Pizza Salami (Salame)

pizza salame przepisPizza Salami to włoski pierwowzór niezwykle popularnej na świecie pizzy pepperoni. W porównaniu do swojego kuzyna, który zdobył niezwykłą popularność w Ameryce, pizza salame przygotowywana jest z użyciem świeżej mozzarelli (w kulce), a jej głównym składnikiem jest pochodzące z Włoch salami. W naszym przepisie użyliśmy pikantnego salami spinanta pochodzącego z Kalabrii oraz wędzonego słodkiego salami. W zależności od preferencji, możecie użyć tu różnego rodzaju włoskich salami (np. salami milano, salami napoli picccante i inne). Według nas najlepiej smakuje połączenie dwóch różniących się od siebie w smaku salami pikantnego i tego, o bardziej słodkim smaku. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na panuozzo czy Tiramisu. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza Salame (salami)

Salami to jedna z najpopularniejszych włoskich wędlin, czemu więc nie użyć jej do przygotowania pizzy?
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 750kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • 125 gramów sera mozzarella (jedna kulka)
  • 10 gramów salame spianata (pikantne salami)
  • 20 gramów salami

Instrukcje

  • Mozzarellę odsączamy z serwatki, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na mniejsze kawałki.
    Przygotowujemy salami, które powinno być pokrojone w cienkie plasterki.
  • Kulkę z połowy ciasta na włoską pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.
    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
  • Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu lub dobrą passatą pomidorową.
    Powinniśmy użyć około 3 łyżek stołowych sosu, czyli około 45 mililitrów
  • Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
    Więcej o samym pieczeniu możecie przeczytać we wpisie jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym.
  • Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
  • Dodajemy salami zwykłe i pikantne. To główne składniki naszego dania, które nadają mu tego konkretnego smaku. Nie należy jednak przesadzić z ich ilością.
    pizza salame
  • Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.
    pizza salami
  • Pizza jest gotowa! Smacznego!

Komentarze

Komentarzy