Buffalo wings to popularne barowe danie pochodzące z USA, tradycyjnie jedzone podczas finałów ligi futbolu – Super Bowl. Szacuje się, że podczas weekendu Super Bowl Amerykanie zjadają ich około 1,3 miliarda. Buffalo to po angielsku bawół, nie są to jednak skrzydełka z bawoła, a ich nazwa związana jest z miejscem, gdzie zaczęto je serwować po raz pierwszy – miastem Buffalo w stanie Nowy Jork.
Chrupiące, pikantne skrzydełka buffalo wings zostały wynalezione prawdopodobnie przez Teressę Bellissimo, współwłaścicielkę Anchor Bar w Buffalo, w 1964 roku. W tamtym okresie skrzydełka z kurczaka nie miały dużego zastosowania w kuchni i zazwyczaj wykorzystywane były jedynie do przygotowania wywaru z kurczaka. Jako element niezbyt pożądany, były też bardzo tanie. Pewnego piątkowego wieczoru Teressę niespodziewanie odwiedził syn wraz ze znajomymi z collegu. Właścicielka baru, potrzebując pomysłu na szybką przekąskę z dostępnych w barze składników, wpadła na pomysł usmażenia skrzydełek z kurczaka, a następnie podania ich z ostrym sosem cayenne. Tak narodziła się legenda i jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań typu fast-food, które swoją popularność zyskało już w latach 70.
Pikantne skrzydełka buffalo wings to świetny pomysł np. na spotkanie ze znajomymi. Danie to z pewnością urozmaici Waszą kuchnię i będziecie mogli dzięki niemu poznać fajne nowe smaki, które nie są w Polsce zbyt popularne. Zapraszamy do sprawdzenia jak będzie smakował Wam nasz przepis na buffalo wings!
Przepis na pikantne skrzydełka z kurczaka Buffalo Wings w wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie również przepisy na inne amerykańskie przekąski takie jak krążki cebulowe czy corn dogi. Inne przepisy kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiej, kuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.
Buffalo wings
Składniki
- 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka (około 15 sztuk)
- 75 mililitrów sosu Frank’s RedHot lub innego ostrego sosu
- 75 gramów masła
- 3 łodygi selera naciowego
Instrukcje
- Przepis na buffalo wings jest niezwykle prosty i posiada bardzo krótką listę składników. Oryginalny przepis jest sam w sobie na tyle genialny, że nie wymaga żadnych udziwnień, dodatkowych przypraw, itp.
- Przed rozpoczęciem przygotowywania buffalo wings, polecamy zrobić bardzo prosty blue cheese dip z tego przepisu. Jest to idealny dodatek do tego dania i to właśnie z nim najczęściej Amerykanie jedzą pikantne skrzydełka buffalo wings.
W łagodzącym dipie będziemy maczać selera naciowego, którego wcześniej powinniśmy umyć i pokroić na około 6-8 centymetrowe kawałki. - Na porcję dla dwóch osób potrzebne będzie około 1,5 kilograma skrzydełek (pamiętajcie, że duża część tej wagi to kości), które wcześniej należy osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Skrzydełka dzielimy na trzy części. W przepisie używamy dwóch większych części. Najmniejsza z nich (lotka) nie będzie wykorzystywana. Możemy ją zamrozić i użyć np. do przygotowania wywaru drobiowego.Skrzydełka najłatwiej jest podzielić lekko nacinając skórę w okolicach stawu. Następnie złamać staw i przekroić nożem pomiędzy kośćmi.
- We frytownicy lub garnku nagrzewamy do 190 stopni rafinowany olej rzepakowy.Ilość oleju będzie zależna od wielkości waszego naczynia, ja w mojej frytownicy używam ok 2,5 litra. W zależności od wielkości naczynia, konieczne będzie smażenie w 2 lub 3 turach. Nie można wrzucić wszystkich skrzydełek na raz, bo utrudniłoby to proces smażenia.
Jeśli nie macie termometra, to temperaturę oleju możecie określić po tym, że gdy zanurzycie kawałek kurczaka, to od razu olej wokół niego powinien zacząć buzować. - Skrzydełka smażymy przez około 17-20 minut, dzięki czemu będą złociste i chrupiące.Skrzydełka według oryginalnego przepisu (i tego, w jaki sposób są najczęściej przygotowywane w USA) nie wymagają wcześniejszego przyprawiania, ani żadnej panierki.
- W międzyczasie możemy przejść do przygotowania sosu, na który składają się ostry sos cayenne oraz roztopione masło.Najpopularniejszym sosem używanym w tym przepisie jest Frank’s RedHot. Ten ostry, pochodzący z Ohio sos okresowo bywa dostępny w polskich marketach. Jeśli jednak nie ma go w waszej okolicy, użyjcie innego sosu z ostrych papryczek o podobnej konsystencji (sos jest dość płynny – tak jak np. sos tabasco).
- Na niewielkiej patelni lub bezpośrednio w dużej metalowej misce (gdzie będziemy mieszać nasze skrzydełka z sosem) rozpuszczamy na małym ogniu około 75 gramów masła.
- Przelewamy masło do dużej metalowej miski, a następnie wlewamy około 75 mililitrów sosu cayenne i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli chcecie, aby wasze skrzydełka były bardziej pikantne, możecie zmienić stosunek ostrego sosu do masła. Mieszanka 1-1 jest lekko pikantna, ale z łatwością zje ją prawie każdy. - Po około 18-20 minutach nasze skrzydełka powinny być już chrupiące i dobrze usmażone. Najlepiej wyciągnąć je na chwilę na kratkę grillową (np. taką z piekarnika), na której wyschną z oleju. Jest to bardzo ważne, bo pozwoli zachować ich niesamowitą chrupkość. Jeśli nie macie kratki, możecie odsączyć je z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Ważne, aby nie pozostawiać ich na ręczniku zbyt długo, ponieważ mogą zaparować i stracić przez to swoją chrupkość.
- Skrzydełka wrzucamy do miski z sosem i ruchem podobnym do tego, którego używamy do mieszania rzeczy na patelni czy woku, obtaczamy je w sosie.
- Nasze buffalo wings są gotowe! Jako dodatek najczęściej podawany jest do nich dip blue cheese oraz seler naciowy pokrojony w 6-8 centymetrowe kawałki.
- Skrzydełka jemy oczywiście rękami, co jakiś czas przegryzając kawałek selera umoczonego w łagodzącym dipie.
Smacznego!