Pizza Góralska z oscypkiem i żurawiną

30pizza góralskaPolacy nie gęsi i swoją pizzę mają. Polska pizza w większości przypadków bardzo różni się od tej, którą możemy zjeść we Włoszech. Często przygotowywana jest na bardzo grubym, mocno drożdżowym cieście i zawiera dużą ilość składników oraz niewiele sera. Pizza Góralska z oscypkiem i żurawiną inspirowana polskimi smakami odbiega jednak od kanonu polskiej domowej pizzy. Najlepiej smakuje wykonana na cieście do włoskiej pizzy, a składniki przy jej tworzeniu używane są z umiarem.

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Jest to nasza pierwsza potrawa związana z kuchnią polską, wkrótce pojawi się u nas więcej lokalnych smaków. Może jednak zainteresuje Cię bardziej rozbudowany dział z kuchnią włoską lub kuchnią amerykańską? Więcej przepisów i pomysłów na pizzę, zarówno tę w wersji włoskiej, jak i w wersjach międzynarodowych, możesz znaleźć w dziale Pizza.

Pizza Góralska z oscypkiem i żurawiną

Pizza która łączy w sobie smak najpopularniejszego polskiego sera - oscypka oraz żurawinę.
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 700kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • 20 gramów szynki lub boczku pokrojone w cienkie plastry
  • 2 oscypki (około 50 gramów)
  • kilka owoców suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs i serów

Instrukcje

  • Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.
    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 
  • Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym do pizzy z tego przepisu.
    Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
  • Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie w tym artykule.
  • Po wyjęciu pizzy z piekarnika układamy na nią szynkę lub boczek. 
    Jeśli zdecydujecie się na szynkę, najlepiej użyć szynki wędzonej.
  • Rozkładamy dwa pocięte wcześniej na plasterki oscypki.
  • Pizzę wkładamy do piekarnika na kolejne 4-5 minut. Po tym czasie oscypki powinny być już gorące i ładnie roztopione.
    pizza z oscypkiem
  • Dodajemy około 2 łyżeczek konfitury żurawinowej ze słoiczka.
    pizza z żurawiną
  • Rzucamy kilka owoców suszonej żurawiny.
    Nasza pizza góralska z oscypkiem i żurawiną jest gotowa. Smacznego!
    pizza góralska

Komentarze

Komentarzy