
Corn dog (czasem nazywany cozy dog) to klasyka amerykańskiego fast foodu. Smażone na głębokim tłuszczu parówki, oblane ciastem kukurydzianym i podawane na patyku, to kwintesencja amerykańskiego, szybkiego, ulicznego jedzenia XX wieku.
Nie jest do końca jasne, gdzie powstały corn dogi, których nazwa wcale nie jest związana z ciastem kukurydzianym (ang. corn – kukurydza), a sposobem ich podawania – nabitych na patyk, jak kolby kukurydzy. Za wynalazców hot-dogów na patykach podawali się między innymi Carl i Neil Fletcherowie, którzy twierdzą, że sprzedawali je w latach 1938-1942 na Texas State Fair. Za twórców tego dania uważa się również znajdujący się przy Route66 bar Cozy Dog Drive-in w Spriengfield, w stanie Ilinois, gdzie sprzedawane są od 16 czerwca 1946. W 1946 roku swój pierwszy lokal sprzedający corn dogi otworzył w Santa Monica w Kaliforni Dave Barham. Jego sieć Hot Dog on a Stick ma dziś około 80 lokalów w całych Stanach Zjednoczonych.
Niezależnie od tego, kto wymyślił corn dogi, trzeba przyznać twórcy, że wpadł na pomysł genialny w swej prostocie. Corn dogi, mimo iż nie są u nas zbyt popularne, z łatwością przygotujecie ze składników dostępnych w polskich sklepach. Świetnie sprawdzą się na imprezie czy podczas amerykańskiego wieczoru. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!
Przepis na Con Dogi w wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Dotychczas opublikowaliśmy kilka przepisów na amerykańskie dania, takie jak pulled pork, pizza kurczak bbq, czy bułki do hamburgerów. Inne przepisy kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Jeśli wybieracie się do USA koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu Ceny w USA.
Corn Dog
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej typu 500 (około 140 gramów)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (około 110 gramów)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (około 220 mililitrów)
- 3 łyżki cukru (około 45 gramów)
- 1/2 łyżeczki soli (około 2 gramów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (około 3 gramów)
- 8-10 parówek
- 100 gramów sera mierzwionego (opcjonalnie)
- 1 litr oleju
Instrukcje
- Do przygotowania corn dogów w USA używa się dwóch rodzajów mąki. Jedna to cornmeal (grubo mielona mączka kukurydziana) lub corn flour, czyli zwykła mąka kukurydziana, którą dostaniemy w każdym sklepie. Druga to all purpose flour, czyli mąka do wszystkich zastosowań.Jeśli nie jesteście akurat w Stanach, to możecie zastąpić mąkę all purpose flour polską mąką pszenną typu 500.
- Do miski wysypujemy szklankę mąki pszennej typu 500.
- Dodajemy szklankę mąki kukurydzianej.
- Wysypujemy 3-4 łyżki cukru (około 45 gramów). Możecie użyć zarówno cukru białego, jak i brązowego.
- Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dolewamy szklankę mleka.
- Do zawartości miski wbijamy jedno jajko.
- Całość miksujemy lub mieszamy przez kilka minut, aż ciasto nabierze dość jednolitej konsystencji.Jeśli chcemy, możemy dolać jeszcze 20-30 mililitrów mleka (około 1/5 szklanki), rozcieńczając tym samym ciasto. Jeśli zdecydujemy się na taki krok, nasze corn dogi będą otoczone nieco mniejszą ilością ciasta, a masa wystarczy na więcej parówek.
- Parówki nabijamy na wykałaczki. Opcjonalnie, owijamy je serem mierzwionym.
Corn dogi z serem mogą, szczególnie na początku, wychodzić nam nieco mniej estetyczne, będą za to z pewnością bardzo dobre. - Przelewamy ciasto do wąskiego naczynia, najlepiej wysokiej szklanki, w której będziemy moczyć nabite na patyk parówki.
- Rozgrzewamy około litra oleju roślinnego. Ważne jest, aby użyć naczynia, którego średnica będzie większa, niż długość naszego corn doga wraz z patykiem.Jeśli nie macie takich naczyń, parówki możecie podzielić na połówki, podobnie robiąc z wykałaczkami. Stworzone w ten sposób mini corn dogi będzie łatwiej maczać w szklance i z pewnością wejdą do każdego garnka.
- Parówki maczamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej.Smażymy do uzyskania złoto-brązowej barwy około 2-4 minuty. Czas smażenia zależy od tego, czy zdecydujecie się rozcieńczyć ciasto.
- Odkładamy corn dogi na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju i przystępujemy do smażenia kolejnych.
- Corn dogi tradycyjnie podawane są z keczupem i musztardą, jeśli chcecie możecie użyć również innych sosów.
Smacznego!