Cicchetti z pancettą i ricottą
cicchetti z pancettą i ricottą

Cicchetti, czyli małe włoskie przekąski podawane do kieliszka wina, lubią zaskakiwać. Takim zaskoczeniem będzie z pewnością połączenie dojrzewającego włoskiego boczku pancetty ze słodkim serem ricotta. Jak zrobić takie cicchetti? Dowiesz się z tego przepisu!

Jeśli wybieracie się do Wenecji, koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu Gdzie zjeść w Wenecji? Przedstawiliśmy w nim listę najciekawszych bacari serwujących cicchetti. Jeśli natomiast chcecie przygotować je w domu, to w artykule o cicchetti znajdziecie więcej pomysłów. Zachęcamy również do zapoznania się z innymi przepisami z działu kuchnia włoska, które publikowaliśmy w ramach serii kuchnie świata.

Cicchetti z pancettą i ricottą

połączenie delikatnego boczku i słodkiego sera

Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Łączny czas 10 minutes
Porcje 4 sztuki
Kalorie 400 kcal

Składniki

  • 4 kawałki bagietki (ok. 45 gramów)
  • 4 plasterki pancetty lub innego boczku (ok. 50 gramów)
  • 4 łyżeczki ricotty (ok. 60 gramów)
  • 4 listki bazylii (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Kroimy 4 kawałki bagietki o grubości około 1-1,5 centymetra lub wykorzystujemy podstawę z polenty.

    grillowana polenta
  2. Każdy z kawałków smarujemy serem ricotta.

  3. Na każdy z kawałków kładziemy plasterek włoskiego boczku pancetta arrotolata.

    Pancetta to wyśmienity włoski boczek, niestety niekiedy trudno dostępny w naszych sklepach. Jeśli w Waszym mieście jest włoska pizzeria, to możecie spróbować nabyć wędlinę tam. Wiele włoskich pizzerii oprócz sprzedaży tworzonych przez siebie dań, w ofercie posiada również wysokiej jakości składniki, które regularnie sprowadzane są z Włoch.

    Jeśli nigdzie nie znajdziecie pancetty, możecie użyć polskiego boczku wysokiej jakości, polecam wrzucić go jednak wcześniej na 5 minut do piekarnika nagrzanego na około 180 stopni.

  4. Opcjonalnie dodajemy listek bazylii.

    Przed podaniem koniecznie przybijmy pancettę do chleba wykałaczką, ponieważ jest to wędlina, którą dość trudno się gryzie i bez tego zmusimy jedzącego, aby zjadł cały kawałek na raz.

    4 cicchetti z pancettą i serem ricotta mają około 400 kcal, czyli mniej więcej 100 kcal na sztukę.

  5. Pancettę zazwyczaj podaje się bez obróbki termicznej, według mnie jednak cicchetti z ricottą smakują jeszcze lepiej, kiedy pancettę wcześniej włoży się na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Następnie osuszcie pancettę z nadmiaru tłuszczu i połóżcie na serze ricotta.

    Cicchetti w takiej wersji będą dużo łatwiejsze do gryzienia, będą smakować nieco inaczej i będą mieć inną strukturę.

  6. Smacznego!

Komentarze

Komentarzy