Go Back
kanapka z szarpaną wieprzowiną
Print

Pulled pork - szarpana wieprzowina

Przepis na niezwykle proste i smaczne danie kuchni amerykańskiej.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 6 hours
Total Time 6 hours 15 minutes
Servings 1 kilogram
Calories 1800kcal

Ingredients

  • 1 kilogram karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sprawdza się yellow mustard, może być też musztarda djion)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu (drobno zmielonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 300 mililitrów wina, piwa lub wody

Instructions

  • Przedstawione proporcje odnoszą się do przygotowania kawałka o wadze jednego kilograma. Jeśli chcecie przygotować więcej szarpanej wieprzowiny, to oczywiście możecie to zrobić, zwiększcie jednak odpowiednio proporcje przypraw.
  • Piekarnik nastawiamy na 135 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec naszą wieprzowinę.
  • Do miski wsypujemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.
    Jeśli chcecie możecie dodać również innych przypraw, które lubicie. Ja dodaję czasem sproszkowanego pomidora, wędzoną paprykę i inne przyprawy. Szarpana wieprzowina, w zależności od regionu/stanu, potrafi się bardzo od siebie różnić, dlatego jak najbardziej dopuszczalne są tu różne wariacje.
    przyprawy
  • Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Karkówkę osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na deskę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy.
    Zamiast tego można do mieszanki przypraw dorzucić 1/2 łyżki musztardy w proszku (Dry mustard Colman's jest bardzo popularna w USA, niestety w Polsce słabo dostępna).
  • Musztardę wcieramy z każdej strony karkówki.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy przekrojoną na pół cebulę, na której będzie leżeć mięso.
  • Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i z każdej strony nacieramy je mieszanką przypraw. Jeśli część przypraw spadnie, nic złego się nie dzieje.
  • Wlewamy wino, piwo lub inny płyn, który zapewni nam większą wilgotność. Płynu powinno być około 1 centymetra.

    Możecie wybrać dowolnie, oczywiście w granicach rozsądku. Ja użyłem czerwonego wytrawnego wina.
  • Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni i pieczemy bez przykrycia 60 minut.
    Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.
  • Po godzinie nasze mięso powinno już dość ładnie wyglądać. Teraz pora na jego powolne przygotowanie.
    Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy pod przykryciem przez około 5 godzin. Jeśli wasz kawałek będzie większy, powinniście wydłużyć pieczenie, około 1,5-2 dodatkowe godziny na każdy kilogram mięsa.
    pieczona wieprzowina
  • Mięso możemy wcześniej sprawdzić, jeśli łatwo będzie się rozrywać przy użyciu widelca jest już gotowe. Jeśli jest jeszcze twarde to potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku.
  • Mięso po upieczeniu przekładamy do innego naczynia i przy pomocy dwóch widelców rozrywamy na małe kawałki. Kiedy trafimy na kawałki ze ścięgnami, itp., które w przypadku karkówki są nieuniknione możemy je usunąć.
    Poszarpane fragmenty wołowiny najlepiej dokładnie wymieszać z sosem BBQ.
    pulled pork
  • Jeśli nie zamierzacie zjeść całej wieprzowiny od razu nie przejmujcie się! Możecie wyszarpać tylko tyle, ile potrzebujecie w danym momencie. Resztę można w całości odgrzać np. następnego dnia. Poszarpana wcześniej i wymieszana z sosem wieprzowina również smakuje bardzo dobrze!
    kanapka z pulled pork
  • Przed podaniem możecie ją dodatkowo podgrzać. Świetnie smakuje w postaci kanapek z różnymi sosami i dodatkami!

    Moim faworytem jest szarpana wieprzowina z ostrym keczupem i czerwoną kapustą. Kasia natomiast uwielbia wersję, w której znajduje się sos BBQ.
    kanapka z szarpaną wieprzowiną i sosem bbq