Cicchetti
cicchetti

Przepisy na cicchetti:

 

cicchetti z szynką parmeńską i figącicchetti z salami spianatacicchetti z łososiem i kaparamicicchetti z pancettą i ricottącicchetti z pastą jajeczną i tuńczykiemmozzarella in carozza przepis

Cicchetti to charakterystyczne dla Wenecji, niewielkie przekąski podawane do kieliszka wina zwanego ómbra (cień) lub drinka Aperol Spritz. Sprzedawane są na sztuki w bacari, czyli niewielkich tawernach (osteriach), które mają zazwyczaj tylko kilka miejsc siedzących i nie posiadają obsługi kelnerskiej. Niewiele miejsca oraz brak obsługi kelnerskiej sprawia, że biorąc pod uwagę włoskie ceny, są one dość tanie i kosztują zazwyczaj od 1 do 2 euro, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości składników i świetnego smaku. Dzięki temu cieszą się dużą popularnością wśród lokalnych mieszkańców. Jeśli ktoś z Was wybiera się do Wenecji to zachęcamy do zapoznania się z naszą listą polecanych bacari sprzedających cicchetti w artykule Gdzie zjeść w Wenecji? Zajrzyjcie również do pozostałych artykułów dotyczących zwiedzania tego miasta.

Cicchetti, występujące najczęściej w formie grillowanej polenty lub kawałka bagietki z dodatkami, przyjmują przeróżne formy i przywodzą na myśl hiszpańskie tapas. Przypominać mogą również włoskie przystawki – antipasti. Jaka jest więc między nimi różnica?

Cicchetti od antipasti odróżnić jest bardzo łatwo. Te drugie podawane są jako przystawka przed głównym posiłkiem w miejscach z obsługą stolików. Antipasti zazwyczaj nie są sprzedawane na sztuki, ale jako zestaw. Cicchetti nie są przystawką, ale przekąską i nie poprzedzają większego posiłku, są też zazwyczaj bardziej skomplikowane, ale mimo wszystko je się je tylko rękami.

baccalar
Cicchetti z baccala mantecato, jeden z najbardziej popularnych w Wenecji rodzajów cicchetti. Jego podstawę stanowi suszony, solony dorsz, który jest bardzo popularny w Portugalii, Hiszpanii oraz części Włoch. W Polsce niestety jest trudno dostępny.

Czym więc cicchetti różną się od tapas? Cicchetti zazwyczaj podaje się od rana, a wiele tradycyjnych bacari zamykanych jest już o godzinie 17-18:00, podczas gdy hiszpańskie tapas największym wzięciem cieszą się właśnie późnym popołudniem i wieczorem. Cicchetti nie przybierają też bardziej skomplikowanych form, w jakich czasami zobaczyć możemy tapas. W żadnym z weneckich barów nie widziałem cicchetti, których jedzenie wymagałoby użycia sztućców, co czasem zdarzało się w przypadku tapas. Cicchetti mimo wszystko bardzo je przypominają. Gdyby w weneckim bacari wystawić tapas, z pewnością nawet rodowity Wenecjanin większość uznałby po prostu za cicchetti, ponieważ czerpią one również z kuchni innych krajów oraz innych włoskich regionów. W kilku bacari wśród cicchetti widziałem np. neapolitańską przystawkę mozzarella in carrozza.

Wszystko to sprawia, że definicja cicchetti nie jest prosta. Uznać możemy bowiem, że cicchetti to każda przekąska podawana w weneckich bacari jako dodatek do kieliszka wina. Mimo iż zdefiniowanie cicchetti nie jest proste, jedno jest pewne. Jest to coś, co jest naprawdę dobre, świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach czy podczas spotkań ze znajomymi, a szerokość tego dania pozwala na dużo eksperymentowania. Poniżej znajdziecie przepis na podstawę najpopularniejszych cicchcetti, tych podawanych na bagietce lub grillowanej polencie oraz kilka naszych propozycji. Zachęcamy Was jednak również do tego, aby pobudzić własną kreatywność i z dobrej jakości składników spróbować stworzyć własne cicchetti!

cicchetti z figą

Artykuł ten jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziecie w zakładce kuchnia włoska, gdzie znajdują się przepisy na klasyczne spaghetti carbonara czy tiramisu. Zapraszamy też do działu Włochy – zwiedzanie, gdzie zamieściliśmy praktyczne informacje oraz artykuły dotyczące zwiedzania niektórych włoskich atrakcji.

Cicchetti

weneckie przekąski

Czas przygotowania 20 minutes
Czas oczekiwania 1 hour 30 minutes
Łączny czas 1 hour 50 minutes
Porcje 20 sztuk
Kalorie 800 kcal

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej/polenty (ok. 160 gramów)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 20 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 bagietka (ok. 50 cm, 250 gramów)

Instrukcja

  1. Cicchetti są bardzo proste w przygotowaniu, o ich smaku w dużej mierze decyduje jakość użytych składników, dlatego warto zwrócić na nią jakoś przy okazji zakupów.

    Dobre składniki to wielu cicchetti kupicie nawet w marketach, jeśli chcecie jednak poszaleć i poeksperymentować warto poszukać w swojej okolicy miejsca, gdzie można kupić włoskie wędliny, sery i inne trudniej dostępne dodatki. Z mojego doświadczenia wiem, że dobrej jakości włoskie składniki często można kupić we włoskich pizzeriach, które często również sprzedają włoskie delikatesy.

    Zachęcam Was do tego, aby eksperymentować i nie ograniczać się tylko do typowo włoskich produktów. Cicchetti pełnymi garściami czerpie z kuchni włoskiej i nie tylko, dlatego ciekawe połączenia smakowe możecie uzyskać również korzystając z fajnych lokalnych składników.

  2. Jako podstawa cicchetti najczęściej wykorzystywana jest bagietka. Jej wybór to nic skomplikowanego, w Wenecji używa się zazwyczaj takiej z najbliższej piekarni. Jeśli chcemy przygotować nasze przekąski szybko, bagietka będzie najlepszym wyborem.

    Jeśli chcecie, możecie użyć ciemnej wieloziarnistej bagietki. Ja jednak preferuję jasne, które są najbardziej neutralne w smaku i nie zaburzają odbioru dodatków, które decydują o finalnym smaku naszych cicchetti.

  3. Bagietkę kroimy w około 1-1,5 centymetrowe plastry, lekko na ukos.

    Z jednej bagietki powinniśmy otrzymać około 30 plasterków. Bagietka zazwyczaj nie jest grillowana ani pieczona.

  4. Drugą najczęściej spotykaną podstawą cicchetti jest grillowana polenta. W przypadku wyboru tej podstawy, będziemy potrzebować jednak trochę więcej czasu i cierpliwości.

  5. Do przygotowania około 25 podstaw do cichcetti potrzebna będzie szklanka polenty (ok. 160 gramów) oraz blacha o wymiarach 20 x 30 centymetrów. Jeśli Wasza blacha jest mniejsza lub większa, użyjcie odpowiednio więcej lub mniej polenty.

    Kupując polentę najlepiej wybrać tą błyskawiczną, której gotowanie zajmuje 3 minuty.

  6. Do garnka wody wlewamy trzy szklanki wody oraz dodajemy łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy polentę i cały czas intensywnie mieszamy.

  7. Po 3 minutach przelewamy polentę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o rozmiarach 20 x 30 centymetrów. Polenta powinna mieć około 1 centymetra długości.

  8. Wyrównujemy górę, możemy zrobić to przy użyciu dłoni i kawałku papieru do pieczenia.

  9. Zostawiamy w pokojowej temperaturze na około 90 minut.

  10. Po 90 minutach polenta jest już zwarta. Po wyciągnięciu z blaszki kroimy ją w kwadraty lub prostokąty (polecam około 5 x 5 centymetrów).

  11. Smarujemy je lekko oliwą, aby nie przywierały i na patelni grillowej lub grillu elektrycznym grillujemy, aż do uzyskania ładnego złocistego koloru.

    Mi grillowanie polenty zajmuje około 5-6 minut z jednej strony.

    grillowana polenta
  12. Zdejmujemy polentę z grilla i czekamy około 20 minut aż ostygnie, a następnie używamy jej jako podstawy do naszych cicchetti.

  13. 25 podstaw z polenty powinno mieć około 800 kilokalorii (32 kcal na sztukę), czyli mniej więcej tyle, ile 30 podstaw z bagietki (25 kcl na sztukę).

Komentarze

Komentarzy