Go Back
pizza carbonara przepis
Print

Pizza Carbonara

Przepis na jedną z najpopularniejszych pizzy bianco, czyli bez użycia sosu pomidorowego.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 pizza o średnicy 36 cm
Calories 650kcal

Ingredients

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 50 gramów guanciale, pancetty lub innego wysokiej jakości boczku
  • 30 gramów pecorino lub parmezanu
  • 125 gramów mozzarelli (jedna kulka)
  • 2 średnie jajka
  • szczypta czarnego pieprzu

Instructions

  • Boczek kroimy w paski o kwadratowym przekroju 3 x 3 mm. 

    Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki oraz osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części.
  • Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.
    Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
  • Na cieście równomiernie rozkładamy boczek.
  • Brzegi pizzy smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
  • Między boczkiem układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
  • Wbijamy na pizzę dwa wcześniej umyte jajka.
    pizza z jajkami
  • Posypujemy około 30 gramami tartego pecorino lub parmezanu.
    Posypujemy czarnym pieprzem.
  • Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż mozzarella zacznie bąbelkować. 
  • Nasza pizza jest gotowa! Białka powinny się ściąć, a żółtko powinno pozostać płynne.
    Smacznego!