Szarpana lub rwana wieprzowina (pulled pork) to wspaniałe danie, a właściwie sposób powolnego gotowania wieprzowego mięsa. Szarpana wieprzowina najwięcej miłośników ma oczywiście w Stanach Zjednoczonych, gdzie podawana jest najczęściej w kanapkach. W wielu stanach, szarpaną wieprzowinę przygotowuje się w nieco inny sposób, na grillu, w wędzarce czy piekarniku elektrycznym, używając przy tym różnych mieszanek przypraw. Wszystkie te sposoby mają jednak wspólny mianownik – długi czas gotowania w niskiej temperaturze.
Do przygotowania pulled pork stosuje się zazwyczaj karkówkę, która może sprawiać trochę problemów językowych. Karkówka w Stanach określana jest jako pig butt. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że butt w slangu oznacza tyłek, więc czytając amerykański przepis można by pomyśleć, że powinno się użyć szynki. Oprócz karkówki często stosowana jest również łopatka.
W swoim życiu przetestowałem kilka sposobów przygotowywania szarpanej wieprzowiny. Przedstawiam wam jeden z moich ulubionych, jest bardzo prosty. Tak przygotowaną pulled pork polecam Wam zjeść w formie kanapek, najlepiej z bułkami do hamburgerów przygotowanymi według tego przepisu. Jednym z moich ulubionych dodatków do kanapek jest sos barbecue, świetnie sprawdzają się też kanapki z keczupem, czerwoną kapustą lub z piklami i czerwoną cebulą. Zachęcam Was do wpisywania w komentarzach dodatków, które najlepiej sprawdziły się w Waszym przypadku!
Przepis na pulled pork – szarpaną wieprzowinę w formie video:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Znajdziecie tam takie zakładki jak kuchnia amerykańska czy kuchnia włoska. Stworzyliśmy między innymi artykuły z przepisami na quesadillę, tortillę kukurydzianą czy tiramisu. Jeśli wybierasz się do USA koniecznie zajrzyj też do naszego artykułu Ceny w USA.
Reklama
Pulled pork – szarpana wieprzowina
Składniki
- 1 kilogram karkówki lub łopatki wieprzowej
- 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sprawdza się yellow mustard, może być też musztarda djion)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu (drobno zmielonego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 duża cebula
- 300 mililitrów wina, piwa lub wody
Instrukcje
- Przedstawione proporcje odnoszą się do przygotowania kawałka o wadze jednego kilograma. Jeśli chcecie przygotować więcej szarpanej wieprzowiny, to oczywiście możecie to zrobić, zwiększcie jednak odpowiednio proporcje przypraw.
- Piekarnik nastawiamy na 135 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec naszą wieprzowinę.
- Do miski wsypujemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.Jeśli chcecie możecie dodać również innych przypraw, które lubicie. Ja dodaję czasem sproszkowanego pomidora, wędzoną paprykę i inne przyprawy. Szarpana wieprzowina, w zależności od regionu/stanu, potrafi się bardzo od siebie różnić, dlatego jak najbardziej dopuszczalne są tu różne wariacje.
- Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy.
- Karkówkę osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na deskę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy.Zamiast tego można do mieszanki przypraw dorzucić 1/2 łyżki musztardy w proszku (Dry mustard Colman's jest bardzo popularna w USA, niestety w Polsce słabo dostępna).
- Musztardę wcieramy z każdej strony karkówki.
- W naczyniu żaroodpornym układamy przekrojoną na pół cebulę, na której będzie leżeć mięso.
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i z każdej strony nacieramy je mieszanką przypraw. Jeśli część przypraw spadnie, nic złego się nie dzieje.
- Wlewamy wino, piwo lub inny płyn, który zapewni nam większą wilgotność. Płynu powinno być około 1 centymetra.
Możecie wybrać dowolnie, oczywiście w granicach rozsądku. Ja użyłem czerwonego wytrawnego wina. - Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni i pieczemy bez przykrycia 60 minut.Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.
- Po godzinie nasze mięso powinno już dość ładnie wyglądać. Teraz pora na jego powolne przygotowanie.Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy pod przykryciem przez około 5 godzin. Jeśli wasz kawałek będzie większy, powinniście wydłużyć pieczenie, około 1,5-2 dodatkowe godziny na każdy kilogram mięsa.
- Mięso możemy wcześniej sprawdzić, jeśli łatwo będzie się rozrywać przy użyciu widelca jest już gotowe. Jeśli jest jeszcze twarde to potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku.
- Mięso po upieczeniu przekładamy do innego naczynia i przy pomocy dwóch widelców rozrywamy na małe kawałki. Kiedy trafimy na kawałki ze ścięgnami, itp., które w przypadku karkówki są nieuniknione możemy je usunąć.Poszarpane fragmenty wołowiny najlepiej dokładnie wymieszać z sosem BBQ.
- Jeśli nie zamierzacie zjeść całej wieprzowiny od razu nie przejmujcie się! Możecie wyszarpać tylko tyle, ile potrzebujecie w danym momencie. Resztę można w całości odgrzać np. następnego dnia. Poszarpana wcześniej i wymieszana z sosem wieprzowina również smakuje bardzo dobrze!
- Przed podaniem możecie ją dodatkowo podgrzać. Świetnie smakuje w postaci kanapek z różnymi sosami i dodatkami!
Moim faworytem jest szarpana wieprzowina z ostrym keczupem i czerwoną kapustą. Kasia natomiast uwielbia wersję, w której znajduje się sos BBQ.