
Currywurst to klasyka niemieckiego fast-foodu. Każdy miłośnik ulicznego jedzenia odwiedzający naszego zachodniego sąsiada, powinien podczas wizyty spróbować pochodzącej z Berlina, grillowanej (lub smażonej) kiełbasy, podawanej z sosem curry. Potrawa obecna jest na niemieckich ulicach już od 1949 roku, kiedy to Herta Heuwer wymyśliła sos na podstawie składników otrzymanych od angielskich żołnierzy. Herta Heuwer początkowo otworzyła stragan z kiełbaskami na rogu ulic Kaiser-Friedrich-Strasse i Kantstrasse w Berlinie, a następnie przeniosła się do lokalu nieopodal, który w czasach swojej świetności działał przez całą dobę, zatrudniając prawie dwudziestu sprzedawców oraz sprzedając 10 tysięcy currywurstów tygodniowo.
Currywursty skradły serca Niemców i szybko stały się najpopularniejszym fast foodem. Sprzedawane zazwyczaj na ulicznych stoiskach lub w niewielkich lokalach, kiełbasy pokrojone w plastry, obficie polane sosem podawane były same, z bułką lub z frytkami. Kiełbasy były sprzedawane pokrojone ze względów praktycznych, kupujący zazwyczaj otrzymywali jedynie niewielki drewniany widelec, a posiłek często spożywany był na stojąco. Currywursty w okresie największej świetności sprzedawane były w wielu wariantach, w liczbie ponad 800 milionów rocznie, średnio ponad 10 porcji na jednego mieszkańca kraju. W ostatnich latach ich pozycja uległa jednak znacznemu osłabieniu na rzecz przywiezionego przez tureckich imigrantów kebaba.
Currywurst to potrawa bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu nawet dla laika. Wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w większości marketów w Polsce, a sama potrawa może stanowić ciekawe urozmaicenie. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na currwursty.
Przepis Currywursty w wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Niestety, na naszej stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią niemiecką, przepisy z nią związane znajdziecie w kategorii kuchnie świata – pozostałe kraje.
Jeśli chcesz spróbować currywurstów w ich ojczyźnie, to koniecznie zajrzyj do naszych artykułów z kategorii Niemcy, gdzie znajdziesz opisy między innymi Jarmarku Bożonarodzeniowego w Kolonii czy kiermaszu świątecznego w Bochum.
Currywurst
Składniki
- 600 gramów kiełbasy
- 1 średnia cebula (ok. 50 gramów)
- 200 gramów keczupu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 50 gramów)
- 2/3 szklanki soku jabłkowego (ok. 170 mililitrów)
- 3 łyżeczki curry w proszku (ok. 12 gramów)
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Instrukcje
- Podstawowym składnikiem currywurst są oczywiście wursty, czyli po prostu kiełbasy. Najlepiej jeśli będą to kiełbasy o prostym kształcie, ułatwi to ich smażenie z każdej strony.
Możecie użyć dowolnej kiełbasy, która nadaje się na grilla lub do smażenia. W Niemczech stosowane są różne rodzaje kiełbas, do najpopularniejszych należą białe wieprzowe kiełbasy, które dostępne są również w Polsce. - Jeśli używacie parzonej białej kiełbasy, to przed smażeniem lub grillowaniem zdejmijcie z niej jelito, w którym się znajduje.
Białych kiełbas nie trzeba nacinać.
Inne, tłustsze kiełbasy można naciąć lekko w poprzek, aby ułatwić wydostawanie się z nich tłuszczu. - Kiełbasy kładziemy na grillu lub patelni i smażymy na małym ogniu.Kiełbasy co jakiś czas przekręcamy, aby smażyły się z każdej strony.
- W międzyczasie kroimy niewielką cebulę w bardzo drobną kostkę.
- Na małej patelni, na najmniejszym palniku rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i wrzucamy na nią cebulę, którą podsmażamy przez około 2-3 minuty.
- Zmniejszamy ogień do minimum i do cebuli dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz czubatą łyżeczkę curry w proszku.
- Dodajemy 1/3-1/2 łyżeczki sproszkowanego pieprzu cayenne i mieszamy.
Jeśli lubicie ostre potrawy możecie dodać go odrobinę więcej. - Na patelnię wlewamy 2/3 szklanki tłoczonego soku jabłkowego.Taki sok kupicie w litrowych kartonach w każdym markecie, pamiętajcie jednak, aby był to sok tłoczony, a nie sok z koncentratu.
- Dodajemy około 200 gramów ostrego keczupu.
- Wszystko intensywnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aż sos zacznie się gotować i nieco się zredukuje.Jeśli sos się gotuje, ale nadal jest zbyt płynny, to co chwilę mieszamy go i czekamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencje (jest ona nieco bardziej płynna niż konsystencja keczupu).
- Kiedy kiełbasa jest już usmażona, ściągamy ją z patelni, nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem i kroimy ją w plasterki o grubości około 1 centymetra.
- Pokrojoną kiełbasę przekładamy na mały talerz.
- Obficie polewamy przygotowanym wcześniej sosem i całość posypujemy dodatkowo przyprawą curry.
- Nasze currywursty są gotowe!Mogą być podawane same lub z dodatkami takimi jak frytki lub bułka.
Smacznego!