Quesadilla z kurczakiem

quesadilla przepisQuesadilla to meksykańskie danie składające się z tortilli wypełnionej serem (od którego nazwy – queso, pochodzi nazwa dania)i innymi składnikami. Quesadilla robiona jest z jednego, składanego na pół placka tortilli lub dwóch ułożonych równolegle. W Meksyku do ich przygotowania używa się specjalnej patelni comal, wywodzącej się jeszcze z czasów prekolumbijskich

Quesadilla różni się w zależności od regionu, w którym jest przygotowywana. Jak w przypadku większości potraw, do jej przygotowania używane były produkty łatwo dostępne w danej okolicy. Oprócz sera, może więc zawierać inne dodatki, takie jak kurczak (Quesadillas de Pollo), wołowinę czy nawet owoce morza. Do przygotowania quesadilli, w zależności od regionu, używa się zarówno tortilli kukurydzianych, jak i pszenicznych. Dziś zapraszamy Was do zapoznania się z naszym przepisem na quesadillę z kurczakiem, papryką i cebulą. Jest to jedna z najpopularniejszych wariacji tego dania spopularyzowana w USA jako cześć kuchni Tex-Mex.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy wam różne ciekawe przepisy, zarówno z tych bliższych, jak kuchnia włoska, jak i z najodleglejszych zakątków świata. W ramach serii stworzyliśmy między innymi artykuły z przepisami na sos bolognese, ciasto na pizzę czy spaghetti carbonara. Niestety, nie mamy na stronie jeszcze działu meksykańskiego, przepisy z tego kraju możecie jednak znaleźć w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje.

Reklama

Quesadilla z kurczakiem i papryką

Jedno z najciekawszych meksykańskich dań, składające się z sera, kurczaka i papryki

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 35 minutes
Porcje 2 osoby
Kalorie 700 kcal

Składniki

  • 4 tortille o średnicy 25 centymetrów (lub 6 mniejszych o średnicy 20 centymetrów)
  • 140 gramów fileta z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • połowa papryki czerwonej
  • połowa papryki żółtej
  • połowa papryki zielonej
  • połowa średniej cebuli (około 50g)
  • 1 pomidor
  • kilka sztuk papryczek piri-piri lub innych ostrych papryczek chilli (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
  • 100 gramów sera mimolette
  • 100 gramów sera cheddar

Instrukcja

  1. Do przygotowania quesadilli z tego przepisu możecie użyć 4 placków tortilli o średnicy 25 centymetrów lub 6 mniejszych placków o średnicy około 20 centymetrów.

    Tortille pszenne są dostępne w niemal każdym sklepie w Polsce. Tortille kukurydziane są trudniej dostępne, a ich jakość w sklepach często pozostawia wiele do życzenia. Alternatywą jest własnoręczne przygotowanie placków, możecie to zrobić korzystając z tego przepisu na tortillę kukurydzianą.

    smażenie tortilli
  2. Filet z kurczaka rozcinamy na cieńsze kawałki i obtaczamy w czerwonej papryce.

  3. Smażymy z obu stron, ale uważamy aby nie robić tego zbyt długo bo będzie za bardzo wysuszony. Po usmażeniu kroimy na mniejsze paski i odstawiamy.

  4. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

  5. Wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i smażymy na średnim ogniu przez 8-10 minut.

  6. W tym czasie pozbywamy się gniazd nasiennych z pomidora oraz kroimy go w kostkę.

  7. W międzyczasie, na dużych oczkach tarki ścieramy ser cheddar i mimolette. Możemy użyć również innych serów, chociaż według mnie to połączenie ze wszystkich dostępnych w Polsce serów sprawdza się najlepiej.

    ser do quesadilli
  8. Kiedy papryka i cebula są już gotowe, możemy przystąpić do składania quesadilli.

    Pamiętajcie, aby dostosować wielkość tortilli do rozmiarów patelni jaką dysponujecie (tortilla nie może być większa niż średnica patelni). Ja do przygotowywania quesadilli używam patelni do paelli o średnicy 25 centymetrów. 

  9. Patelnia powinna znajdować się na bardzo małym ogniu. Nie ma konieczności czekać aż się nagrzeje, układanie możemy rozpocząć od razu.

    Na patelni układamy jeden z placków, który następnie pokrywamy połową przeznaczonego na tę quesadillę sera.

  10. Dodajemy część usmażonej wcześniej piersi z kurczaka.

  11. Nakładamy część smażonej papryki i cebuli.

  12. Pokrojone w kostkę fragmenty pomidora.

  13. Ja w tym miejscu dodaję również kilka surowych papryczek chilli pokrojonych na mniejsze kawałki razem z pestkami.

    Jeśli nie lubicie ostrych smaków możecie pominąć ten krok.

  14. Posypujemy resztą przeznaczonego na tę quesadillę* sera.

    * - nie całego sera, bo chcemy, aby został jeszcze do kolejnej 🙂

  15. Przykrywamy drugą tortillą i pozostawiamy na małym ogniu około 3-4 minut.

  16. Po kilku minutach obracamy i znów pozostawiamy na 3-4 minuty. Obrót najlepiej zrobić kładąc talerz na patelni, którą następnie obrócić do góry nogami tak aby quesadilla spadła na talerz, z którego łatwo zsuniemy ją na patelnie.

    Musicie sami wyczuć czas pieczenia, bo zależny jest on od patelni jaką dysponujecie, wielkości tortilli i palnika. Ważne, aby nie przypalić tortilli, ale żeby całość była ogrzana, a ser idealnie roztopiony.

    Na zdjęciu mniejsza (20 cm) quesadilla wykonana z własnoręcznie zrobionych tortilli. 

  17. Po zdjęciu z patelni quesadilla jest gotowa do krojenia. Uważajcie, bo jest bardzo gorąca!

    Na fotografii quesadilla wykonana z tortilli pszennej kupionej w sklepie.

  18. Po zdjęciu z patelni, przystępujemy do składania kolejnych quesadilli. Ich czas pieczenia powinien być trochę krótszy, bo składniki będziemy teraz nakładać na gorącą patelnię. Smacznego!

    Na fotografii quesadilla wykonana z tortilli kukurydzianej przygotowanej w domu.

    quesadilla z kurczakiem

 

Komentarze

Komentarzy