Pizza kapary i anchois

pizza kapary i anchois przepisTekst TEKST Tekst

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam między innymi przepis na panzerotti z szynką i mozarellą czy spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę znajdziesz w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza Kapary i Anchois

Prosta i dobra pizza z kaparami i anchois.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 550kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • 125 gramów świeżego sera mozzarella (jedna kulka)
  • 30 gramów filetów anchois (6 sztuk)
  • 10 gramów kaparów

Instrukcje

  • Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części.
  • Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.
    Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
  • Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.
  • Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym możecie przeczytać tutaj.
  • Wyciągamy pizzę z piekarnika i układamy na niej porwaną wcześniej mozzarellę.
  • Układamy na pizzy kapary.
    pizza z kaparami
  • Układamy na pizzy filety anchois.
  • Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.
  • Nasza pizza jest już gotowa. Smacznego!

 

Komentarze

Komentarzy