Pizza quattro stagioni składa się z czterech części, na których znajdują się różne składniki symbolizujące poszczególne pory roku. Quattro stagioni oznacza dosłownie cztery pory roku. Szynka – prosciutto cotto oznacza zimę, karczochy przedstawiają wiosnę, pomidory lub czarne oliwki symbolizują lato, a pieczarki jesień. W przepisie, który wam prezentujemy, jako symbol lata wybraliśmy pomidory. Oprócz wcześniej wymienionych składników, na całej pizzy znajduje się też sos pomidorowy oraz mozzarella.
Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Półwysep Apeniński to zajrzyj do tej zakładki, gdzie zamieściliśmy szereg ciekawostek oraz informacji o zwiedzaniu.
Pizza Quattro stagioni (4 pory roku)
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 30 gramów pieczarek
- 30 gramów marynowanych karczochów (ze słoika)
- 30 gramów pomidorów bez gniazd nasiennych (1/4 średniej wielkości pomidora)
- 20 gramów prosciutto cotto (lub innej delikatnej gotowanej szynki)
- 60 mililitrów sosu pomidorowego (około 4 łyżki stołowe)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do posmarowania brzegów)
- kilka listków bazylii
Instrukcje
- Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne (jego mokrą część) i kroimy.Pieczarki kroimy w drobne plastry.Karczochy wyciągamy ze słoika, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części.Mozzarellę osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na części.
- Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy. Nakładamy około czterech łyżek sosu pomidorowego.Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Brzegi smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy pizzę do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Więcej o pieczeniu pizzy w domu przeczytasz w tym artykule.
- Układamy na pizzy rozerwaną wcześniej mozzarellę.
- Na każdej ćwiartce układamy osobno różne składniki - pomidory z bazylią, karczochy, pieczarki oraz szynkę.
Jeśli zamierzacie użyć polskiej szynki, wybierzcie delikatną, pokrojoną na cienkie plastry szynkę gotowaną. - Wkładamy pizzę do piekarnika i czekamy około 5 minut, aż mozzarella zacznie "bąbelkować".
Pizzę należy kroić na 4 lub 8 kawałków, tak aby na jednym kawałku nie mieszały się poszczególne składniki. Smacznego!