Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne (jego mokrą część) i kroimy.Pieczarki kroimy w drobne plastry.Karczochy wyciągamy ze słoika, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części.Mozzarellę osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na części.
Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy. Nakładamy około czterech łyżek sosu pomidorowego.Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
Brzegi smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy pizzę do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Więcej o pieczeniu pizzy w domu przeczytasz w tym artykule.
Układamy na pizzy rozerwaną wcześniej mozzarellę.
Na każdej ćwiartce układamy osobno różne składniki - pomidory z bazylią, karczochy, pieczarki oraz szynkę.
Jeśli zamierzacie użyć polskiej szynki, wybierzcie delikatną, pokrojoną na cienkie plastry szynkę gotowaną.
Wkładamy pizzę do piekarnika i czekamy około 5 minut, aż mozzarella zacznie "bąbelkować".
Pizzę należy kroić na 4 lub 8 kawałków, tak aby na jednym kawałku nie mieszały się poszczególne składniki. Smacznego!