
Smażony ser to pochodzące z Czech (gdzie znane jest jako smažený sýr) danie obiadowe podawane z frytkami, surówkami oraz sosem tatarskim. Oprócz Czech niezwykłą popularnością cieszy się też na Słowacji (gdzie znane jest pod nazwą wyprážaný syr). Smażony ser szczególną popularność zyskał w okresie Czechosłowackiej Republiki Socjalistycznej, na czeskich i słowackich stołach zaczął pojawiać się jednak dużo wcześniej, bo już w okresie międzywojennym. Od początku smażonemu serowi jako dodatek towarzyszyła tatarska omacka, czyli sos tatarski.
Dziś smażony ser kupimy w Czechach niemal wszędzie. Znajdziemy go zarówno w tanich, jak i w drogich i renomowanych restauracjach. Panierowany smażony kawałek ementalera, edama lub gołdy podany z frytkami oraz zestawem surówek to dziś jedno z najpopularniejszych dań kuchni czeskiej i słowackiej. Jeśli jednak chcecie przyrządzić go w domu, nie będzie to wcale trudne. Wszystkie składniki kupicie w większości polskich sklepów, a samo przygotowanie dania powinno udać się nawet osobom bez większego kuchennego doświadczenia. Zapraszamy do sprawdzenia jak smakuje Wam nasz przepis na smażony ser.
Przepis na smażony ser w wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia czeska oraz słowacka nie posiadają jeszcze swojej kategorii, ich przepisy znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje. Znajdziecie tam między innymi przepis na narodowe słowackie danie – bryndzowe haluszki.
Czeskiej kuchni najlepiej spróbować podczas wycieczki do Czech! Koniecznie zajrzyjcie do działu Czechy, gdzie znajdziecie takie artykuły jak 10 miejsc, które odwiedzić w Pradze, ceny w Czechach oraz inne praktyczne artykuły dotyczące zwiedzania i wizyty u naszych południowych sąsiadów.
Smażony ser/Smažený sýr
Składniki
- 400 gramów sera żółtego (ementaler, edam lub gouda)
- 100 gramów bułki tartej
- 100 gramów mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 700 gramów frytek
- sos tatarski
- ogórek, pomidor, kapusta biała lub czerwona (do surówki, opcjonalnie)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Instrukcje
- Smażony ser, czyli smażony kotlet serowy podaje się najczęściej z frytkami, surówką oraz sosem tatarskim.W restauracjach najczęściej używane są mrożone frytki, możecie też zrobić domowe frytki lub nawet pokusić się o przygotowanie frytek belgijskich. Surówka to najczęściej czerwona lub biała kapusta, plasterki świeżego ogórka oraz plasterki świeżego pomidora.
- Obowiązkowym dodatkiem do smażonego sera jest tatarská omáčka, czyli sos tatarski, który możecie przygotować wcześniej z tego przepisu.Podane w przepisie proporcje wystarczą na cztery porcje smażonego sera.
- Do przygotowania smażonego sera potrzebny będzie ser w kawałku. W tym celu najczęściej używany jest edam, ementaler lub gouda.Ser kroimy na plastry o grubości około 1,5 centymetra.
- Na osobnych talerzach rozsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz jajka, które rozbijamy.Składniki te posłużą nam do przygotowania panierki.
- Kawałek sera obtaczamy dokładnie w mące.
- Następnie obtaczamy go w jajku.
- I przekładamy do bułki tartej.Staramy się przy tym dokładnie pokryć panierką cały ser, łącznie z bokami, co ochroni go przed późniejszym rozpłynięciem się podczas smażenia.
- Raz opanierowany kawałek sera panierujemy ponownie, znów przykładając go do jajka i bułki tartej.Czynność powtarzamy dla wszystkich kawałków.
- Jako pierwsze smażymy frytki. W drugiej kolejności ser.Do smażenia najlepiej użyć frytownicy lub garnka z olejem, tak aby nasz ser smażony był w głębokim tłuszczu. Ser możemy smażyć również na patelni, w trakcie smażenia musimy go obrócić pilnując przy tym, aby z żadnej ze stron się nie przypalił.
- Ser wrzucamy na gorący olej*, dzięki czemu panierka szybko stwardnieje, a ser nie wydostanie się na zewnątrz. We frytownicy ser wrzucam, gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni. Smażenie zajmuje wtedy około 2-3 minut.* – temperaturę oleju możemy sprawdzić za pomocą niewielkiego kawałka chleba. Jeśli po wrzuceniu od razu pojawią się obok niego bąbelki i zacznie się smażyć, to temperatura oleju jest odpowiednio wysoka.
- Po usmażeniu odkładamy ser na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru oleju. Następnie przekładamy na talerz i od razu podajemy.
- Smażony ser powinien być jedzony zaraz po przyrządzeniu, dzięki temu będzie się wspaniale ciągnął.Smacznego!
Zachęcamy również do obejrzenia naszego najnowszego vloga z Cieszyna, w którym pojawia się temat smażonego sera: