Cicchetti z pastą jajeczną i tuńczykiem
cicchetti z pastą jajeczną i tuńczykiem

Tuńczyk, jajko i majonez to we Włoszech połączenie niezwykle popularne. Szczególnie często stosowane w przypadku kanapek tramezzini. Te trzy produkty bardzo dobrze się ze sobą komponują, a użycie odpowiedniej jakości składników sprawia, że cicchetti z pastą jajeczną i tuńczykiem to jedno z najprostszych i najlepszych cicchetti, jakie można zjeść w Wenecji.

Jeśli wybierasz się do Wenecji koniecznie zajrzyj do naszego artykułu Gdzie zjeść w Wenecji, w którym przedstawiliśmy listę najciekawszych bacari serwujących cicchetti. Jeśli natomiast chcesz przygotować je w domu, to w artykule o cicchetti znajdziesz więcej pomysłów. Zachęcamy również do zapoznania się z innymi przepisami z działu kuchnia włoska, które publikowaliśmy w ramach serii kuchnie świata.

Cicchetti z pastą jajeczną i tuńczykiem

prosty przepis na weneckie cicchetti z pastą jajeczną i tuńczykiem

Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 7 minutes
Łączny czas 27 minutes
Porcje 14 sztuk
Kalorie 900 kcal

Składniki

  • 1 jajko kurze (w rozmiarze L lub XL)
  • 1 łyżka majonezu (czubata, ok. 40 gramów)
  • 1 puszka tuńczyka 160 gramów (po odsączeniu ok. 100) (najlepiej w oliwie z oliwek)
  • 1/2 bagietki 250 gramów (ok. 50 cm)

Instrukcja

  1. Jajko gotujemy na twardo (wrzucamy do zimnej wody, od momentu kiedy zacznie się gotować odmierzamy 7 minut, po czym wyłączamy gaz), następnie studzimy i obieramy.

  2. Nożem siekamy na drobne kawałki.

  3. Wrzucamy do miski, do której dodajemy 1 czubatą łyżkę majonezu (ok. 40 gramów) i wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu do smaku i mieszamy.

  5. Połowę bagietki kroimy na kawałki o grubości około 1-1,5 centymetra.

    Z połowy bagietki powinniśmy mieć podstawę na około 12-15 cicchetti.

  6. Bagietkę smarujemy pastą.

  7. Dodajemy tuńczyka.

    Kupując w sklepie tuńczyka najlepiej wybierać takiego w oliwie z oliwek. Będzie on droższy niż taki w wodzie, sosie własnym lub oleju słonecznikowym, ale będzie też prawdopodobnie wyższej jakości.

  8. W zależności od tego, jak duże ukroimy kromki oraz jak dużo będziemy nakładać pasty i tuńczyka, z podanych w przepisie proporcji powinniśmy otrzymać 10-15 sztuk cicchetti, które łącznie będą miały ok. 900 kcal (od 60 do 30 kcal na sztukę)

  9. Powtarzamy czynność dla kolejnych sztuk. Nasze cicchetti są gotowe! Smacznego!

Komentarze

Komentarzy