Bruschetta z pomidorami i bazylią to jedna z najpopularniejszych włoskich przystawek. Jest to nic innego jak grzanka z pieczywa przetartego czosnkiem, polanego oliwą z oliwek i położonymi na nią (wcześniej wymieszanymi) pomidorami, bazylią i niewielką ilością cebuli. To właśnie ten rodzaj bruschetty rozsławił tę włoską przystawkę na cały świat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i aromatyczna. Z pewnością świetnie będzie prezentować się również na imprezach.
Inne włoskie przepisy np. na ciasto do pizzy znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, jeśli natomiast interesuje Cię wyjazd do słonecznej Italii koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie umieściliśmy wiele ciekawych informacji dla odwiedzających.
Bruschetta – przepis w formie video:Bruschetta z pomidorami i bazylią
Przepis na jedną z najbardziej klasycznych włoskich przystawek.
Porcje 450 gram
Kalorie 1450kcal
Składniki
- kilka kromek pieczywa (ok. 300 gramów)
- 3 pomidory lub wiele koktajlowych (ok. 360 gramów)
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- 1/2 cebuli szalotki (ok. 10 gramów)
- 1 ząbek czosnku (ok. 4 gramy)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (ok. 80 ml)
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Do bruschetty możemy wykorzystać dowolne pieczywo. Może to być chleb, ale świetnie sprawdzą się też np. ciabatty.Pieczywo kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Możemy do tego dania wykorzystać również pieczywo z poprzedniego dnia. We Włoszech to antipasto przygotowuje się właśnie w celu wykorzystania starszego pieczywa.
- Teraz pora na tostowanie pieczywa. Można wykorzystać do tego patelnię grillową, grilla elektrycznego normalnego grilla lub piekarnik.Jeśli chcecie wykorzystać piekarnik to kromki od strony, która będzie stykać się z blaszką powinniście polać odrobiną oliwy. Jeśli chcecie wykorzystać patelnie czy grill nie musicie polewać kromek oliwą. Posmarowane oliwą kromki chleba układamy na blaszce (oliwą do dołu) i wkładamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni z ustawioną opcją grillowania. Pieczenie powinno potrwać około 6-7 minut.Jeśli nasz piekarnik nie ma opcji grillowania ustawiamy grzanie z górnej grzałki.
- Według mnie szybciej i wygodniej jest przygotować pieczywo na suchej patelni.W tym przypadku nie polewam oliwą pieczywa przed tostowaniem. W trakcie przygotowywania na patelni odwróćcie pieczywo aby było ono z obu stron przypieczone.
- Do garnka wlewamy tyle wody, aby później można było wrzucić do niego pomidory i były one przykryte. Wodę gotujemy.
- W międzyczasie pomidory nacinamy w „x”, aby łatwiej było nam obrać je ze skórki. Do drugiego garnka lub innego naczynia nalewamy zimną wodę.
- Kiedy woda zacznie się gotować wyłączamy gaz i wrzucamy do niej pomidory. Po około 60 sekundach wyciągamy je i od razu wrzucamy do zimnej wody.
- Po kolejnych 60 sekundach wyciągamy pomidory i obieramy je ze skórki, która dzięki parzeniu powinna bez problemu odejść.
- Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do przygotowanego wcześniej naczynia.
- Cebulę szalotkę obieramy a następnie jej połówkę drobno kroimy. Pokrojoną szalotkę wrzucamy do pomidorów.
- Do pomidorów i bazylii wrzucamy kilkanaście porywanych listków bazylii oraz doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
- Wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
- Kiedy kromki chleba są już z upieczone wyciągamy je z piekarnika lub ściągamy z patelni.
- Kromki od góry pocieramy ząbkiem czosnku, aby nadać mu aromatu.
- Skrapiamy oliwą pieczywo.Pamiętajcie że im wyższej jakości i lepsza będzie oliwa, której użyjecie tym lepsza będzie przygotowana przy jej pomocy bruschetta.
- Na całość za pomocą łyżeczki nakładamy wymieszane wcześniej pomidory, bazylię i szalotkę.Klasyczna bruschetta jest gotowa!