30Polacy nie gęsi i swoją pizzę mają. Polska pizza w większości przypadków bardzo różni się od tej, którą możemy zjeść we Włoszech. Często przygotowywana jest na bardzo grubym, mocno drożdżowym cieście i zawiera dużą ilość składników oraz niewiele sera. Pizza Góralska z oscypkiem i żurawiną inspirowana polskimi smakami odbiega jednak od kanonu polskiej domowej pizzy. Najlepiej smakuje wykonana na cieście do włoskiej pizzy, a składniki przy jej tworzeniu używane są z umiarem.
Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Jest to nasza pierwsza potrawa związana z kuchnią polską, wkrótce pojawi się u nas więcej lokalnych smaków. Może jednak zainteresuje Cię bardziej rozbudowany dział z kuchnią włoską lub kuchnią amerykańską? Więcej przepisów i pomysłów na pizzę, zarówno tę w wersji włoskiej, jak i w wersjach międzynarodowych, możesz znaleźć w dziale Pizza.
Pizza Góralska z oscypkiem i żurawiną
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
- 20 gramów szynki lub boczku pokrojone w cienkie plastry
- 2 oscypki (około 50 gramów)
- kilka owoców suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs i serów
Instrukcje
- Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym do pizzy z tego przepisu.Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
- Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie w tym artykule.
- Po wyjęciu pizzy z piekarnika układamy na nią szynkę lub boczek. Jeśli zdecydujecie się na szynkę, najlepiej użyć szynki wędzonej.
- Rozkładamy dwa pocięte wcześniej na plasterki oscypki.
- Pizzę wkładamy do piekarnika na kolejne 4-5 minut. Po tym czasie oscypki powinny być już gorące i ładnie roztopione.
- Dodajemy około 2 łyżeczek konfitury żurawinowej ze słoiczka.
- Rzucamy kilka owoców suszonej żurawiny.Nasza pizza góralska z oscypkiem i żurawiną jest gotowa. Smacznego!