Pizza z szynką i pieczarkami (prosciutto e funghi)
Klasyczna, prosta i niezwykle smaczna.
Prep Time 10minutes
Cook Time 10minutes
Total Time 20minutes
Servings 1pizza o średnicy 36 cm
Calories 650kcal
Ingredients
250gramówciasta na pizzę
3łyżkisosu pomidorowego(około 45 mililitrów)
125gramówsera mozzarella(jedna kulka)
40gramówprosciutto cotto lub innej gotowanej szynkipokrojonej w cienkie plastry
2średniepieczarkipokrojone w cienkie plastry
Instructions
Mozzarellę odsączamy z serwatki, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozrywamy na mniejsze kawałki.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w drobne plasterki.
Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisuformujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie w tym artykule.
Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
Na moim zdjęciu oba sery to mozzarella, nie miałem całej kulki świeżej, więc uzupełniłem ją tartą.
Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry prosciutto cotto lub inną delikatną gotowaną szynkę.
Rozrzucamy pieczarki.
Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.
Wyciągamy pizzę z piekarnika i cieszymy się niesamowitym smakiem przyrządzonej przez nas potrawy. Smacznego!