Pizza Salami to włoski pierwowzór niezwykle popularnej na świecie pizzy pepperoni. W porównaniu do swojego kuzyna, który zdobył niezwykłą popularność w Ameryce, pizza salame przygotowywana jest z użyciem świeżej mozzarelli (w kulce), a jej głównym składnikiem jest pochodzące z Włoch salami. W naszym przepisie użyliśmy pikantnego salami spinanta pochodzącego z Kalabrii oraz wędzonego słodkiego salami. W zależności od preferencji, możecie użyć tu różnego rodzaju włoskich salami (np. salami milano, salami napoli picccante i inne). Według nas najlepiej smakuje połączenie dwóch różniących się od siebie w smaku salami pikantnego i tego, o bardziej słodkim smaku. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!
Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na panuozzo czy Tiramisu. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.
Pizza Salame (salami)
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
- 125 gramów sera mozzarella (jedna kulka)
- 10 gramów salame spianata (pikantne salami)
- 20 gramów salami
Instrukcje
- Mozzarellę odsączamy z serwatki, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na mniejsze kawałki.Przygotowujemy salami, które powinno być pokrojone w cienkie plasterki.
- Kulkę z połowy ciasta na włoską pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu lub dobrą passatą pomidorową.Powinniśmy użyć około 3 łyżek stołowych sosu, czyli około 45 mililitrów
- Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Więcej o samym pieczeniu możecie przeczytać we wpisie jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym.
- Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
- Dodajemy salami zwykłe i pikantne. To główne składniki naszego dania, które nadają mu tego konkretnego smaku. Nie należy jednak przesadzić z ich ilością.
- Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.
- Pizza jest gotowa! Smacznego!