Pizza z szynką parmeńską i rukolą łączy w sobie niezwykły smak pizzy oraz jednej z najdelikatniejszych i najlepszych włoskich wędlin – prosciutto crudo di Parma. Włoskie wędliny to jeden z produktów, który polecamy kupić we Włoszech. Dopełnieniem smaku wędliny jest w tej pizzy niewielka ilość rukoli, parmezan oraz pomidory koktajlowe. Kompozycja ta sprawia, że jest to jedna z naszych ulubionych włoskich pizzy. Jak ją przygotować? Zapraszamy do przepisu!
Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na oryginalne spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.
Pizza z szynką parmeńską i rukolą (prosciutto crudo e rucola)
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
- 60 gramów sera mozzarella
- 20 gramów szynki parmeńskiej
- garść liści rukoli
- szczypta parmezanu
Instrukcje
- Rukolę myjemy i osuszamy.
Trzemy odrobinę parmezanu przy użyciu grubych oczek tarki. - Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Placek polewamy 3 łyżkami sosu pomidorowego do pizzy z tego przepisu.
- Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 3-4 minuty.Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie tutaj.
- Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
- Wkładamy do piekarnika na około 4 minuty (aż mozzarella zacznie "bąbelkować").
- Wyciągamy pizzę z piekarnika i układamy na niej szynkę parmeńską.Możemy użyć również innej, dobrej jakości włoskiej podsuszanej surowej szynki prosciutto crudo.
- Dodajemy rukolę.
- Dodajemy odrobinę startego na grubych oczkach tarki parmezanu.
- Dodajemy pokrojone w połówki pomidory koktajlowe.
Pizza jest gotowa! Smacznego!