Przepis na jedną z najpopularniejszych pizzy bianco, czyli bez użycia sosu pomidorowego.
Prep Time 10minutes
Cook Time 10minutes
Total Time 20minutes
Servings 1pizza o średnicy 36 cm
Calories 650kcal
Ingredients
250gramówciasta na pizzę
50gramówguanciale, pancetty lub innego wysokiej jakości boczku
30gramówpecorino lub parmezanu
125gramówmozzarelli(jedna kulka)
2średniejajka
szczyptaczarnego pieprzu
Instructions
Boczek kroimy w paski o kwadratowym przekroju 3 x 3 mm.
Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki oraz osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części.
Kulkę z połowyciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
Na cieście równomiernie rozkładamy boczek.
Brzegi pizzy smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
Między boczkiem układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
Wbijamy na pizzę dwa wcześniej umyte jajka.
Posypujemy około 30 gramami tartego pecorino lub parmezanu.Posypujemy czarnym pieprzem.
Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż mozzarella zacznie bąbelkować.
Nasza pizza jest gotowa! Białka powinny się ściąć, a żółtko powinno pozostać płynne.Smacznego!