Pizza Capricciosa to jedna z najbardziej znanych i lubianych rodzajów pizzy. Pizza ta zyskała wielu zwolenników również w Polsce – jej podstawowymi składnikami są sos pomidorowy, mozzarella, gotowana szynka, pieczarki, karczochy i czarne oliwki. Dziś zapraszamy was do zapoznania się z przepisem na prawdopodobnie najpopularniejszą na świecie pizzę z pieczarkami, która przygotowana w domu będzie smakować lepiej niż z większości pizzerii.
Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska. Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy, to koniecznie odwiedź dział Pizza. Kolejnym miejscem, które według nas warto odwiedzić jest Półwysep Apeniński, którego zwiedzanie opisaliśmy w tej zakładce.
Pizza Capricciosa
Przepis na pizzę z pieczarkami i karczochami
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 600kcal
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomidorowego lub passaty
- 125 gramów świeżego sera mozzarella (jedna kulka)
- 30 gramów szynki gotowanej pokrojonej w cienkie plasterki
- 4 kawałki marynowanego karczocha ze słoika
- 2 średnie pieczarki (lub 3-4 małe)
- 4 czarne oliwki
Instrukcje
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w drobne plasterki.Karczochy wyciągamy ze słoiczka i odsączamy. W miarę potrzeby możemy pociąć je na mniejsze kawałki.
Oliwki według uznania kroimy na połówki lub plasterki.
Mozzarellę odsączamy z serwatki, rozrywamy na mniejsze kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym. - Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu lub dobrą passatą pomidorową.
Powinniśmy użyć około 3 łyżek stołowych sosu, czyli około 45 mililitrów - Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie tutaj. - Wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
- Na serze układamy 30 gramów pokrojonej w cienkie plastry delikatnej gotowanej szynki np. prosciutto cotto.
- Dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki oraz karczochy.Na tym etapie możemy dodać też kilka czarnych oliwek, których u mnie na zdjęciu nie ma (osoba, dla której robiłem tę pizzę nie przepada za oliwkami).
- Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika nasza capricciosa jest gotowa! Smacznego!