Bruschetta z pomidorami i bazylią – przepis

bruschetta przepisBruschetta z pomidorami i bazylią to jedna z najpopularniejszych włoskich przystawek. Jest to nic innego jak grzanka z pieczywa przetartego czosnkiem, polanego oliwą z oliwek i położonymi na nią (wcześniej wymieszanymi) pomidorami, bazylią i niewielką ilością cebuli. To właśnie ten rodzaj bruschetty rozsławił tę włoską przystawkę na cały świat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i aromatyczna. Z pewnością świetnie będzie prezentować się również na imprezach.

Inne włoskie przepisy np. na ciasto do pizzy znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, jeśli natomiast interesuje Cię wyjazd do słonecznej Italii koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie umieściliśmy wiele ciekawych informacji dla odwiedzających.

składniki na bruschettę

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu. Pamiętajcie, aby koniecznie użyć jak najlepszej oliwy z oliwek, bo to w dużej mierze ona nadaje smaku tej niezwykłej przystawce. Jeśli chodzi o pieczywo, to my użyliśmy włoskiego chleba ciabatta, jeśli jednak macie w domu inne pieczywo to też powinno się nadać.

Przepis

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Przepis na jedną z najbardziej klasycznych włoskich przystawek.

Czas przygotowania 14 minutes
Czas gotowania 6 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 330 gram
Kalorie 600 kcal

Składniki

  • 2 ciabatty (ok. 160 gramów)
  • 3 małe pomidory np. rzymskie lub 2 normalne (ok. 340 gramów)
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1/4 cebuli szalotki (ok. 10 gramów)
  • 1 ząbek czosnku (ok. 4 gramy)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (ok. 60 ml)
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  1. Ciabatty kroimy poprzecznie lub pod lekkim ukosem na grubość około 1,5 centymetra. Z jednej ciabatty powinno wyjść kilka kromek.

    Kromki polewamy oliwą z oliwek (około 2 łyżek na wszystkie).

    ciabatty na brschettę
  2. Posmarowane oliwą kromki chleba układamy na blaszce (oliwą do dołu) i wkładamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni z ustawioną opcją grillowania. Pieczenie powinno potrwać około 6-7 minut.

    Jeśli nasz piekarnik nie ma opcji grillowania ustawiamy grzanie z górnej grzałki.

    kromki z oliwą
  3. Do garnka wlewamy tyle wody, aby później można było wrzucić do niego pomidory i były one przykryte. Wodę gotujemy.

  4. W międzyczasie pomidory nacinamy w "x", aby łatwiej było nam obrać je ze skórki. Do drugiego garnka lub innego naczynia nalewamy zimną wodę.

    parzenie pomidorów
  5. Kiedy woda zacznie się gotować wyłączamy gaz i wrzucamy do niej pomidory. Po około 60 sekundach wyciągamy je i od razu wrzucamy do zimnej wody.

  6. Po kolejnych 60 sekundach wyciągamy pomidory i obieramy je ze skórki, która dzięki parzeniu powinna bez problemu odejść.

    obieranie pomidorów
  7. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do przygotowanego wcześniej naczynia.

  8. Kroimy bazylię i wrzucamy ją do pomidorów.

    bazylia
  9. Cebulę szalotkę obieramy a następnie jej ćwiartkę drobno kroimy. Jeśli ktoś lubi cebulę może dodać jej nieco więcej. Pokrojoną szalotkę wrzucamy do pomidorów i bazylii. 

  10. Wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wszystko ze sobą mieszamy.

  11. Kiedy kromki chleba są już upieczone wyciągamy je z piekarnika, tak że strona posmarowana oliwą z oliwek jest znów na górze.

  12. Górną cześć pieczywa pocieramy ząbkiem czosnku, aby nadać jej aromatu.

  13. Na całość za pomocą łyżeczki nakładamy wymieszane wcześniej pomidory, bazylię i szalotkę.

    Całość lekko oprószamy solą i pieprzem do smaku.

    bruschetty z pomidorami i bazylią

klasyczna bruschetta

Komentarze

Komentarzy