Do bruschetty możemy wykorzystać dowolne pieczywo. Może to być chleb, ale świetnie sprawdzą się też np. ciabatty.Pieczywo kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Możemy do tego dania wykorzystać również pieczywo z poprzedniego dnia. We Włoszech to antipasto przygotowuje się właśnie w celu wykorzystania starszego pieczywa. Teraz pora na tostowanie pieczywa. Można wykorzystać do tego patelnię grillową, grilla elektrycznego normalnego grilla lub piekarnik.Jeśli chcecie wykorzystać piekarnik to kromki od strony, która będzie stykać się z blaszką powinniście polać odrobiną oliwy. Jeśli chcecie wykorzystać patelnie czy grill nie musicie polewać kromek oliwą. Posmarowane oliwą kromki chleba układamy na blaszce (oliwą do dołu) i wkładamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni z ustawioną opcją grillowania. Pieczenie powinno potrwać około 6-7 minut.Jeśli nasz piekarnik nie ma opcji grillowania ustawiamy grzanie z górnej grzałki. Według mnie szybciej i wygodniej jest przygotować pieczywo na suchej patelni.W tym przypadku nie polewam oliwą pieczywa przed tostowaniem. W trakcie przygotowywania na patelni odwróćcie pieczywo aby było ono z obu stron przypieczone. Do garnka wlewamy tyle wody, aby później można było wrzucić do niego pomidory i były one przykryte. Wodę gotujemy.
W międzyczasie pomidory nacinamy w "x", aby łatwiej było nam obrać je ze skórki. Do drugiego garnka lub innego naczynia nalewamy zimną wodę.
Kiedy woda zacznie się gotować wyłączamy gaz i wrzucamy do niej pomidory. Po około 60 sekundach wyciągamy je i od razu wrzucamy do zimnej wody.
Po kolejnych 60 sekundach wyciągamy pomidory i obieramy je ze skórki, która dzięki parzeniu powinna bez problemu odejść.
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do przygotowanego wcześniej naczynia.
Cebulę szalotkę obieramy a następnie jej połówkę drobno kroimy. Pokrojoną szalotkę wrzucamy do pomidorów.
Do pomidorów i bazylii wrzucamy kilkanaście porywanych listków bazylii oraz doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Kiedy kromki chleba są już z upieczone wyciągamy je z piekarnika lub ściągamy z patelni.
Kromki od góry pocieramy ząbkiem czosnku, aby nadać mu aromatu.
Skrapiamy oliwą pieczywo.Pamiętajcie że im wyższej jakości i lepsza będzie oliwa, której użyjecie tym lepsza będzie przygotowana przy jej pomocy bruschetta. Na całość za pomocą łyżeczki nakładamy wymieszane wcześniej pomidory, bazylię i szalotkę.Klasyczna bruschetta jest gotowa!