Blue Cheese Dip, czyli dip lub sos z niebieskiego sera pleśniowego to bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych dodatek do wielu potraw. Szczególnie często podawany jest w duecie z legendarnymi skrzydełkami buffalo wings. Czasami bywa również jedzony jako osobna przekąska, najczęściej w towarzystwie pokrojonych w paski kawałków selera lub małej marchewki.
Sos z sera pleśniowego przygotujecie w ciągu kilku minut z dostępnych w polskich sklepach produktów. Prezentujemy Wam nasz przepis na blue cheese dip!
Przepis na Blue Cheese Dip w wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych zakątków globu. Znajdziecie tam takie zakładki jak kuchnia amerykańska czy kuchnia hiszpańska. Stworzyliśmy między innymi artykuły z przepisami na quesadillę, szarpaną wieprzowinę czy niemieckie currywursty.
Blue Cheese Dip
Składniki
- 80 gramów śmietany 18% (dwie czubate łyżki)
- 40 gramów majonezu (jedna czubata łyżka)
- 50 gramów niebieskiego sera pleśniowego (np. Lazur)
- 8 źdźbeł szczypiorku (ok. 8 gramów)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (ok. 4 ml)
- 1/4 łyżeczki pieprzu (ok. 1 gram)
Instrukcje
- Niebieski ser pleśniowy kroimy lub kruszymy na bardzo drobne kawałki.
- Do miski przekładamy dwie czubate łyżki śmietany. W polskich warunkach najbardziej odpowiednia będzie sprzedawana w kubkach śmietana 18%.
- Dodajemy czubatą łyżkę majonezu.
- Wlewamy łyżeczkę octu jabłkowego oraz dodajemy około 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko intensywnie mieszamy.
- Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy.
- Drobno kroimy kilka źdźbeł szczypioru.
- Pokrojony szczypiorek dodajemy do sosu i znów intensywnie mieszamy.
- Przekładamy do naczyń, w których będziemy podawać nasz dip i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Po 30 minutach dip powinien nabrać nieco bardziej zwartej konsystencji.
- Najczęściej podaje się go z warzywami – kawałkami selera naciowego lub marchewką. Z tym pierwszym, jest nieodłącznym elementem słynnych buffalo wings.
Smacznego!