Aperol Spritz

Aperol Spritz to najpopularniejszy włoski drink, podawany jako aperitivo (napój rozpoczynający posiłek). Drink powstał w latach 50′ XX w Wenecji, skąd rozprzestrzenił się na całe północne Włochy. Inspiracją do jego powstania była popularna w Wenecji mieszanka białego wina i wody gazowanej. To właśnie w tym regionie jest najpopularniejszy, a 29 czerwca 2012 roku na placu Świętego Marka w Wenecji pobity został rekord Guinness’a, kiedy 2300 osób wzniosło toast właśnie przy użyciu tego drinka.

Aperol Spritz podawany jest w kieliszku do wina, a jego bazę stanowią białe wytrawne wino musujące Prosecco, Aperol oraz woda gazowana, czyli składniki dostępne w większości polskich marketów. Drink jest łatwy do przygotowania nawet dla laika, sprawdzi się szczególnie w upalne dni oraz podczas wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu!

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, gdzie znajdziesz również przepisy na ciasto do pizzy czy spaghetti carbonara. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Italię to koniecznie zajrzyj do tej zakładki, gdzie zamieściliśmy szereg ciekawostek oraz informacji o zwiedzaniu.

Aperol Spritz

Przepis na najpopularniejszego włoskiego drinka pochodzącego z Wenecji.

Czas przygotowania 15 minutes
Łączny czas 15 minutes
Porcje 10 kieliszków
Kalorie 1600 kcal

Składniki

  • 750 ml Prosecco (1 butelka)
  • 500 ml Aperolu
  • 250 ml wody gazowanej
  • 20 kostek lodu
  • 2 pomarańcze
  • 10 dużych zielonych oliwek (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Drink bazuje na trzech płynnych składnikach, które przed przygotowaniem powinny być mocno schłodzone.

  2. Aperol Spritz podaje się zazwyczaj w dużych szklankach do wina, jego proporcje to 3:2:1 (3 części Prosecco - 2 części Aperolu - 1 część wody gazowanej).

  3. Pomarańczę myjemy i kroimy w półplasterki.

  4. Do dużych kieliszków do wina wrzucamy po 2-3 kostki lodu. Następnie wlewamy około 75 mililitrów Prosecco.

    Prosecco występuje w kilku wersjach (brut, extra dry, dry, demi-sec), do przygotowania tego drinka sprawdzą się wszystkie. Wybierzcie więc tą, którą lubicie najbardziej (ja używam extra dry).

    (na zdjęciu nie ma lodu, ponieważ drinka przygotowywałem na wiejskim włoskim przyjęciu w górach, gdzie akurat nikt nie miał lodu)

  5. Dodajemy około 50 mililitrów Aperolu.

    We Włoszech, oprócz oryginalnego pochodzącego z Padwy Aperolu, dostępne są również jego tańsze odpowiedniki.

  6. Dopełniamy 25 mililitrami mocno gazowanej wody.

  7. Wrzucamy pół plasterka pomarańczy.

    Pomarańcza to element obowiązkowy. W Wenecji nabita jest na wykałaczkę wraz z dużą zieloną oliwką - ten sposób podawania drinka nie jest jednak popularny w innych częściach Włoch.

    Sam preferuję również wersję bez oliwki.

  8. Nasz drink jest gotowy do serwowania! 

    Z podanych w przepisie składników powinno wyjść wzorcowo 10 drinków. Często robi się je jednak trochę większe. W zależności od własnych preferencji przygotujcie więc odpowiednią ilość szkła. 

    Cin cin!

Komentarze

Komentarzy

Treść we wpisie przeznaczona jest dla użytkowników pełnoletnich. Klikając tak oświadczasz, że masz powyżej 18 lat.

Czy masz 18 lat?