Go Back
aperol spritz
Print

Aperol Spritz

Przepis na najpopularniejszego włoskiego drinka pochodzącego z Wenecji.
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 10 kieliszków
Calories 1600kcal

Ingredients

  • 750 ml Prosecco (1 butelka)
  • 500 ml Aperolu
  • 250 ml wody gazowanej
  • 20 kostek lodu
  • 2 pomarańcze
  • 10 dużych zielonych oliwek (opcjonalnie)

Instructions

  • Drink bazuje na trzech płynnych składnikach, które przed przygotowaniem powinny być mocno schłodzone.
  • Aperol Spritz podaje się zazwyczaj w dużych szklankach do wina, jego proporcje to 3:2:1 (3 części Prosecco - 2 części Aperolu - 1 część wody gazowanej).
  • Pomarańczę myjemy i kroimy w półplasterki.
  • Do dużych kieliszków do wina wrzucamy po 3-4 kostki lodu.
    kieliszek z lodem
  • Następnie wlewamy około 75 mililitrów Prosecco.
    Prosecco występuje w kilku wersjach (brut, extra dry, dry, demi-sec), do przygotowania tego drinka sprawdzą się wszystkie. Wybierzcie więc tą, którą lubicie najbardziej (ja używam extra dry).
    kieliszek z lodem i prosecco
  • Dodajemy około 50 mililitrów Aperolu.
    We Włoszech, oprócz oryginalnego pochodzącego z Padwy Aperolu, dostępne są również jego tańsze odpowiedniki. W ostatnim czasie coraz częściej można znaleźć je również w polskich sklepach.
  • Dopełniamy 25 mililitrami mocno gazowanej wody.
  • Wrzucamy pół plasterka pomarańczy.
    Pomarańcza to element obowiązkowy. W Wenecji nabita jest na wykałaczkę wraz z dużą zieloną oliwką - ten sposób podawania drinka nie jest jednak popularny w innych częściach Włoch.
    Sam preferuję również wersję bez oliwki.
  • Nasz drink jest gotowy do serwowania! 
    Z podanych w przepisie składników powinno wyjść wzorcowo 10 drinków. Często robi się je jednak trochę większe. W zależności od własnych preferencji przygotujcie więc odpowiednią ilość szkła. 

    Cin cin!
    aperol spritz
  • W Wenecji do tego drinka często podawane są niewielkie przekąski - cicchetti. Jeśli chciałbyś przygotować je w domu tu znajdziesz przepis.