Cicchetti z szynką parmeńską, parmezanem i miodem

Cichetti pełnymi garściami bierze z najlepszych połączeń smakowych w kuchni włoskiej i nie tylko. Jednym z takich połączeń jest smak długo dojrzewającej szynki prosciutto crudo, sera oraz miodu. Przed Wami przepis na cicchetti z szynką prosciutto crudo, parmezanem, miodem i orzechami włoskimi.

Jeśli wybierasz się do Wenecji koniecznie zajrzyj do naszego artykułu Gdzie zjeść w Wenecji? w którym przedstawiliśmy listę najciekawszych bacari serwujących cicchetti. Jeśli natomiast chcesz przygotować je w domu to w artykule o cicchetti znajdziesz więcej pomysłów. Zachęcamy również do zapoznania się z innymi przepisami z działu kuchnia włoska, które publikowaliśmy w ramach serii kuchnie świata.

Cicchetti z prosciutto crudo, parmezanem, miodem i orzechami włoskimi

połączenie wykwintnych smaków, sera, miodu oraz najlepszej włoskiej szynki

Czas przygotowania 5 minutes
Łączny czas 5 minutes
Porcje 4 sztuki
Kalorie 320 kcal

Składniki

  • 2 plasterki szynki prosciutto crudo (ok. 30 gramów) (szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej)
  • 4 kawałki bagietki (ok. 45 gramów)
  • 40 gramów parmezanu (pecorino lub innego twardego sera)
  • 5 gramów miodu (kilkanaście kropel)
  • 4 orzechy włoskie

Instrukcja

  1. Z bagietki odkrajamy 4 kawałki o grubości około 1-1,5 centymetra.

  2. Na każdym z kawałków bagietki układamy urwane pół plasterka prosciutto crudo.

    Możecie użyć szynki parmeńskiej lub dowolnej innej suszonej, długo dojrzewającej szynki. Świetnie sprawdzi się tu też chorwacki prsut lub hiszpańska jamon serrano.

  3. Na cicchetti układamy kawałek parmezanu.

    Możecie użyć również innego twardego sera, moim faworytem jest pikantny pecorino peperoncino.

  4. Obok kładziemy jeden orzech włoski.

  5. Całość polewamy kilkoma kroplami miodu. Nasze cicchetti są gotowe!

    4 sztuki mają około 320 kcal, co daje po około 55 kcal na porcję.

  6. To jedno z moich ulubionych cicchetti, ma niesamowitą strukturę oraz smak. Smacznego!

Komentarze

Komentarzy