Pancakes – przepis na naleśniki amerykańskie

Pancakes, nazywane również hotcakes, griddlecakes lub flapjacks, stanowią typowe amerykańskie śniadanie. Delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem masła i syropu klonowego, to zdecydowanie coś, czego warto spróbować. Co ciekawe, w Stanach często serwowane są z boczkiem i syropem klonowym, co może wydawać się dość dziwnym połączeniem. Innym ciekawym dodatkiem są borówki amerykańskie, dodawane nie na wierzch naleśnika, ale do ciasta. Polecamy Wam spróbować takiej wersji, ponieważ obróbka termiczna wydobywa z borówek jeszcze więcej smaku i nadają one naleśnikom ładnego, fioletowego koloru.

Przepis na pancakes w wersji wideo:

Do ciasta na pankejki wykorzystuje się mąkę pszenną, jajka, mleko lub maślankę i środek spulchniający np. proszek do pieczenia. Jeśli chodzi o proporcje składników, można spotkać się z wieloma różnymi wersjami. Czasami też oddziela się żółtko od białka i miksuje się je osobno, aby nadać ciastu lekkości. Można się również spotkać z dodawaniem do ciasta mąki kukurydzianej zamiast, lub razem z mąką pszenną. Pancakes można jeść z różnymi słodkimi dodatkami, takimi jak masło orzechowe, dżem, miód, melasa, cukier puder, bita śmietana czy owoce, według nas najlepsza jest jednak klasyczna wersja z kostką masła i syropem klonowym.

UWAGA: Stara wersja przepisu znajduje się na dole strony pod nowym przepisem. Według nas nowa jest dużo lepsza ale kilka osób prosiło o przywrócenie starej więc to robimy zachęcając Was jednocześnie do spróbowania nowej 🙂

Na przestrzeni lat i na różnych terenach wykształcały się wariacje tego dania. Jednym z pierwowzorów pancakes był prawdopodobnie przyrządzany przez Indian z plemienia Navaho bannock, do którego używano pełnoziarnistej mąki, cukru, smalcu, wody lub mleka. Ciasto ugniatane było razem z przyprawami i suszonymi owocami, następnie było smażone, pieczone w piecu lub na patyku.

Pancakes nie są trudne do wykonania i nie wymagają używania trudno dostępnych składników, wykonamy je z podstawowych produktów, które zwykle znajdują się w każdej polskiej kuchni. Potrzeba jedynie odrobiny wprawy w ocenie stopnia wysmażenia naleśników. Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu! 

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której publikujemy przepisy z różnych krajów np. kuchnię włoską. Stworzyliśmy między innymi artykuły z przepisami na quesadillę, szarpaną wołowinę, bułki do hamburgerów czy serbską pljeskavicę. Pozostałe przepisy z kuchni amerykańskiej znajdziecie w zakładce kuchnia amerykańska. Jeśli wybieracie się do USA koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu Ceny w USA.

Pancakes – amerykańskie naleśniki

Proste i pyszne danie kuchni amerykańskiej. Idealne na śniadanie!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Łączny czas 35 minutes
Porcje 12 naleśników o średnicy około 10 cm

Składniki

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 3 jajka (S/M)
  • 150 gramów masła (do ciasta)
  • 600 mililitrów maślanki
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g proszku do pieczenia
  • masło (do smażenia – ilość zależy od rodzaju patelni)

Dodatki:

  • syrop klonowy
  • masło
  • boczek
  • owoce – np. borówki amerykańskie

Instrukcje

  • Rozpoczynamy od tego, że na patelni lub w garnku roztapiamy 150g masła wykorzystując do tego niewielką moc palnika. Gdy tylko masło się rozpuści zdejmujemy je z palnika i pozwalamy mu nieco ostygnąć.
  • Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę i cukier puder oraz dodajemy sól i proszek do pieczenia. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
    suche skladniki na pancakes
  • Do maślanki dodajemy jajka oraz masło, które nieco przestygło.
    Najlepsze efekty uzyskamy jeśli maślanka oraz jajka będą miały temperaturę pokojową. Jeśli planujecie pancakes robić na śniadanie najlepiej wyciągnąć je już wieczorem.
    Wszystkie mokre składniki intensywnie ze sobą mieszamy.
    mokre składniki na pancakes
  • Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy je nie robiąc tego jednak zbyt długo oraz intensywnie aby nie przemieszać masy. Mieszamy aż składniki się ze sobą połączą i będą mieć konsystencje jak na zdjęciu.
    ciasto na pancakes
  • Do smażenia pancakes możemy wykorzystać różne rodzaje patelni. Ja najbardziej lubię robić je na patelni żeliwnej, stalowej lub takiej do naleśników.
    Patelnie ustawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej odrobinę masła (w przypadku patelni żeliwnej nieco więcej, w przypadku patelni z powłokami nieprzywierającymi tylko symboliczną ilość)
    pancakes na patelni
  • Pancakes smażymy przez 2-4 minuty z każdej ze stron w zależności od grubości i poziomu mocy. Ważne aby w środku były zrobione ale nadal pozostawały nieco wilgotne i nie były przesuszone.
    usmażony pancakes
  • Pancakes najlepiej smakują ułożone w wieżę oraz polane syropem klonowym! Smacznego!

Stary przepis na Pancakes

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Porcje 12 naleśników o średnicy około 10 cm
Kalorie 1570kcal

Składniki

  • 180 gramów mąki pszennej (typu 500)  (ok. 1,5 szklanki)
  • 275 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) (lub maślanki)
  • 50 gramów cukru
  • 2 jajka (średnie)
  • 50 gramów masła (do ciasta)
  • pół łyżeczki soli (ok. 2,5 grama)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 12 gramów)
  • 125 gramów borówek amerykańskich (jedno opakowanie, ok. 1 szklanka)
  • kilka kropli oliwy (do smażenia)
  • kilka kropli waniliowego aromatu do ciasta (opcjonalnie)
  • kilka łyżek syropu klonowego
  • 10 gramów masła (do gotowych pancakes)

Instrukcje

  • Roztapiamy 50 gramów masła w rondelku. Uważamy przy tym, żeby nie trzymać masła zbyt długo na ogniu, aby nie nabrało brązowego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
    roztapianie masła
  • Wbijamy 2 jajka do miski.
    wbijamy jajka
  • Dodajemy do nich około 4 łyżek cukru i mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera, aż masa nabierze bladożółtego koloru.
    mieszanie jajek z cukrem
  • Następnie do masy dodajemy roztopione, ostygnięte masło. Mieszamy dokładnie.
  • Dodajemy około 1,25 szklanki mleka, które można także zastąpić maślanką. Mleko należy trochę wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Jeżeli wlejemy zbyt zimne mleko do masy, masło może częściowo stężeć.
    dodajemy mleko
  • Opcjonalnie: dodajemy 1-2 krople waniliowego aromatu do ciast.
  • Do osobnej, większej miski przesypujemy przez sitko około 1,5 szklanki mąki pszennej typu 500.W USA używana jest mąka all purpose flour, do której typ 500 jest najbardziej zbliżony.
    dodajemy mąkę
  • Do mąki dodajemy pół łyżeczki soli.
    dodajemy sól
  • Dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy.
  • Następnie do masy suchej dodajemy masę mokrą i dokładnie ze sobą mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera.* 
    * Jeżeli użyjemy miksera zróbmy to na wolnych obrotach. W takim wypadku nie należy również mieszać masy zbyt długo, ponieważ wtedy naleśniki mogą zrobić się bardziej ciężkie i gumowate.
    dodajemy masę mokrą do suchej
  • Do ciasta wrzucamy borówki amerykańskie. Dzięki wpływowi wysokiej temperatury, borówki nabiorą jeszcze więcej smaku i nadadzą pancakes ładnego fioletowego koloru.Możecie też użyć innych owoców np. bananów czy truskawek lub zrobić naleśniki bez owoców.
  • Warto odstawić gotowe ciasto na kilka minut (około 5). Wtedy proszek do pieczenia wejdzie w reakcję z kwasem mlekowym, wydzieli się dwutlenek węgla i dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.
  • Rozgrzewamy patelnię pokropioną odrobiną oliwy. Staramy się, aby patelnia nie była rozgrzana zbyt mocno. Najlepiej wykorzystać najmniejszy palnik kuchenki i średni ogień. 
    patelnia z oliwą
  • Za pomocą łyżki lub chochli nabieramy ciasto i wylewamy je na patelnię. Ilość ciasta dostosowujemy tak, aby powstał nam okrągły naleśnik o średnicy około 10 centymetrów.
    wylewamy ciasto na patelnię
  • Kiedy na powierzchni naleśnika zaczną pojawiać się bąbelki, a jego spód zaczyna nabierać złoto-brązowego koloru, możemy przerzucić naleśnik na drugą stronę.
  • Obserwujemy naleśnik i gdy uznamy, że jest usmażony również z drugiej strony, możemy odłożyć go na talerz. Długość smażenia będzie zależna od Waszego palnika i patelni. U nas smażenie jednego naleśnika zajmuje około 3-4 minut z obu stron.
    usmażony pancake
  • Uwaga: Etap smażenia wymaga trochę wprawy i obserwacji. Jeżeli nie jesteście pewni, czy Wasz naleśnik nie jest surowy w środku, możecie go rozkroić i ocenić wzrokowo czy jest już gotowy (jego struktura powinna być zwarta i stała).Po kilku usmażonych naleśnikach z pewnością nabierzecie wprawy i będziecie umieli ocenić na oko czy jest już gotowy.
    rozkrojony naleśnik
  • Z czasem patelnia może się jeszcze bardziej nagrzewać, warto zastanowić się wtedy nad zmniejszeniem trochę ognia.
    smażenie masy z borówkami
  • Smażymy kolejne naleśniki i odkładamy je na talerz, kładąc jeden na drugim i tworząc w ten sposób wieżę. 
    pancakes wieża po usmażeniu
  • Gdy wszystkie naleśniki będą już gotowe, kładziemy na nich kostkę masła (około 10 gramów) i polewamy syropem klonowym.
    Zdecydowanie polecam Wam ją dodać. To jest naprawdę dobre!
    amerykańskie naleśniki w wieży
  • Gotową wieżę z naleśników jemy jak tort, krojąc ją za pomocą noża i widelca. Smacznego!
    gotowe pankejki

Komentarze

Komentarzy