Corn dogi
corn dog przepis

Corn dog (czasem nazywany cozy dog) to klasyka amerykańskiego fast foodu. Smażone na głębokim tłuszczu parówki, oblane ciastem kukurydzianym i podawane na patyku, to kwintesencja amerykańskiego, szybkiego, ulicznego jedzenia XX wieku.

Nie jest do końca jasne, gdzie powstały corn dogi, których nazwa wcale nie jest związana z ciastem kukurydzianym (ang. corn – kukurydza), a sposobem ich podawania – nabitych na patyk, jak kolby kukurydzy. Za wynalazców hot-dogów na patykach podawali się między innymi Carl i Neil Fletcherowie, którzy twierdzą, że sprzedawali je w latach 1938-1942 na Texas State Fair. Za twórców tego dania uważa się również znajdujący się przy Route66 bar Cozy Dog Drive-in w Spriengfield, w stanie Ilinois, gdzie sprzedawane są od 16 czerwca 1946. W 1946 roku swój pierwszy lokal sprzedający corn dogi otworzył w Santa Monica w Kaliforni Dave Barham. Jego sieć Hot Dog on a Stick ma dziś około 80 lokalów w całych Stanach Zjednoczonych.

Niezależnie od tego, kto wymyślił corn dogi, trzeba przyznać twórcy, że wpadł na pomysł genialny w swej prostocie. Corn dogi, mimo iż nie są u nas zbyt popularne, z łatwością przygotujecie ze składników dostępnych w polskich sklepach. Świetnie sprawdzą się na imprezie czy podczas amerykańskiego wieczoru. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Przepis na Con Dogi w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Dotychczas opublikowaliśmy kilka przepisów na amerykańskie dania, takie jak pulled pork, pizza kurczak bbq, czy bułki do hamburgerów. Inne przepisy kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Jeśli wybieracie się do USA koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu Ceny w USA.

Corn Dog

Corn dogi to wyśmienite amerykańskie hot-dogi smażone w cieście kukurydzianym. 
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 40 minutes
Porcje 8 hot-dogów
Kalorie 3000kcal

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 500 (około 140 gramów)
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (około 110 gramów)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (około 220 mililitrów)
  • 3 łyżki cukru (około 45 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (około 2 gramów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (około 3 gramów)
  • 8-10 parówek
  • 100 gramów sera mierzwionego (opcjonalnie)
  • 1 litr oleju

Instrukcje

  • Do przygotowania corn dogów w USA używa się dwóch rodzajów mąki. Jedna to cornmeal (grubo mielona mączka kukurydziana) lub corn flour, czyli zwykła mąka kukurydziana, którą dostaniemy w każdym sklepie. Druga to all purpose flour, czyli mąka do wszystkich zastosowań.
    Jeśli nie jesteście akurat w Stanach, to możecie zastąpić mąkę all purpose flour polską mąką pszenną typu 500.
  • Do miski wysypujemy szklankę mąki pszennej typu 500.
  • Dodajemy szklankę mąki kukurydzianej.
  • Wysypujemy 3-4 łyżki cukru (około 45 gramów). Możecie użyć zarówno cukru białego, jak i brązowego.
  • Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dolewamy szklankę mleka. 
  • Do zawartości miski wbijamy jedno jajko.
  • Całość miksujemy lub mieszamy przez kilka minut, aż ciasto nabierze dość jednolitej konsystencji.
    Jeśli chcemy, możemy dolać jeszcze 20-30 mililitrów mleka (około 1/5 szklanki), rozcieńczając tym samym ciasto. Jeśli zdecydujemy się na taki krok, nasze corn dogi będą otoczone nieco mniejszą ilością ciasta, a masa wystarczy na więcej parówek.
  • Parówki nabijamy na wykałaczki. Opcjonalnie, owijamy je serem mierzwionym.

    Corn dogi z serem mogą, szczególnie na początku, wychodzić nam nieco mniej estetyczne, będą za to z pewnością bardzo dobre.
  • Przelewamy ciasto do wąskiego naczynia, najlepiej wysokiej szklanki, w której będziemy moczyć nabite na patyk parówki.
  • Rozgrzewamy około litra oleju roślinnego. Ważne jest, aby użyć naczynia, którego średnica będzie większa, niż długość naszego corn doga wraz z patykiem.
    Jeśli nie macie takich naczyń, parówki możecie podzielić na połówki, podobnie robiąc z wykałaczkami. Stworzone w ten sposób mini corn dogi będzie łatwiej maczać w szklance i z pewnością wejdą do każdego garnka.
  • Parówki maczamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej.
    Smażymy do uzyskania złoto-brązowej barwy około 2-4 minuty. Czas smażenia zależy od tego, czy zdecydujecie się rozcieńczyć ciasto.
  • Odkładamy corn dogi na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju i przystępujemy do smażenia kolejnych.
    corn dogi
  • Corn dogi tradycyjnie podawane są z keczupem i musztardą, jeśli chcecie możecie użyć również innych sosów.

    Smacznego!
    gotowy corn dog

Komentarze

Komentarzy