Go Back
pizza z szynką i pieczarkami przepis
Print

Pizza z szynką i pieczarkami (prosciutto e funghi)

Klasyczna, prosta i niezwykle smaczna.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 pizza o średnicy 36 cm
Calories 650kcal

Ingredients

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • 125 gramów sera mozzarella (jedna kulka)
  • 40 gramów prosciutto cotto lub innej gotowanej szynki pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 średnie pieczarki pokrojone w cienkie plastry

Instructions

  • Mozzarellę odsączamy z serwatki, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozrywamy na mniejsze kawałki.

    Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w drobne plasterki.
  • Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.
    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 
  • Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym do pizzy z tego przepisu.
    Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
  • Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie w tym artykule.
  • Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.

    Na moim zdjęciu oba sery to mozzarella, nie miałem całej kulki świeżej, więc uzupełniłem ją tartą.
  • Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry prosciutto cotto lub inną delikatną gotowaną szynkę.
  • Rozrzucamy pieczarki.
    pizza prosciutto e funghi
  • Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.
  • Wyciągamy pizzę z piekarnika i cieszymy się niesamowitym smakiem przyrządzonej przez nas potrawy. Smacznego!
    pizza z szynką i pieczarkami