Go Back
pizza cztery pory roku
Print

Pizza Quattro stagioni (4 pory roku)

Pizza, której cztery ćwiartki symbolizują poszczególne pory roku.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 pizza o średnicy 36 cm
Calories 650kcal

Ingredients

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 30 gramów pieczarek
  • 30 gramów marynowanych karczochów (ze słoika)
  • 30 gramów pomidorów bez gniazd nasiennych (1/4 średniej wielkości pomidora)
  • 20 gramów prosciutto cotto (lub innej delikatnej gotowanej szynki)
  • 60 mililitrów sosu pomidorowego (około 4 łyżki stołowe)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do posmarowania brzegów)
  • kilka listków bazylii

Instructions

  • Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne (jego mokrą część) i kroimy.
    Pieczarki kroimy w drobne plastry.
    Karczochy wyciągamy ze słoika, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części.
    Mozzarellę osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na części.
    składniki na pizze
  • Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy. Nakładamy około czterech łyżek sosu pomidorowego.
    Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
    pizza z sosem pomidorowym
  • Brzegi smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy pizzę do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
    Więcej o pieczeniu pizzy w domu przeczytasz w tym artykule.
  • Układamy na pizzy rozerwaną wcześniej mozzarellę.
  • Na każdej ćwiartce układamy osobno różne składniki - pomidory z bazylią, karczochy, pieczarki oraz szynkę.

    Jeśli zamierzacie użyć polskiej szynki, wybierzcie delikatną, pokrojoną na cienkie plastry szynkę gotowaną.
    pizza cztery pory roku przed pieczeniem
  • Wkładamy pizzę do piekarnika i czekamy około 5 minut, aż mozzarella zacznie "bąbelkować".

    Pizzę należy kroić na 4 lub 8 kawałków, tak aby na jednym kawałku nie mieszały się poszczególne składniki. Smacznego!
    pizza quattro stagioni