Pulled pork – szarpana wieprzowina idealna na kanapki

szarpana wieprzowina przepisSzarpana lub rwana wieprzowina (pulled pork) to wspaniałe danie, a właściwie sposób powolnego gotowania wieprzowego mięsa. Szarpana wieprzowina najwięcej miłośników ma oczywiście w Stanach Zjednoczonych, gdzie podawana jest najczęściej w kanapkach. W wielu stanach, szarpaną wieprzowinę przygotowuje się w nieco inny sposób, na grillu, w wędzarce czy piekarniku elektrycznym, używając przy tym różnych mieszanek przypraw. Wszystkie te sposoby mają jednak wspólny mianownik – długi czas gotowania w niskiej temperaturze.

Do przygotowania pulled pork stosuje się zazwyczaj karkówkę, która może sprawiać trochę problemów językowych. Karkówka w Stanach określana jest jako pig butt. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że butt w slangu oznacza tyłek, więc czytając amerykański przepis można by pomyśleć, że powinno się użyć szynki. Oprócz karkówki często stosowana jest również łopatka.

W swoim życiu przetestowałem kilka sposobów przygotowywania szarpanej wieprzowiny. Przedstawiam wam jeden z moich ulubionych, jest bardzo prosty. Tak przygotowaną pulled pork polecam Wam zjeść w formie kanapek, najlepiej z bułkami do hamburgerów przygotowanymi według tego przepisu. Jednym z moich ulubionych dodatków do kanapek jest sos barbecue, świetnie sprawdzają się też kanapki z keczupem, czerwoną kapustą lub z piklami i czerwoną cebulą. Zachęcam Was do wpisywania w komentarzach dodatków, które najlepiej sprawdziły się w Waszym przypadku!

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Znajdziecie tam takie zakładki jak kuchnia amerykańska czy kuchnia włoska. Stworzyliśmy między innymi artykuły z przepisami na quesadillę, tortillę kukurydzianą czy tiramisu. Jeśli wybierasz się do USA koniecznie zajrzyj też do naszego artykułu Ceny w USA.

Reklama

Pulled pork - szarpana wieprzowina

Przepis na niezwykle proste i smaczne danie kuchni amerykańskiej.

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 7 hours
Łączny czas 7 hours 15 minutes
Porcje 1 kilogram
Kalorie 1800 kcal

Składniki

  • 1 kilogram karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sprawdza się yellow mustard, może być też musztarda djion)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu (drobno zmielonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 duża cebula
  • 300 mililitrów wina, piwa lub wody

Instrukcja

  1. Przedstawione proporcje odnoszą się do przygotowania kawałka o wadze jednego kilograma. Jeśli chcecie przygotować więcej szarpanej wieprzowiny, to oczywiście możecie to zrobić, zwiększcie jednak odpowiednio proporcje przypraw.

  2. Piekarnik nastawiamy na 135 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec naszą wieprzowinę.

  3. Do miski wsypujemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.

    Jeśli chcecie możecie dodać również innych przypraw, które lubicie. Szarpana wieprzowina, w zależności od regionu/stanu, potrafi się bardzo od siebie różnić, dlatego jak najbardziej dopuszczalne są tu różne wariacje.

    przyprawy
  4. Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy.

  5. Karkówkę osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na deskę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy.

    Zamiast tego można do mieszanki przypraw dorzucić 1/2 musztardy w proszku (Dry mustard Colman's jest bardzo popularna w USA, niestety w Polsce słabo dostępna).

  6. Musztardę wcieramy z każdej strony karkówki.

  7. W naczyniu żaroodpornym układamy przekrojoną na pół cebulę, na której będzie leżeć mięso.

  8. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i z każdej strony nacieramy je mieszanką przypraw. Jeśli część przypraw spadnie, nic złego się nie dzieje.

  9. Wlewamy wino, piwo lub inny płyn, który zapewni nam większą wilgotność. Płynu powinno być około 1 centymetra.

    Możecie wybrać dowolnie, oczywiście w granicach rozsądku. Ja użyłem czerwonego wytrawnego wina.

  10. Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 135 stopni i pieczemy bez przykrycia 60 minut.

    Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.

  11. Po godzinie nasze mięso powinno już dość ładnie wyglądać. Teraz pora na jego powolne gotowanie.

    Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy bez przykrycia przez około 6 godzin.

    Jeśli wasz kawałek będzie większy, powinniście wydłużyć pieczenie, około 1,5-2 dodatkowe godziny na każdy kilogram mięsa.

    pieczona wieprzowina
  12. Mięso możemy wcześniej sprawdzić, jeśli łatwo będzie się rozrywać przy użyciu widelca jest już gotowe.

  13. Mięso po upieczeniu przekładamy do innego naczynia i przy pomocy dwóch widelców rozrywamy na małe kawałki.

    Kiedy trafimy na kawałki ze ścięgnami, itp., które w przypadku karkówki są nieuniknione możemy je usunąć.

    pulled pork
  14. Jeśli nie zamierzacie zjeść całej wieprzowiny, możecie wyszarpać tylko tyle, ile potrzebujecie w danym momencie. Resztę można w całości odgrzać np. następnego dnia.

    kanapka z pulled pork
  15. Przed podaniem możecie ją dodatkowo podgrzać. Świetnie smakuje w postaci kanapek z różnymi sosami i dodatkami!

    Moim faworytem jest szarpana wieprzowina z ostrym keczupem i czerwoną kapustą. Kasia natomiast uwielbia wersję, w której znajduje się sos BBQ.

    kanapka z szarpaną wieprzowiną i sosem bbq

Komentarze

Komentarzy