Aperol Spritz
aperol spritz

Aperol Spritz to najpopularniejszy włoski drink, podawany jako aperitivo (napój rozpoczynający posiłek). Drink powstał w latach 50′ XX w Wenecji, skąd rozprzestrzenił się na całe północne Włochy. Inspiracją do jego powstania była popularna w Wenecji mieszanka białego wina i wody gazowanej. To właśnie w tym regionie jest najpopularniejszy, a 29 czerwca 2012 roku na placu Świętego Marka w Wenecji pobity został rekord Guinness’a, kiedy 2300 osób wzniosło toast właśnie przy użyciu tego drinka.

Aperol Spritz podawany jest w kieliszku do wina, a jego bazę stanowią białe wytrawne wino musujące Prosecco, Aperol oraz woda gazowana, czyli składniki dostępne w większości polskich marketów. Drink jest łatwy do przygotowania nawet dla laika, sprawdzi się szczególnie w upalne dni oraz podczas wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu!

Przygotowanie i historia Aperol Spritz w formie wideo:

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, gdzie znajdziesz również przepisy na ciasto do pizzy czy spaghetti carbonara. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Wenecję koniecznie zajrzyj do naszych artykułów 10 miejsc, które odwiedzić w Wenecji czy Gdzie zjeść w Wenecji? Oprócz nich w dziale Włochy znajdziesz też inne praktyczne informacje dotyczące miasta na wodzie.

Aperol Spritz

Przepis na najpopularniejszego włoskiego drinka pochodzącego z Wenecji.
Czas przygotowania 15 minutes
Łączny czas 15 minutes
Porcje 10 kieliszków
Kalorie 1600kcal

Składniki

  • 750 ml Prosecco (1 butelka)
  • 500 ml Aperolu
  • 250 ml wody gazowanej
  • 20 kostek lodu
  • 2 pomarańcze
  • 10 dużych zielonych oliwek (opcjonalnie)

Instrukcje

  • Drink bazuje na trzech płynnych składnikach, które przed przygotowaniem powinny być mocno schłodzone.
  • Aperol Spritz podaje się zazwyczaj w dużych szklankach do wina, jego proporcje to 3:2:1 (3 części Prosecco – 2 części Aperolu – 1 część wody gazowanej).
  • Pomarańczę myjemy i kroimy w półplasterki.
  • Do dużych kieliszków do wina wrzucamy po 3-4 kostki lodu.
    kieliszek z lodem
  • Następnie wlewamy około 75 mililitrów Prosecco.
    Prosecco występuje w kilku wersjach (brut, extra dry, dry, demi-sec), do przygotowania tego drinka sprawdzą się wszystkie. Wybierzcie więc tą, którą lubicie najbardziej (ja używam extra dry).
    kieliszek z lodem i prosecco
  • Dodajemy około 50 mililitrów Aperolu.
    We Włoszech, oprócz oryginalnego pochodzącego z Padwy Aperolu, dostępne są również jego tańsze odpowiedniki. W ostatnim czasie coraz częściej można znaleźć je również w polskich sklepach.
  • Dopełniamy 25 mililitrami mocno gazowanej wody.
  • Wrzucamy pół plasterka pomarańczy.
    Pomarańcza to element obowiązkowy. W Wenecji nabita jest na wykałaczkę wraz z dużą zieloną oliwką – ten sposób podawania drinka nie jest jednak popularny w innych częściach Włoch.
    Sam preferuję również wersję bez oliwki.
  • Nasz drink jest gotowy do serwowania! 
    Z podanych w przepisie składników powinno wyjść wzorcowo 10 drinków. Często robi się je jednak trochę większe. W zależności od własnych preferencji przygotujcie więc odpowiednią ilość szkła. 

    Cin cin!
    aperol spritz
  • W Wenecji do tego drinka często podawane są niewielkie przekąski – cicchetti. Jeśli chciałbyś przygotować je w domu tu znajdziesz przepis.

Komentarze

Komentarzy

Treść we wpisie przeznaczona jest dla użytkowników pełnoletnich. Klikając tak oświadczasz, że masz powyżej 18 lat.

Czy masz 18 lat?