Aperol Spritz to najpopularniejszy włoski drink, podawany jako aperitivo (napój rozpoczynający posiłek). Drink powstał w latach 50′ XX w Wenecji, skąd rozprzestrzenił się na całe północne Włochy. Inspiracją do jego powstania była popularna w Wenecji mieszanka białego wina i wody gazowanej. To właśnie w tym regionie jest najpopularniejszy, a 29 czerwca 2012 roku na placu Świętego Marka w Wenecji pobity został rekord Guinness’a, kiedy 2300 osób wzniosło toast właśnie przy użyciu tego drinka.
Aperol Spritz podawany jest w kieliszku do wina, a jego bazę stanowią białe wytrawne wino musujące Prosecco, Aperol oraz woda gazowana, czyli składniki dostępne w większości polskich marketów. Drink jest łatwy do przygotowania nawet dla laika, sprawdzi się szczególnie w upalne dni oraz podczas wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu!
Przygotowanie i historia Aperol Spritz w formie wideo:Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, gdzie znajdziesz również przepisy na ciasto do pizzy czy spaghetti carbonara. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Wenecję koniecznie zajrzyj do naszych artykułów 10 miejsc, które odwiedzić w Wenecji czy Gdzie zjeść w Wenecji? Oprócz nich w dziale Włochy znajdziesz też inne praktyczne informacje dotyczące miasta na wodzie.
Aperol Spritz
Składniki
- 750 ml Prosecco (1 butelka)
- 500 ml Aperolu
- 250 ml wody gazowanej
- 20 kostek lodu
- 2 pomarańcze
- 10 dużych zielonych oliwek (opcjonalnie)
Instrukcje
- Drink bazuje na trzech płynnych składnikach, które przed przygotowaniem powinny być mocno schłodzone.
- Aperol Spritz podaje się zazwyczaj w dużych szklankach do wina, jego proporcje to 3:2:1 (3 części Prosecco – 2 części Aperolu – 1 część wody gazowanej).
- Pomarańczę myjemy i kroimy w półplasterki.
- Do dużych kieliszków do wina wrzucamy po 3-4 kostki lodu.
- Następnie wlewamy około 75 mililitrów Prosecco.Prosecco występuje w kilku wersjach (brut, extra dry, dry, demi-sec), do przygotowania tego drinka sprawdzą się wszystkie. Wybierzcie więc tą, którą lubicie najbardziej (ja używam extra dry).
- Dodajemy około 50 mililitrów Aperolu.We Włoszech, oprócz oryginalnego pochodzącego z Padwy Aperolu, dostępne są również jego tańsze odpowiedniki. W ostatnim czasie coraz częściej można znaleźć je również w polskich sklepach.
- Dopełniamy 25 mililitrami mocno gazowanej wody.
- Wrzucamy pół plasterka pomarańczy.Pomarańcza to element obowiązkowy. W Wenecji nabita jest na wykałaczkę wraz z dużą zieloną oliwką – ten sposób podawania drinka nie jest jednak popularny w innych częściach Włoch.
Sam preferuję również wersję bez oliwki. - Nasz drink jest gotowy do serwowania! Z podanych w przepisie składników powinno wyjść wzorcowo 10 drinków. Często robi się je jednak trochę większe. W zależności od własnych preferencji przygotujcie więc odpowiednią ilość szkła.
Cin cin! - W Wenecji do tego drinka często podawane są niewielkie przekąski – cicchetti. Jeśli chciałbyś przygotować je w domu tu znajdziesz przepis.