Smażony ser / Smažený sýr
smażony ser

Smażony ser to pochodzące z Czech (gdzie znane jest jako smažený sýr) danie obiadowe podawane z frytkami, surówkami oraz sosem tatarskim. Oprócz Czech niezwykłą popularnością cieszy się też na Słowacji (gdzie znane jest pod nazwą wyprážaný syr). Smażony ser szczególną popularność zyskał w okresie Czechosłowackiej Republiki Socjalistycznej, na czeskich i słowackich stołach zaczął pojawiać się jednak dużo wcześniej, bo już w okresie międzywojennym. Od początku smażonemu serowi jako dodatek towarzyszyła tatarska omacka, czyli sos tatarski.

Dziś smażony ser kupimy w Czechach niemal wszędzie. Znajdziemy go zarówno w tanich, jak i w drogich i renomowanych restauracjach. Panierowany smażony kawałek ementalera, edama lub gołdy podany z frytkami oraz zestawem surówek to dziś jedno z najpopularniejszych dań kuchni czeskiej i słowackiej. Jeśli jednak chcecie przyrządzić go w domu, nie będzie to wcale trudne. Wszystkie składniki kupicie w większości polskich sklepów, a samo przygotowanie dania powinno udać się nawet osobom bez większego kuchennego doświadczenia. Zapraszamy do sprawdzenia jak smakuje Wam nasz przepis na smażony ser.

Przepis na smażony ser w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia czeska oraz słowacka nie posiadają jeszcze swojej kategorii, ich przepisy znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje. Znajdziecie tam między innymi przepis na narodowe słowackie danie – bryndzowe haluszki.

Czeskiej kuchni najlepiej spróbować podczas wycieczki do Czech! Koniecznie zajrzyjcie do działu Czechy, gdzie znajdziecie takie artykuły jak 10 miejsc, które odwiedzić w Pradze, ceny w Czechach oraz inne praktyczne artykuły dotyczące zwiedzania i wizyty u naszych południowych sąsiadów.

Smażony ser/Smažený sýr

Przysmak kuchni czeskiej oraz słowackiej
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 4400kcal

Składniki

  • 400 gramów sera żółtego (ementaler, edam lub gouda)
  • 100 gramów bułki tartej
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 700 gramów frytek
  • sos tatarski
  • ogórek, pomidor, kapusta biała lub czerwona (do surówki, opcjonalnie)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Instrukcje

  • Smażony ser, czyli smażony kotlet serowy podaje się najczęściej z frytkami, surówką oraz sosem tatarskim.
    W restauracjach najczęściej używane są mrożone frytki, możecie też zrobić domowe frytki lub nawet pokusić się o przygotowanie frytek belgijskich.
    Surówka to najczęściej czerwona lub biała kapusta, plasterki świeżego ogórka oraz plasterki świeżego pomidora.
  • Obowiązkowym dodatkiem do smażonego sera jest tatarská omáčka, czyli sos tatarski, który możecie przygotować wcześniej z tego przepisu.
    Podane w przepisie proporcje wystarczą na cztery porcje smażonego sera.
  • Do przygotowania smażonego sera potrzebny będzie ser w kawałku. W tym celu najczęściej używany jest edam, ementaler lub gouda.
    Ser kroimy na plastry o grubości około 1,5 centymetra.
  • Na osobnych talerzach rozsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz jajka, które rozbijamy.
    Składniki te posłużą nam do przygotowania panierki.
  • Kawałek sera obtaczamy dokładnie w mące.
  • Następnie obtaczamy go w jajku.
  • I przekładamy do bułki tartej.
    Staramy się przy tym dokładnie pokryć panierką cały ser, łącznie z bokami, co ochroni go przed późniejszym rozpłynięciem się podczas smażenia.
  • Raz opanierowany kawałek sera panierujemy ponownie, znów przykładając go do jajka i bułki tartej.
    Czynność powtarzamy dla wszystkich kawałków.
    panierowany ser
  • Jako pierwsze smażymy frytki. W drugiej kolejności ser.
    Do smażenia najlepiej użyć frytownicy lub garnka z olejem, tak aby nasz ser smażony był w głębokim tłuszczu.
    Ser możemy smażyć również na patelni, w trakcie smażenia musimy go obrócić pilnując przy tym, aby z żadnej ze stron się nie przypalił.
  • Ser wrzucamy na gorący olej*, dzięki czemu panierka szybko stwardnieje, a ser nie wydostanie się na zewnątrz.
    We frytownicy ser wrzucam, gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni. Smażenie zajmuje wtedy około 2-3 minut.
    * – temperaturę oleju możemy sprawdzić za pomocą niewielkiego kawałka chleba. Jeśli po wrzuceniu od razu pojawią się obok niego bąbelki i zacznie się smażyć, to temperatura oleju jest odpowiednio wysoka.
  • Po usmażeniu odkładamy ser na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru oleju. Następnie przekładamy na talerz i od razu podajemy.
    smażony ser
  • Smażony ser powinien być jedzony zaraz po przyrządzeniu, dzięki temu będzie się wspaniale ciągnął.
    Smacznego!
    Smažený sýr

Zachęcamy również do obejrzenia naszego najnowszego vloga z Cieszyna, w którym pojawia się temat smażonego sera:

Komentarze

Komentarzy