Knedliki owocowe, czy inaczej ovocné knedlíky to jedno z najbardziej kanonicznych i najważniejszych regionalnych dań kuchni Moraw, jednego z trzech regionów tworzących Republikę Czeską. Owocowe knedle na Morawach szczególnie popularne są w wersji przygotowywanej z ciasta twarogowego, dlatego często używa się nazwy tvarohové knedlíky lub też towarzyszy im nazwa owocu, którym są wypełnione. Morawy, a szczególnie ich południowa część słynie ze świetnych warunków do uprawy winogron, a pierwsze winnice zakładane były tam prawie 2000 lat temu. Dobre warunki do uprawy winogron to również warunki do uprawy moreli, które często goszczą na morawskich stołach właśnie w postaci owocowych knedli. Dziś zapraszam Was do przepisu na meruňkové knedlíky z tvarohového těsta, czyli morelowe knedle z ciasta twarogowego.
Przepis na knedliki owocowe wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia nie posiada jeszcze swojej kategorii, jej przepisy znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje. Znajdziecie tam między innymi przepis na słynny czeski smażony ser.
Czeskiej kuchni warto spróbować podczas wycieczki do Czech! Koniecznie zajrzyjcie do działu Czechy, gdzie znajdziecie praktyczne artykuł dotyczące zwiedzania Czech i Moraw. Już teraz jest tam opisane kilka morawskich atrakcji, takich jak Jaskinia Balcarka, niedługo pojawi się też obszerny artykuł o zwiedzaniu Brna.
Knedle owocowe
Składniki
- 250 gramów twarogu
- 1 jajko
- 50 gramów masła
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5 gramów)
- szczypta soli
- 12-15 moreli (najlepiej małych, można wykorzystać też inne owoce)
- 75 gramów mąki krupczatki
- 75 gramów kaszki mannej (można zastąpić krupczatką)
- 12-15 kostek cukru (opcjonalnie)
Posypka / wykończenie
- 100 gramów masła
- cukier lub cukier puder
- twardy tarty piernik
- kwaśna śmietana, słodka bita śmietana, cynamon lub inne dowolne dodatki
Instrukcje
- 50 gramów masła roztapiamy na niewielkim ogniu i pozwalamy mu nieco ostygnąć.
- Do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto wbijamy jedno jajko oraz dodajemy 250 gramów twarogu.W Czechach najczęściej wykorzystywany jest miękki twaróg, który ma konsystencję przypominającą gęsty jogurt. W Polsce można wykorzystać nasz zmielony twaróg.
- Składniki w misce dokładnie ze sobą mieszamy.
- Dodajemy szczyptę soli (tyle ile uda nam się złapać w trzy palce) oraz łyżeczkę cukru.
- Wsypujemy po 75 gramów kaszki mannej oraz mąki krupczatki.Jeśli nie macie kaszki mannej to możecie zamienić ją na krupczatkę.Uwaga: Ilość mąki zależy od rodzaju waszego sera i jego wilgotności. Trudno jednoznacznie określić ilość mąki. Ciasto powinno być bardzo wilgotne, a zbyt dużo mąki sprawi, że będzie ono po ugotowaniu twarde. Dla bezpieczeństwa lepiej zacząć więc nawet od nieco mniejszej ilości mąki.
- Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przerzucamy na stolnicę podsypaną niewielką ilością mąki.Mąki im mniej tym w zasadzie lepiej więc użyjcie tyle aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Szczególnie polecam tutaj używanie stolnicy silikonowej.
- Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go w zależności od wielkości naszych owoców na 12-15 kawałków.
- Morele pozbawiamy pestek.Zamiast moreli możecie wykorzystać dowolne inne owoce – truskawki, śliwki czy brzoskwinie.
- Kawałek ciasta za pomocą wałka lub dłoni rozwałkowujemy tak aby miał średnicę 2 razy większą od naszego owocu, a następnie wkładamy do niego owoc.Często do moreli w miejsce pestki dodaje się kostkę cukru, są one wtedy bardzo dobre, ale również dość słodkie.
- Ciasto zamykamy, a następnie za pomocą dłoni formujemy równą kulkę.Należy przy tym zwrócić uwagę aby ciasto w każdym fragmencie miało mniej więcej taką samą grubość.
- Knedliki wrzucamy do gotującej się wody z niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki).Jeśli macie niewielki garnek to lepiej gotować je na 2 lub 3 tury tak aby nie było one ściśnięte. Gotujemy aż do wypłynięcia na powierzchnię, niektórzy po wypłynięciu gotują je jeszcze przez 30-60 sekund. Nie przedłużajcie jednak tego czasu bo zbyt długie gotowanie może sprawić, że będą one twarde.
- W międzyczasie możemy przygotować posypkę. Tutaj jest bardzo duża dowolność, wykorzystywane są przeróżne posypki więc możecie dać ponieść się fantazji!Często do zwieńczenia knedlików wykorzystywana jest kwaśna śmietana lub słodka bita śmietana, bułka tarta, cynamon, cukier puder, piernik czy masło.Ja jako posypkę wykorzystam roztopione masło (ok. 100g), cukier oraz starty na tarce piernik (w Czechach można kupić gotowy twardy piernik do tarcia, z powodzeniem można wykorzystać też taki dostępny w naszych sklepach jeśli będzie odpowiednio twardy lub taki zrobiony własnoręcznie w domu).
- Knedliki podajemy jeszcze gorące tuż po wyjęciu z wody. Smacznego!