Cicchetti z salami spianata i pecorino peperoncino
cicchetti z salami spianata

Wielbiciele pikantnych smaków z pewnością rozsmakują się w pochodzącym z Kalabrii salami spianata podanym w formie cicchetti z serem pecorino z dodatkiem papryczek chilli oraz miodem, który świetnie przełamuje pikantny smak. Poniżej znajdziecie przepis na to wyśmienite cicchetti.

Jeśli wybierasz się do Wenecji koniecznie zajrzyj do naszego artykułu Gdzie zjeść w Wenecji? w którym przedstawiliśmy listę najciekawszych bacari serwujących cicchetti. Jeśli natomiast chcesz przygotować je w domu to w artykule o cicchetti znajdziesz więcej pomysłów. Zachęcamy również do zapoznania się z innymi przepisami z działu kuchnia włoska, które publikowaliśmy w ramach serii kuchnie świata.

Cicchetti z salami spianata i pecorino

Czas przygotowania 5 minutes
Łączny czas 5 minutes
Porcje 4 sztuki
Kalorie 360 kcal

Składniki

  • 4 kawałki bagietki (ok. 45 gramów)
  • 4 plasterki salami spianata (ok. 40 gramów)
  • 5 ml miodu
  • 40 gramów pecorino peperoncino (lub innego pikantnego twardego sera)

Instrukcja

  1. Z bagietki odkrajamy 4 kawałki o grubości około 1-1,5 centymetra.

  2. Na każdym kawałku bagietki kładziemy plasterek salami spianata.

    Salami spianata to pochodzące z Kalabrii podłużne salami, które ma charakterystyczny pikantny smak. Niestety w polskich sklepach jest raczej trudno dostępne, a w wśród polskich wędlin nie znalazłem żadnego dobrego odpowiednika salami spianata. Na pewno nie zastępujcie go polskim salami, bo różnica w smaku jest kolosalna.

    Jeśli w Waszym mieście jest włoska pizzeria udajcie się tam, aby sprawdzić czy oprócz gotowanych przez siebie potraw nie sprzedają również włoskich składników. Takie pizzerie zazwyczaj mają częste świeże dostawy, a jakość produktów jest w nich bardzo dobra.

  3. Na salami kładziemy kawałek pikantnego sera, możecie użyć np. pecorino peperoncino.

    4 cicchetti będą miały około 360 kcal, co daje około 90 kcal na sztukę.

  4. Całość polewamy kilkoma kroplami miodu i podajemy!

    Smacznego!

Komentarze

Komentarzy