Pizza z szynką parmeńską i rukolą (prosciutto crudo e rucola)

pizza z szynką parmeńską i rukolą przepisPizza z szynką parmeńską i rukolą łączy w sobie niezwykły smak pizzy oraz jednej z najdelikatniejszych i najlepszych włoskich wędlin – prosciutto crudo di Parma. Włoskie wędliny to jeden z produktów, który polecamy kupić we Włoszech. Dopełnieniem smaku wędliny jest w tej pizzy niewielka ilość rukoli, parmezan oraz pomidory koktajlowe. Kompozycja ta sprawia, że jest to jedna z naszych ulubionych włoskich pizzy. Jak ją przygotować? Zapraszamy do przepisu!

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na oryginalne spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza z szynką parmeńską i rukolą (prosciutto crudo e rucola)

Szynka parmeńska to jedna z najlepszych włoskich wędlin. Dlaczego więc nie przygotować z nią pizzy?
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 850kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • 60 gramów sera mozzarella
  • 20 gramów szynki parmeńskiej
  • garść liści rukoli
  • szczypta parmezanu

Instrukcje

  • Rukolę myjemy i osuszamy.

    Trzemy odrobinę parmezanu przy użyciu grubych oczek tarki.
  • Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.
    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 
  • Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 3-4 minuty.
    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie tutaj.
  • Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
  • Wkładamy do piekarnika na około 4 minuty (aż mozzarella zacznie "bąbelkować").
  • Wyciągamy pizzę z piekarnika i układamy na niej szynkę parmeńską.
    Możemy użyć również innej, dobrej jakości włoskiej podsuszanej surowej szynki prosciutto crudo.
    pizza z szynką parmeńską
  • Dodajemy rukolę.
    pizza z rukolą
  • Dodajemy odrobinę startego na grubych oczkach tarki parmezanu.
    pizza crudo rukola
  • Dodajemy pokrojone w połówki pomidory koktajlowe.

    Pizza jest gotowa! Smacznego!
    włoska pizza

Komentarze

Komentarzy