarskiej. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie, a wszystkie składniki do przygotowania tego dania kupicie w większości marketów w Polsce. Sprawdźcie nasz przepis na chaczapuri adżarskie!
Przepis na Chaczapuri Adżarskie w wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej, takie jak ciasto na pizzę czy spaghetti carbonara, kuchni amerykańskiej takie jak pulled pork. Na stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią gruzińską, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne ciekawe przepisy np. na – bałkańskiego hamburgera – pljeskavicę.
Chaczapuri Adżarskie
Składniki
- 500 gramów mąki pszennej typu 500
- 200 mililitrów ciepłego mleka (około 4/5 szklanki)
- 150 mililitrów wody (około 3/5 szklanki)
- 25 gramów świeżych drożdży (z kostki)
- 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5 gramów)
- 4 łyżki oleju roślinnego/oliwy (ok. 50 ml)
- 5 jajek
- 200 gramów sera feta
- 200 gramów mozzarelli (świeżej, w kulce)
- 200 gramów sera żółtego
- 40 gramów masła
Instrukcje
- Do miski wsypujemy 500 gramów mąki typu 500.
- Podgrzewamy osobno 150 mililitrów wody oraz 200 mililitrów mleka. Ja używam mleka 3,2%.
Zarówno woda, jak i mleko powinny mieć temperaturę około 40 stopni. Jeśli włożymy rękę do szklanki powinniśmy czuć ciepło, ale woda nie powinna parzyć. - W szklance wody rozpuszczamy 25 gramów świeżych drożdży z kostki.
- Wlewamy wodę z drożdżami do mąki oraz dodajemy jedną łyżeczkę cukru.
- Wlewamy około 150 mililitrów mleka (nie całość) i rozpoczynamy ugniatanie ciasta.Jeśli ciasto będzie zbyt suche dolewamy jeszcze trochę mleka i ugniatamy przez 4-5 minut.
- Do ciasta dodajemy łyżeczkę soli.
- Dodajemy około 50 mililitrów oleju roślinnego (może to być olej rzepakowy lub oliwa).
- Ponownie zagniatamy ciasto przez około 5-7 minut.
- Odkładamy ciasto do miski lub jakiegoś innego naczynia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 45-50 minut.
- Czas na przygotowanie sera, który jest ważnym punktem naszego dania.W Gruzji wykorzystuje się do tego domowy kruszony ser, którego niestety nie kupicie w Polsce.
Nic straconego, wykorzystamy mieszankę, która wykorzystywana jest wśród diaspory gruzińskiej rozsianej po świecie i niemal nie różni się w smaku. - Drobno kruszymy 200 gramów sera feta.
- Dodajemy 200 gramów mozzarelli startej na grubych oczkach tarki.
- Wsypujemy jedną łyżkę mąki oraz 5 łyżek mleka (około 50 mililitrów – możemy użyć mleka, które zostało z przygotowania ciasta).
- Całość dokładnie mieszamy.
- W osobnym naczyniu trzemy 200 gramów twardszego, żółtego sera.
Oba naczynia odkładamy do lodówki. - Po 45 minutach ciasto powinno znacząco powiększyć swoją objętość.
- Wyciągamy je na stolnicę lub stół podsypane mąką i formujemy 4 kulki mniej więcej równych rozmiarów. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kolejne 15 minut.
- Po 15 minutach przystępujemy do finału naszych przygotowań.
- Kulki rozwałkowujemy na okrągłe lub trochę owalne placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra.
- Na placek kładziemy 1/4 żółtego sera, tak aby jego większość znalazła się przy brzegach.
- Brzegi z dwóch stron zawijamy w rulon.
- Następnie łączymy ze sobą tworząc tym samym kształt łódki.
Zwróćcie uwagę na to, aby dobrze połączyć ze sobą obie „burty”. - Teraz do łódki wrzucamy 1/4 przygotowanej przez nas mieszanki serów.
- W misce rozbijamy jedno jajko, które następnie mieszamy.
- Przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy boki jajkiem aby były ładnie spieczone.
Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy przez 12 minut, ja robię to zazwyczaj partiami po dwie „łódki”. - Po 12 minutach wyciągamy nasze chaczapuri z piekarnika.
- Ser możemy lekko zruszyć widelcem.
- Na każdą z łódek wbijamy jedno jajko i wkładamy do piekarnika na około 2 minuty.
- Teraz powinniśmy cały czas obserwować naszą potrawę, nie możemy dopuścić do tego, aby żółto się ścięło, stan białka zależy od Waszych preferencji, też może pozostać częściowo płynne.
- Po wyjęciu z piekarnika dodajemy jeszcze dwie niewielkie kostki masła (razem około 10 gramów na jedną łódkę), które szybko rozpuści się pod wpływem temperatury.
- Nasze chaczapuri adżarskie jest już gotowe! Smacznego!
- Jedzenie rozpoczynamy od „dziobu”, który odrywamy i maczamy w zawartości, odrywając następnie kolejne części ciasta. W późniejszym etapie pomagamy sobie nożem i widelcem.