Smażony ser / Smažený sýr
smażony ser

Smażony ser to pochodzące z Czech (gdzie znane jest jako smažený sýr) danie obiadowe podawane z frytkami, surówkami oraz sosem tatarskim. Oprócz Czech niezwykłą popularnością cieszy się też na Słowacji (gdzie znane jest pod nazwą wyprážaný syr). Smażony ser szczególną popularność zyskał w okresie Czechosłowackiej Republiki Socjalistycznej, na czeskich i słowackich stołach zaczął pojawiać się jednak dużo wcześniej, bo już w okresie międzywojennym. Od początku smażonemu serowi jako dodatek towarzyszyła tatarska omacka, czyli sos tatarski.

Dziś smażony ser kupimy w Czechach niemal wszędzie. Znajdziemy go zarówno w tanich, jak i w drogich i renomowanych restauracjach. Panierowany smażony kawałek ementalera, edama lub gołdy podany z frytkami oraz zestawem surówek to dziś jedno z najpopularniejszych dań kuchni czeskiej i słowackiej. Jeśli jednak chcecie przyrządzić go w domu, nie będzie to wcale trudne. Wszystkie składniki kupicie w większości polskich sklepów, a samo przygotowanie dania powinno udać się nawet osobom bez większego kuchennego doświadczenia. Zapraszamy do sprawdzenia jak smakuje Wam nasz przepis na smażony ser.

Zachęcamy również do obejrzenia naszego najnowszego vloga z Cieszyna, w którym pojawia się temat smażonego sera:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia czeska oraz słowacka nie posiadają jeszcze swojej kategorii, ich przepisy znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje. Znajdziecie tam między innymi przepis na narodowe słowackie danie – bryndzowe haluszki.

Czeskiej kuchni najlepiej spróbować podczas wycieczki do Czech! Koniecznie zajrzyjcie do działu Czechy, gdzie znajdziecie takie artykuły jak 10 miejsc, które odwiedzić w Pradze, ceny w Czechach oraz inne praktyczne artykuły dotyczące zwiedzania i wizyty u naszych południowych sąsiadów.

Smażony ser/Smažený sýr

Przysmak kuchni czeskiej oraz słowackiej

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 4400 kcal

Składniki

  • 400 gramów sera żółtego (ementaler, edam lub gouda)
  • 100 gramów bułki tartej
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 700 gramów frytek
  • sos tatarski
  • ogórek, pomidor, kapusta biała lub czerwona (do surówki, opcjonalnie)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Instrukcja

  1. Smażony ser, czyli smażony kotlet serowy podaje się najczęściej z frytkami, surówką oraz sosem tatarskim.

    W restauracjach najczęściej używane są mrożone frytki, możecie też zrobić domowe frytki lub nawet pokusić się o przygotowanie frytek belgijskich.

    Surówka to najczęściej czerwona lub biała kapusta, plasterki świeżego ogórka oraz plasterki świeżego pomidora.

  2. Obowiązkowym dodatkiem do smażonego sera jest tatarská omáčka, czyli sos tatarski, który możecie przygotować wcześniej z tego przepisu.

    Podane w przepisie proporcje wystarczą na cztery porcje smażonego sera.

  3. Do przygotowania smażonego sera potrzebny będzie ser w kawałku. W tym celu najczęściej używany jest edam, ementaler lub gouda.

    Ser kroimy na plastry o grubości około 1,5 centymetra.

  4. Na osobnych talerzach rozsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz jajka, które rozbijamy.

    Składniki te posłużą nam do przygotowania panierki.

  5. Kawałek sera obtaczamy dokładnie w mące.

  6. Następnie obtaczamy go w jajku.

  7. I przekładamy do bułki tartej.

    Staramy się przy tym dokładnie pokryć panierką cały ser, łącznie z bokami, co ochroni go przed późniejszym rozpłynięciem się podczas smażenia.

  8. Raz opanierowany kawałek sera panierujemy ponownie, znów przykładając go do jajka i bułki tartej.

    Czynność powtarzamy dla wszystkich kawałków.

    panierowany ser
  9. Jako pierwsze smażymy frytki. W drugiej kolejności ser.

    Do smażenia najlepiej użyć frytownicy lub garnka z olejem, tak aby nasz ser smażony był w głębokim tłuszczu.

    Ser możemy smażyć również na patelni, w trakcie smażenia musimy go obrócić pilnując przy tym, aby z żadnej ze stron się nie przypalił.

  10. Ser wrzucamy na gorący olej*, dzięki czemu panierka szybko stwardnieje, a ser nie wydostanie się na zewnątrz.

    We frytownicy ser wrzucam, gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni. Smażenie zajmuje wtedy około 2-3 minut.

    * – temperaturę oleju możemy sprawdzić za pomocą niewielkiego kawałka chleba. Jeśli po wrzuceniu od razu pojawią się obok niego bąbelki i zacznie się smażyć, to temperatura oleju jest odpowiednio wysoka.

  11. Po usmażeniu odkładamy ser na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru oleju. Następnie przekładamy na talerz i od razu podajemy.

    smażony ser
  12. Smażony ser powinien być jedzony zaraz po przyrządzeniu, dzięki temu będzie się wspaniale ciągnął.

    Smacznego!

    Smažený sýr

Komentarze

Komentarzy