30gramówszynki gotowanejpokrojonej w cienkie plasterki
4kawałkimarynowanego karczochaze słoika
2średniepieczarki(lub 3-4 małe)
4czarne oliwki
Instructions
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w drobne plasterki.Karczochy wyciągamy ze słoiczka i odsączamy. W miarę potrzeby możemy pociąć je na mniejsze kawałki.
Oliwki według uznania kroimy na połówki lub plasterki.
Mozzarellę odsączamy z serwatki, rozrywamy na mniejsze kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
Powinniśmy użyć około 3 łyżek stołowych sosu, czyli około 45 mililitrów
Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie tutaj.
Wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.
Na serze układamy 30 gramów pokrojonej w cienkie plastry delikatnej gotowanej szynki np. prosciutto cotto.
Dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki oraz karczochy.Na tym etapie możemy dodać też kilka czarnych oliwek, których u mnie na zdjęciu nie ma (osoba, dla której robiłem tę pizzę nie przepada za oliwkami).
Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika nasza capricciosa jest gotowa! Smacznego!