Go Back
bruschetta
Print

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Przepis na jedną z najbardziej klasycznych włoskich przystawek.
Prep Time 14 minutes
Cook Time 6 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 450 gram
Calories 1450kcal

Ingredients

  • kilka kromek pieczywa (ok. 300 gramów)
  • 3 pomidory lub wiele koktajlowych (ok. 360 gramów)
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1/2 cebuli szalotki (ok. 10 gramów)
  • 1 ząbek czosnku (ok. 4 gramy)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (ok. 80 ml)
  • sól
  • pieprz

Instructions

  • Do bruschetty możemy wykorzystać dowolne pieczywo. Może to być chleb, ale świetnie sprawdzą się też np. ciabatty.
    Pieczywo kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Możemy do tego dania wykorzystać również pieczywo z poprzedniego dnia. We Włoszech to antipasto przygotowuje się właśnie w celu wykorzystania starszego pieczywa.
    ciabatty na brschettę
  • Teraz pora na tostowanie pieczywa. Można wykorzystać do tego patelnię grillową, grilla elektrycznego normalnego grilla lub piekarnik.
    Jeśli chcecie wykorzystać piekarnik to kromki od strony, która będzie stykać się z blaszką powinniście polać odrobiną oliwy. Jeśli chcecie wykorzystać patelnie czy grill nie musicie polewać kromek oliwą.
    Posmarowane oliwą kromki chleba układamy na blaszce (oliwą do dołu) i wkładamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni z ustawioną opcją grillowania. Pieczenie powinno potrwać około 6-7 minut.
    Jeśli nasz piekarnik nie ma opcji grillowania ustawiamy grzanie z górnej grzałki.
    kromki z oliwą
  • Według mnie szybciej i wygodniej jest przygotować pieczywo na suchej patelni.
    W tym przypadku nie polewam oliwą pieczywa przed tostowaniem.
    W trakcie przygotowywania na patelni odwróćcie pieczywo aby było ono z obu stron przypieczone.
    pieczywo na bruschettę
  • Do garnka wlewamy tyle wody, aby później można było wrzucić do niego pomidory i były one przykryte. Wodę gotujemy.
  • W międzyczasie pomidory nacinamy w "x", aby łatwiej było nam obrać je ze skórki. Do drugiego garnka lub innego naczynia nalewamy zimną wodę.
    parzenie pomidorów
  • Kiedy woda zacznie się gotować wyłączamy gaz i wrzucamy do niej pomidory. Po około 60 sekundach wyciągamy je i od razu wrzucamy do zimnej wody.
  • Po kolejnych 60 sekundach wyciągamy pomidory i obieramy je ze skórki, która dzięki parzeniu powinna bez problemu odejść.
    obieranie pomidorów
  • Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do przygotowanego wcześniej naczynia.
  • Cebulę szalotkę obieramy a następnie jej połówkę drobno kroimy. Pokrojoną szalotkę wrzucamy do pomidorów.
  • Do pomidorów i bazylii wrzucamy kilkanaście porywanych listków bazylii oraz doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • Wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
  • Kiedy kromki chleba są już z upieczone wyciągamy je z piekarnika lub ściągamy z patelni.
  • Kromki od góry pocieramy ząbkiem czosnku, aby nadać mu aromatu.
  • Skrapiamy oliwą pieczywo.
    Pamiętajcie że im wyższej jakości i lepsza będzie oliwa, której użyjecie tym lepsza będzie przygotowana przy jej pomocy bruschetta.
  • Na całość za pomocą łyżeczki nakładamy wymieszane wcześniej pomidory, bazylię i szalotkę.
    Klasyczna bruschetta jest gotowa!
    bruschetta