Pizza Carbonara to bardzo lubiana i popularna pizza bianca, czyli pizza biała. W tego rodzaju pizzy nie używa się sosu pomidorowego. Do przygotowania pizzy carbonara używamy dokładnie tych samych składników, co do przygotowania spaghetti carbonara: boczku, jajek, czarnego pieprzu oraz sera pecorino lub parmezanu.
Do przygotowania carbonary, czy to pizzy czy spaghetti, najlepiej użyć guanciale, czyli peklowanego mięsa z wieprzowych policzków. W Polsce ten produkt jest raczej trudny do zdobycia, można zastąpić go bardziej dostępną pancettą lub innym dobrej jakości boczkiem. Z dostaniem pozostałych składników nie powinniście mieć problemów. Pizza ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Zapraszamy więc do zapoznania się z naszym przepisem!
Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Półwysep Apeniński to zajrzyj do tej zakładki, gdzie zamieściliśmy szereg ciekawostek oraz informacji o zwiedzaniu.
Pizza Carbonara
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 50 gramów guanciale, pancetty lub innego wysokiej jakości boczku
- 30 gramów pecorino lub parmezanu
- 125 gramów mozzarelli (jedna kulka)
- 2 średnie jajka
- szczypta czarnego pieprzu
Instrukcje
- Boczek kroimy w paski o kwadratowym przekroju 3 x 3 mm.
Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki oraz osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części. - Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Na cieście równomiernie rozkładamy boczek.
- Brzegi pizzy smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
- Między boczkiem układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
- Wbijamy na pizzę dwa wcześniej umyte jajka.
- Posypujemy około 30 gramami tartego pecorino lub parmezanu.Posypujemy czarnym pieprzem.
- Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż mozzarella zacznie bąbelkować.
- Nasza pizza jest gotowa! Białka powinny się ściąć, a żółtko powinno pozostać płynne.Smacznego!