Bułki do hamburgerów
przepis na bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów stanowią jeden z elementów, który określa czy dany burger będzie dobry czy nie. Jasne, drożdżowe bułki hamburgerowe posypane sezamem, to zdecydowanie klasyka amerykańskiej kuchni. Nadają się zarówno do burgerów, jak i do kanapek z szarpaną wieprzowiną czy innych dań, a ich przygotowanie wbrew pozorom jest dość proste.

Przepis na idealne domowe bułki do hamburgerów:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Stworzyliśmy między innymi przepis na pulled pork, która idealnie będzie pasować do przedstawionych tu bułek, ciasto do pizzy, czy lasagne bolognese. Jeśli interesuje was kuchnia USA koniecznie zerknijcie do działu kuchnia amerykańska. Jeśli wybierasz się do USA koniecznie zajrzyj do naszego artykułu Ceny w USA.

Bułki do hamburgerów

Złociste drożdżowe bułki posypane sezamem to podstawa amerykańskich burgerów
Czas przygotowania 35 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas oczekiwania 1 hour 30 minutes
Łączny czas 3 hours 10 minutes
Kalorie 850kcal

Składniki

Bułki:

  • 420 gramów mąki pszennej typ 500 (około półtorej szklanki)
  • 200 mililitrów mleka
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • jedno jajko
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
  • 3 łyżeczki cukru (ok. 30 gramów)
  • łyżeczka oliwy

Wykończenie:

  • 1 całe jajko lub jedno żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta sezamu

Instrukcje

  • Do przygotowania bułek hamburgerowych będzie potrzebne 420 gramów mąki. W USA używa się all purpose flour, czyli mąki uniwersalnej – dosłownie mąki do wszystkich zastosowań.Korzystając z polskiej mąki, najlepiej wybrać zwykłą mąkę pszenną typu 500.
  • Do przygotowania bułek na hamburgery potrzebne będzie nam 200 mililitrów mleka lub wody o temperaturze nieco poniżej 40 stopni.
    Lepiej wybrać mleko, ale jeśli go nie macie możecie ostatecznie użyć również wody. Jeśli nie macie termometra to temperatura płynu powinna być taka, że po włożeniu do niego ręki poczujecie przyjemne ciepło, ale nie będzie on was parzył.
  • W wodzie rozpuszczamy 20 gramów drożdży i dodajemy trzy łyżki mąki.
    Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut, w tym czasie wykonując kolejne czynności.
  • W małym garnku lub na patelni roztapiamy 50 gramów masła. Uważamy, aby masło się nie przypaliło. Kiedy masło się roztopi, wyłączamy gaz i przechodzimy do kolejnego punktu.
  • Wlewamy do niego jedno całe jajko, roztopione masło (które nie powinno już być gorące), łyżeczkę soli oraz 3 łyżeczki cukru.
  • Do miski wsypujemy połowę pozostałej mąki i rozpoczynamy ugniatanie, które powinno potrwać około 15 minut. Po chwili znów dodajemy połowę pozostałej mąki, następnie znów połowę tego co pozostało, tak aby w trakcie ugniatania wykorzystać całą mąkę.
    Ciasto możecie zagnieść ręcznie lub za pomocą robota. Jeśli korzystacie z robota kuchennego, to włączcie ugniatanie na najniższej prędkości.
    ugniatanie ciasta
  • Po około 15 minutach nasze ciasto powinno stać się bardzo delikatne i nie przyklejać się nam do rąk.
    Jeśli ciasto ugniatacie za pomocą robota kuchennego to na chwilę przed końcem możecie dodać do niego pół łyżeczki oliwy. Jeśli ugniatacie je ręcznie to oliwą posmarujcie miskę, w której będzie ono później wyrastać.
  • Ciasto odkładamy do miski, którą należy szczelnie zafoliować i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.
    ciasto na bułki przed wyrośnięciem
  • To jak długo to zajmie zależy od temperatury u Was w domu ale powinno to być ok. 40-60 minut.
    ciasto na bułki do burgerów
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części w zależności od tego jak duże bułki chcemy uzyskać.
    uformowane kulki
  • Kulki układamy na wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kulki lekko zgniatamy tak aby stworzyć dyski, a następnie szczelnie zawijamy folią, tak aby nie dostawało się powietrze. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po około godzinie zdejmujemy folię i przystępujemy do finału przygotowań bułek na hamburgery.
    bułki do burgerów po wyrośnięciu
  • Bułki smarujemy teraz jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Taka mieszanka sprawi, że uzyskamy piękny złocisty kolor.
    Jeśli chcecie aby bułki były brązowe to wtedy wykorzystajcie mieszankę 1 żółtka oraz 1 łyżki mleka.
  • Posypujemy bułki sezamem – to jeden z elementów niemal obowiązkowy w przypadku bułek hamburgerowych.
  • Bułki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
    Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.
    pieczenie bułek do hamburgerów
  • Po kwadransie nasze bułki są już gotowe, teraz musimy poczekać jeszcze chwilę aż nieco ostygną.
    upieczone bułki
  • Bułki powinny być wspaniałe i mięciutkie, idealne do hamburgerów.
    bułki do hamburgerów
  • Własnoręcznie przygotowane bułki hamburgerowe z pewnością urozmaicą naszego burgera czy kanapki z szarpaną wieprzowiną.
    Smacznego!
    domowa bułka z pulled pork

Komentarze

Komentarzy