Go Back
Print

Smażony ser/Smažený sýr

Przysmak kuchni czeskiej oraz słowackiej
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Servings 4 porcje
Calories 4400kcal

Ingredients

  • 400 gramów sera żółtego (ementaler, edam lub gouda)
  • 100 gramów bułki tartej
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 700 gramów frytek
  • sos tatarski
  • ogórek, pomidor, kapusta biała lub czerwona (do surówki, opcjonalnie)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Instructions

  • Smażony ser, czyli smażony kotlet serowy podaje się najczęściej z frytkami, surówką oraz sosem tatarskim.
    W restauracjach najczęściej używane są mrożone frytki, możecie też zrobić domowe frytki lub nawet pokusić się o przygotowanie frytek belgijskich.
    Surówka to najczęściej czerwona lub biała kapusta, plasterki świeżego ogórka oraz plasterki świeżego pomidora.
  • Obowiązkowym dodatkiem do smażonego sera jest tatarská omáčka, czyli sos tatarski, który możecie przygotować wcześniej z tego przepisu.
    Podane w przepisie proporcje wystarczą na cztery porcje smażonego sera.
  • Do przygotowania smażonego sera potrzebny będzie ser w kawałku. W tym celu najczęściej używany jest edam, ementaler lub gouda.
    Ser kroimy na plastry o grubości około 1,5 centymetra.
  • Na osobnych talerzach rozsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz jajka, które rozbijamy.
    Składniki te posłużą nam do przygotowania panierki.
  • Kawałek sera obtaczamy dokładnie w mące.
  • Następnie obtaczamy go w jajku.
  • I przekładamy do bułki tartej.
    Staramy się przy tym dokładnie pokryć panierką cały ser, łącznie z bokami, co ochroni go przed późniejszym rozpłynięciem się podczas smażenia.
  • Raz opanierowany kawałek sera panierujemy ponownie, znów przykładając go do jajka i bułki tartej.
    Czynność powtarzamy dla wszystkich kawałków.
    panierowany ser
  • Jako pierwsze smażymy frytki. W drugiej kolejności ser.
    Do smażenia najlepiej użyć frytownicy lub garnka z olejem, tak aby nasz ser smażony był w głębokim tłuszczu.
    Ser możemy smażyć również na patelni, w trakcie smażenia musimy go obrócić pilnując przy tym, aby z żadnej ze stron się nie przypalił.
  • Ser wrzucamy na gorący olej*, dzięki czemu panierka szybko stwardnieje, a ser nie wydostanie się na zewnątrz.
    We frytownicy ser wrzucam, gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni. Smażenie zajmuje wtedy około 2-3 minut.
    * - temperaturę oleju możemy sprawdzić za pomocą niewielkiego kawałka chleba. Jeśli po wrzuceniu od razu pojawią się obok niego bąbelki i zacznie się smażyć, to temperatura oleju jest odpowiednio wysoka.
  • Po usmażeniu odkładamy ser na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru oleju. Następnie przekładamy na talerz i od razu podajemy.
    smażony ser
  • Smażony ser powinien być jedzony zaraz po przyrządzeniu, dzięki temu będzie się wspaniale ciągnął.
    Smacznego!
    Smažený sýr