ogórek, pomidor, kapusta biała lub czerwona(do surówki, opcjonalnie)
olej rzepakowy(do smażenia)
Instructions
Smażony ser, czyli smażony kotlet serowy podaje się najczęściej z frytkami, surówką oraz sosem tatarskim.W restauracjach najczęściej używane są mrożone frytki, możecie też zrobić domowe frytki lub nawet pokusić się o przygotowanie frytek belgijskich. Surówka to najczęściej czerwona lub biała kapusta, plasterki świeżego ogórka oraz plasterki świeżego pomidora.
Do przygotowania smażonego sera potrzebny będzie ser w kawałku. W tym celu najczęściej używany jest edam, ementaler lub gouda.Ser kroimy na plastry o grubości około 1,5 centymetra.
Na osobnych talerzach rozsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz jajka, które rozbijamy.Składniki te posłużą nam do przygotowania panierki.
Kawałek sera obtaczamy dokładnie w mące.
Następnie obtaczamy go w jajku.
I przekładamy do bułki tartej.Staramy się przy tym dokładnie pokryć panierką cały ser, łącznie z bokami, co ochroni go przed późniejszym rozpłynięciem się podczas smażenia.
Raz opanierowany kawałek sera panierujemy ponownie, znów przykładając go do jajka i bułki tartej.Czynność powtarzamy dla wszystkich kawałków.
Jako pierwsze smażymy frytki. W drugiej kolejności ser.Do smażenia najlepiej użyć frytownicy lub garnka z olejem, tak aby nasz ser smażony był w głębokim tłuszczu. Ser możemy smażyć również na patelni, w trakcie smażenia musimy go obrócić pilnując przy tym, aby z żadnej ze stron się nie przypalił.
Ser wrzucamy na gorący olej*, dzięki czemu panierka szybko stwardnieje, a ser nie wydostanie się na zewnątrz. We frytownicy ser wrzucam, gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni. Smażenie zajmuje wtedy około 2-3 minut.* - temperaturę oleju możemy sprawdzić za pomocą niewielkiego kawałka chleba. Jeśli po wrzuceniu od razu pojawią się obok niego bąbelki i zacznie się smażyć, to temperatura oleju jest odpowiednio wysoka.
Po usmażeniu odkładamy ser na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru oleju. Następnie przekładamy na talerz i od razu podajemy.
Smażony ser powinien być jedzony zaraz po przyrządzeniu, dzięki temu będzie się wspaniale ciągnął.Smacznego!