Pizza prosciutto e funghi, czyli pizza z szynką i pieczarkami jest bardzo zbliżona do popularnej pizzy capricciosy. Podobnie jak w capricciosie, do jej przygotowania używa się sosu pomidorowego, mozzarelli, gotowanej szynki (prosciutto cotto) oraz grzybów (np. pieczarek), w jej składzie nie ma jednak karczochów.
Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na panuozzo czy spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.
Pizza z szynką i pieczarkami (prosciutto e funghi)
Klasyczna, prosta i niezwykle smaczna.
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 650kcal
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
- 125 gramów sera mozzarella (jedna kulka)
- 40 gramów prosciutto cotto lub innej gotowanej szynki pokrojonej w cienkie plastry
- 2 średnie pieczarki pokrojone w cienkie plastry
Instrukcje
- Mozzarellę odsączamy z serwatki, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozrywamy na mniejsze kawałki.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w drobne plasterki. - Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym do pizzy z tego przepisu.Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
- Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie w tym artykule.
- Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
Na moim zdjęciu oba sery to mozzarella, nie miałem całej kulki świeżej, więc uzupełniłem ją tartą. - Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry prosciutto cotto lub inną delikatną gotowaną szynkę.
- Rozrzucamy pieczarki.
- Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.
- Wyciągamy pizzę z piekarnika i cieszymy się niesamowitym smakiem przyrządzonej przez nas potrawy. Smacznego!