Amerykanie uwielbiają żeberka, a sposób w jaki są przygotowywane może bardzo różnić się w zależności od stanu, czy nawet poszczególnych jego części. Najpopularniejsze style grillowania żeberek pochodzą z Kansas, Memphis i St. Louis. Żeberka przygotowywane są od Main po Kalifornię i są nieodłącznym elementem niemal każdego amerykańskiego BBQ. Amerykanie nie tylko przygotowują żeberka w domu, chętnie jedzą je też na mieście, w specjalizujących się w ich przygotowaniu barach – tak jak serialowy Frank Underwood, główny bohater serialu House of Cards, którego ulubionym daniem były żeberka BBQ przygotowywane w lokalu Franka.
Grillowane żeberka mają niesamowity smak oraz aromat dymu i bez wątpienia najlepiej zrobić je właśnie na grillu, nie zawsze jednak mamy taką możliwość – alternatywą pozostaje piekarnik, w którym też można przygotować bardzo dobre żeberka. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na klasyczne amerykańskie żeberka bbq z piekarnika.
Żeberka BBQ z piekarnika w formie wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych zakątków świata. W serii znajdziecie również przepisy między innymi na pulled pork, czy słynne buffalo wings oraz inne przepisy kuchnii amerykańskiej. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiej, kuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.
Pieczone Żeberka BBQ z piekarnika
Składniki
- 2 paski żeberek wieprzowych (ok. 1,2-1,5 kg)
- 5 łyżek sosu BBQ (ok. 125 gramów)
- 3 łyżeczki miodu (ok. 30 gramów)
- 4 łyżeczki żółtej musztardy (ok. 40 gramów)
- 60 mililitrów wody (ok. 1/3 szklanki)
- 4 łyżeczki papryki wędzonej w proszku (ok. 12 gramów)
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego (ok. 12 gramów)
- 2 łyżeczki cebuli w proszku (ok. 12 gramów)
- 1 łyżeczka pieprzu (ok. 6 gramów)
- 1 łyżeczka soli (ok. 6 gramów)
- 500 gramów ziemniaków (opcjonalnie)
Instrukcje
- Podstawowym składnikiem naszego dania są oczywiście żeberka. Najlepiej wybierajcie takie dobrej jakości, ze sprawdzonych sklepów z mięsem. Jeden pasek żeberek to solidna porcja dla jednej osoby lub dwie małe porcje.
- Z mniej mięsnej strony na żeberkach znajduje się błona, którą usuwamy. Najlepiej zacząć nożem, a następnie zrobić to ręką (patrz na filmie)
- Przed pieczeniem żeberka należy przyprawić, w tym celu dodajemy do miseczki 4 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki cebuli w proszku,1 łyżeczkę czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli.
- Całość dokładnie mieszamy, do mieszanki według własnych preferencji możecie dodać też inne przyprawy.
- Żeberka polewamy z jednej strony wąskim paskiem żółtej musztardy.
- Musztardę rozprowadzamy dokładnie ręką, a następnie posypujemy żeberka przyprawą.
Proces powtarzamy z drugiej strony. - Piekarnik rozgrzewamy do 135 stopni (grzanie góra-dół).
- Jeśli zamierzamy podać żeberka z pieczonymi ziemniakami, możemy ułożyć je na papierze do pieczenia obok i lekko skropić oliwą.
- Żeberka owijamy szczelnie folią aluminiową.
- Na środkową półkę wkładamy żeberka ułożone na ruszcie lub blaszce do pieczenia.
- Do miski wlewamy około 125 gramów sosu bbq. Opcjonalnie (żeberka będą wtedy słodko-ostre) dodajemy pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz kilkanaście kropel sosu tabasco habanero lub innego ostrego sosu.
- W 1/4 szklanki wody (około 60 mililitrów) rozpuszczamy 3 łyżeczki miodu, dodajemy je do sosu i całość dokładnie mieszamy.
- Po 3 godzinach pieczenia wyciągamy żeberka i zwiększamy temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni. Żeberka odwijamy ze sreberka.Ziemniaki powinny być już gotowe, ale jeśli wyglądają dobrze, to nadal mogą pozostać w piekarniku.
- Jeśli chcecie podać żeberka BBQ później, to w tym momencie wyciągacie je z piekarnika i przerywacie proces, który należy kontynuować przed podaniem.
- Za pomocą przygotowanego wcześniej sosu robimy glazurę. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy dokładnie po wierzchu żeberek około 1/3 przygotowanego sosu, dokładnie pokrywając nim całe mięso. Żeberka powinny być w tym momencie ustawione bardziej mięsną stroną do góry.
- Żeberka wkładamy do piekarnika na 7 minut, po których obracamy je i glazurujemy drugą stronę, wstawiając je następnie na kolejne 7 minut do piekarnika.
- Po 7 minutach obracamy żeberka ostatni raz, jeszcze raz glazurując mięsną stronę i znów wkładamy je do piekarnika.
- Żeberka podajemy gorące zaraz po wyjęciu z piekarnika.
- Jako dodatki najlepiej sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz np. surówka z czerwonej kapusty lub colesław.
- Żeberka kroimy wzdłuż kości, a następnie jemy rękami. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości.
Smacznego!