Przedstawione proporcje odnoszą się do przygotowania kawałka o wadze jednego kilograma. Jeśli chcecie przygotować więcej szarpanej wieprzowiny, to oczywiście możecie to zrobić, zwiększcie jednak odpowiednio proporcje przypraw.
Piekarnik nastawiamy na 135 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec naszą wieprzowinę.
Do miski wsypujemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.Jeśli chcecie możecie dodać również innych przypraw, które lubicie. Ja dodaję czasem sproszkowanego pomidora, wędzoną paprykę i inne przyprawy. Szarpana wieprzowina, w zależności od regionu/stanu, potrafi się bardzo od siebie różnić, dlatego jak najbardziej dopuszczalne są tu różne wariacje. Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy.
Karkówkę osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na deskę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy.Zamiast tego można do mieszanki przypraw dorzucić 1/2 łyżki musztardy w proszku (Dry mustard Colman's jest bardzo popularna w USA, niestety w Polsce słabo dostępna).
Musztardę wcieramy z każdej strony karkówki.
W naczyniu żaroodpornym układamy przekrojoną na pół cebulę, na której będzie leżeć mięso.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i z każdej strony nacieramy je mieszanką przypraw. Jeśli część przypraw spadnie, nic złego się nie dzieje.
Wlewamy wino, piwo lub inny płyn, który zapewni nam większą wilgotność. Płynu powinno być około 1 centymetra.
Możecie wybrać dowolnie, oczywiście w granicach rozsądku. Ja użyłem czerwonego wytrawnego wina.
Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni i pieczemy bez przykrycia 60 minut.Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu. Po godzinie nasze mięso powinno już dość ładnie wyglądać. Teraz pora na jego powolne przygotowanie.Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy pod przykryciem przez około 5 godzin. Jeśli wasz kawałek będzie większy, powinniście wydłużyć pieczenie, około 1,5-2 dodatkowe godziny na każdy kilogram mięsa. Mięso możemy wcześniej sprawdzić, jeśli łatwo będzie się rozrywać przy użyciu widelca jest już gotowe. Jeśli jest jeszcze twarde to potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku.
Mięso po upieczeniu przekładamy do innego naczynia i przy pomocy dwóch widelców rozrywamy na małe kawałki. Kiedy trafimy na kawałki ze ścięgnami, itp., które w przypadku karkówki są nieuniknione możemy je usunąć.Poszarpane fragmenty wołowiny najlepiej dokładnie wymieszać z sosem BBQ. Jeśli nie zamierzacie zjeść całej wieprzowiny od razu nie przejmujcie się! Możecie wyszarpać tylko tyle, ile potrzebujecie w danym momencie. Resztę można w całości odgrzać np. następnego dnia. Poszarpana wcześniej i wymieszana z sosem wieprzowina również smakuje bardzo dobrze!
Przed podaniem możecie ją dodatkowo podgrzać. Świetnie smakuje w postaci kanapek z różnymi sosami i dodatkami!
Moim faworytem jest szarpana wieprzowina z ostrym keczupem i czerwoną kapustą. Kasia natomiast uwielbia wersję, w której znajduje się sos BBQ.